Nyheter

Ovisst för anställda på fackkrog

Spritfester, sextrakasserier och dålig lönsamhet. Aftonbladets avslöjanden om missförhållanden på Kommunals konferens- och krogverksamhet orsakade en kritikstorm. Mitt i alltihop hamnade de anställda, varav en del nu riskerar att bli av med jobben.

Publicerad 12 februari 2016
Ovisst för anställda på fackkrog
Metropol Palais. Foto: Lisa Castilla
Cecilia Creutz, HRF-ombudsman.

I mitten av januari slog den ner som en bomb, Aftonbladets granskning av fackförbundet Kommunal. Under ett par veckor duggade avslöjanden tätt, bland annat om missförhållanden på Kommunals krog Metropol Palais i centrala Stockholm och förbundets konferensanläggning Marholmen, norr om Stockholm. För de anställda på anläggningarna har det varit en tuff tid, berättar HRF-ombudsman Cecilia Creutz.
– Många av våra medlemmar där mår dåligt av osäkerheten. Det har varit väldigt dåligt med information om vad som händer.
Trots att arbetsplatserna varit fokus för en kraftig mediebevakning har de anställda saknat stöd under krisen, säger Cecilia Creutz.
– Kommunal har ju egen krishantering, men ingen verkar ha tänkt på våra medlemmar. En del har sagt upp sig för att det har varit så jobbigt.

Efter skandalen har Kommunal vidtagit flera åtgärder. Bland annat har det meddelats att verksamheten i Lyran, Kommunals bolag bakom Marholmen och Metropol Palais, ska ses över. Det har också beslutats att förbundets engagemang i Metropol Palais ska avvecklas. Vad det innebär i praktiken vet varken personalen eller Cecilia Creutz.
– De anställda fick veta det genom att titta på Kommunals presskonferens. Det är ju inte så kul. Jag förutsätter att man kommer att förhandla enligt mbl med oss, det vill säga innan beslut och verkställande av eventuella förändringar.

Nästan hela styrelsen för Lyran har bytts ut. Ny ordförande är Johan Hessius, affärsjurist på advokatfirman Lindahl. Han berättar att det har tillsatts en utredning för att se hur det ska bli med verksamheten på Metropol Palais.

Fakta: Detta har hänt

  • I januari publicerade Aftonbladet sin granskning av fackförbundet Kommunal.
  • En del handlade om Kommunals ägande i handelsbolaget Lyran, som driver restaurang Metropol Palais samt konferensanläggningen Marholmen.
  • Tidningen avslöjade bland annat att krog- och konferensverksamheten varit mycket kostsam för förbundet, att det förekommit sexuella trakasserier samt att anställda omplacerats på tvivelaktiga sätt.
  • Kommunal ska också ha haft kostsamma fester på båda anläggningarna där en stor del av notorna gällde alkohol. Krogpersonal ska även fått frakta alkohol från Metropol Palais till Kommunals egen representationsvåning, som saknar alkoholtillstånd. Detta har fått tillståndsmyndigheten i Stockholm att inleda en utredning mot bolaget.
  • Efter avslöjandena avgick förbundets kassör Anders Bergström. Ordförande Annelie Nordström har meddelat att hon tänker avgå vid kongressen i maj.

– Kommunal har lämnat klara direktiv, vi ska inte längre driva någon verksamhet i de här lokalerna som Lyran i dag hyr. Det finns två sätt att göra det. Vi kan antingen lägga ned verksamheten och försöka ta oss ur det här hyreskontraktet så fort det går. Alternativt att någon är beredd att ta över verksamheten och hyreskontraktet. Båda alternativen är öppna.
Johan Hessius har förståelse för att det är jobbigt för personalen att inte veta hur det blir med deras arbetsplats.
– Det är inte tillfredsställande att leva i ovisshet. Vi måste komma till ett beslut så snart som möjligt, både för bolagets skull och för personalens.
På kritiken om att både fack och anställda saknar information om läget, svarar Johan Hessius att detta förhoppningsvis ska bli bättre.
– Förutsättningarna finns. Informationsläget är bättre i dag än när det var som mest turbulent.

Konferensanläggningen Marholmen ska inte avvecklas. I stället ska styrelsen försöka vidareutveckla verksamheten tillsammans med personalen, säger Johan Hessius.
– Vi i styrelsen känner ett stort ansvar och ett starkt engagemang att ta hand om Marholmen på bästa sätt. I utredningsuppdraget ingår också att titta på Marholmen, både på det som har varit och att ge råd för vägen framåt.

Mer om Kommunalskandalen

Under tiden kommer HRF-ombudsman Cecilia Creutz kommer att fortsätta att ha regelbunden kontakt med medlemmarna både på Metropol Palais och på Marholmen.
– Mest för att stötta, för jag kan inte svara på särskilt många frågor när inte arbetsgivaren informerar varken oss som fackförbund eller de anställda.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här