Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Pizzeria stäms för obetalt arbete

En pizzabagare i Arjeplog jobbade nästan 800 timmar på tre månader utan att få varken övertids- eller semesterersättning. Arbetsgivaren å sin sida hävdar att bagaren visst fått ersättning - i pizza. Nu stämmer HRF arbetsgivaren i tingsrätten.

Publicerad 29 oktober 2014
Pizzeria stäms för obetalt arbete
Pizzabagaren jobbade sammanlagt 800 timmar på tre månader, men fick betalt för betydligt färre. Foto: Colourbox

Det var mellan juni 2013 och februari 2014 som pizzabagaren jobbade på pizzerian i Arjeplog. Han var anställd på heltid, men fick i praktiken arbeta betydligt mer än så, menar HRF. Enligt restaurangens personalliggare arbetade pizzabagaren som mest 342 timmar under en månad och 242 timmar en annan. Under de tre månader då mannen arbetade som mest, jobbade han enligt personalliggaren sammanlagt nästan 800 timmar. Trots detta fick han bara betalt för en heltid, enligt stämningen.

I mars kallade Hotell- och restaurangfacket arbetsgivaren till förhandling. Denne erkände att pizzabagaren visserligen varit på restaurangen de timmar som stod i personalliggaren, men menade att han inte arbetat hela den angivna tiden. Efter ytterligare en resultatlös förhandling stämde facket arbetsgivaren i Luleå tingsrätt. HRF kräver att arbetsgivaren betalar mannen nästan 60 000 kronor i utebliven lön och semesterersättning samt 30 000 kronor i allmänt skadestånd för brott mot semesterlagen och anställningsavtalet. 

Som svar på HRF:s lönekrav ställde arbetsgivaren ett motkrav på pizzabagaren via Kronofogden. Arbetsgivaren menade där att pizzabagaren var skyldig företaget nästan 40 000 kronor i betalning för mat han ska ha ätit på pizzerian. HRF har bestridit kravet.   

 

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här