Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Pizzeriakrögare fick fängelse för skattebrott

- Ett genombrott för oss som utreder fusket i restaurangbranschen. Det säger kammaråklagare Stig Åström om domen som gav en krögare tio månaders fängelse för grovt skattebrott.

Publicerad 11 mars 2004

En pizzakrögare har dömts till tio månaders fängelse för grovt skattebrott i Sollentuna tingsrätt. Han har fifflat med redovisningen och krympt omsättningen till hälften.

Pizzaägaren har låtit bli att redovisa inkomster på flera miljoner, kassakontrollremsor och kontokortsunderlag är borta för räkenskapsåret 2000. Bolaget kan heller inte redovisa kvitton från casinot och spelautomaterna.

Pizzerian har haft fem anställda, men har bara betalt 558 000 kronor i lön på ett år. Av den summan har de två delägarna tagit ut 216 000 kronor. Åklagaren har räknat ut att det skulle bli en timlön på 26 kronor.

Krögaren säger att de anställda inte räknade timmar. De hade en viss lön och arbetade sedan så mycket som krävdes. Och det var alltid någon av delägarna som arbetade som kock. Han säger att han inte kommer ihåg hur de olika personerna arbetade eller vilka de var. Restaurangägaren skyller allt på bokföraren, vars namn han inte minns, som skött ekonomin. Han har i förhör sagt att om det finns brister i bokföringen så beror det på bokföraren. Men tingsrätten pekar på att han har anlitat två olika under året.
Restaurangen har inte haft någon kassarulle i kassaapparaten. Mannen som sålde apparaten sa att inslagen sparades i minnet, enligt krögaren.

Men enligt tingsrätten kan krögaren, som har drivit flera företag, inte ha så dåliga kunskaper om bokföring som han säger. Han har varit verksam i restaurangbranschen i tjugo år.
Krögaren döms därför för grovt försvårande av skattekontroll och grovt bokföringsbrott.

Det är den första domen i det så kallade Restaurangprojektet som ekobrottsmyndigheten, skattemyndigheten och länsstyrelsen i Stockholm driver sedan mars förra året. Fyra ytterligare domar väntas och dessutom kommer ett tiotal åtal att väckas. Ett 50-tal restauranger i länet ingår i förundersökningen.
– Det här är ett genombrott för oss som utreder fusket i restaurangbranschen, säger Stig Åström, kammaråklagare vid ekobrottsmyndigheten.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här