Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Pizzeria stäms för sextrakasserier

Chefen tafsade på henne och fällde ständiga sexistiska kommentarer. Det kvinnliga köksbiträdet orkade till slut inte mer och sade upp sig. Nu stämmer DO restaurangen för sexuella trakasserier.

Publicerad 11 november 2015
Pizzeria stäms för sextrakasserier
Köksbiträdet utsattes för ovälkomna närmanden redan första dagen. Bilden är tagen i ett annat sammanhang och personerna har ingen koppling till texten.

I stämningen från Diskrimineringsombudsmannen framgår att de sexuella trakasserierna började redan första arbetsdagen. Det var i december förra året som kvinnan skulle börja en tidsbegränsad anställning, ett nystartsjobb, som köksbiträde på en pizzeria i Ängelholm. När hon skulle hämta ut sina arbetskläder försökte chefen ta henne på brösten. Han skulle ”kolla storleken”, sa han och uppgav att det ”gjorde han på alla tjejer”.

Sedan fortsatte trakasserierna med sexistiska kommentarer, förslag av sexuell natur och ovälkommen beröring. Han hade dessutom sökt upp henne utanför hennes bostad på kvällstid, vid flera tillfällen, och hotat säga upp henne om hon inte gick med på det sex. Utöver detta fick hon utstå rasistiska kommentarer, eftersom hon kommer från ett annat land. Till slut blev det för mycket och kvinnan sade upp sig.

Diskrimineringsombudsmannen stämmer nu företaget och begär 125 000 i diskrimineringsersättning och 80 000 för förlust av inkomst.
Kvinnans chef på lunchrestaurangen förnekar alla anklagelser.

Fakta om sextrakasserier

I hotell- och restaurangbranschen är sexuella trakasserier vanligare än i andra branscher, enligt LO:s jämställdhetsbarometer 2015. Och de som har tidsbegränsade anställningar riskerar i högre grad att utsättas, än fast anställd personal.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.