Nyheter

Ovisst för anställda på fackkrog

Spritfester, sextrakasserier och dålig lönsamhet. Aftonbladets avslöjanden om missförhållanden på Kommunals konferens- och krogverksamhet orsakade en kritikstorm. Mitt i alltihop hamnade de anställda, varav en del nu riskerar att bli av med jobben.

Publicerad 12 februari 2016
Ovisst för anställda på fackkrog
Metropol Palais. Foto: Lisa Castilla
Cecilia Creutz, HRF-ombudsman.

I mitten av januari slog den ner som en bomb, Aftonbladets granskning av fackförbundet Kommunal. Under ett par veckor duggade avslöjanden tätt, bland annat om missförhållanden på Kommunals krog Metropol Palais i centrala Stockholm och förbundets konferensanläggning Marholmen, norr om Stockholm. För de anställda på anläggningarna har det varit en tuff tid, berättar HRF-ombudsman Cecilia Creutz.
– Många av våra medlemmar där mår dåligt av osäkerheten. Det har varit väldigt dåligt med information om vad som händer.
Trots att arbetsplatserna varit fokus för en kraftig mediebevakning har de anställda saknat stöd under krisen, säger Cecilia Creutz.
– Kommunal har ju egen krishantering, men ingen verkar ha tänkt på våra medlemmar. En del har sagt upp sig för att det har varit så jobbigt.

Efter skandalen har Kommunal vidtagit flera åtgärder. Bland annat har det meddelats att verksamheten i Lyran, Kommunals bolag bakom Marholmen och Metropol Palais, ska ses över. Det har också beslutats att förbundets engagemang i Metropol Palais ska avvecklas. Vad det innebär i praktiken vet varken personalen eller Cecilia Creutz.
– De anställda fick veta det genom att titta på Kommunals presskonferens. Det är ju inte så kul. Jag förutsätter att man kommer att förhandla enligt mbl med oss, det vill säga innan beslut och verkställande av eventuella förändringar.

Nästan hela styrelsen för Lyran har bytts ut. Ny ordförande är Johan Hessius, affärsjurist på advokatfirman Lindahl. Han berättar att det har tillsatts en utredning för att se hur det ska bli med verksamheten på Metropol Palais.

Fakta: Detta har hänt

  • I januari publicerade Aftonbladet sin granskning av fackförbundet Kommunal.
  • En del handlade om Kommunals ägande i handelsbolaget Lyran, som driver restaurang Metropol Palais samt konferensanläggningen Marholmen.
  • Tidningen avslöjade bland annat att krog- och konferensverksamheten varit mycket kostsam för förbundet, att det förekommit sexuella trakasserier samt att anställda omplacerats på tvivelaktiga sätt.
  • Kommunal ska också ha haft kostsamma fester på båda anläggningarna där en stor del av notorna gällde alkohol. Krogpersonal ska även fått frakta alkohol från Metropol Palais till Kommunals egen representationsvåning, som saknar alkoholtillstånd. Detta har fått tillståndsmyndigheten i Stockholm att inleda en utredning mot bolaget.
  • Efter avslöjandena avgick förbundets kassör Anders Bergström. Ordförande Annelie Nordström har meddelat att hon tänker avgå vid kongressen i maj.

– Kommunal har lämnat klara direktiv, vi ska inte längre driva någon verksamhet i de här lokalerna som Lyran i dag hyr. Det finns två sätt att göra det. Vi kan antingen lägga ned verksamheten och försöka ta oss ur det här hyreskontraktet så fort det går. Alternativt att någon är beredd att ta över verksamheten och hyreskontraktet. Båda alternativen är öppna.
Johan Hessius har förståelse för att det är jobbigt för personalen att inte veta hur det blir med deras arbetsplats.
– Det är inte tillfredsställande att leva i ovisshet. Vi måste komma till ett beslut så snart som möjligt, både för bolagets skull och för personalens.
På kritiken om att både fack och anställda saknar information om läget, svarar Johan Hessius att detta förhoppningsvis ska bli bättre.
– Förutsättningarna finns. Informationsläget är bättre i dag än när det var som mest turbulent.

Konferensanläggningen Marholmen ska inte avvecklas. I stället ska styrelsen försöka vidareutveckla verksamheten tillsammans med personalen, säger Johan Hessius.
– Vi i styrelsen känner ett stort ansvar och ett starkt engagemang att ta hand om Marholmen på bästa sätt. I utredningsuppdraget ingår också att titta på Marholmen, både på det som har varit och att ge råd för vägen framåt.

Mer om Kommunalskandalen

Under tiden kommer HRF-ombudsman Cecilia Creutz kommer att fortsätta att ha regelbunden kontakt med medlemmarna både på Metropol Palais och på Marholmen.
– Mest för att stötta, för jag kan inte svara på särskilt många frågor när inte arbetsgivaren informerar varken oss som fackförbund eller de anställda.

Nyheter försäkring

Hon fick 40 000 för gammal skada

För tio år sedan skar kocken Jackie Lenander av en sena i ena tummen. Nyligen fick hon drygt 40 000 kronor från arbetsskadeförsäkringen.

Publicerad 29 juni 2021
Hon fick 40 000 för gammal skada
Jackie Lenander fick en arbetsskada på tummen på sin tidigare arbetsplats. På vänster tumme syns två små ärr från skärskadan. Foto: Daniel Nilsson

Om försäkringen

  • Den som drabbas av en arbetsskada, till exempel genom en olycka, kan få ersättning från Trygghetsförsäkringen vid arbetsskada, TFA. Den gäller för alla anställda på en arbetsplats med kollektivavtal.
  • Försäkringen administreras av Afa Försäkring. TFA kompletterar den lagstadgade arbetsskadeförsäkringen som alla anställda omfattas av, och som administreras av Försäkringskassan.
  • TFA kan lämna ersättning bland annat för inkomstförlust, kostnader, sveda och värk, ärr och medicinsk invaliditet.

År 2011 jobbade Jackie Lenander som kock på Casino Cosmopol i Malmö. En dag när hon skulle putsa ryggbiff slant hon med kniven och råkade skära av en sena i vänster tumme.
Det resulterade i en lång sjukskrivning, rehabilitering och nedsatt rörlighet. Trots det, och trots att Jackie haft många fackliga uppdrag, däribland försäkringsinformatör, anmälde hon inte sin skada till Afa Försäkring.
– Det är på något sätt så att alla skador är viktigare än sina egna. Dessutom hade jag flyttat och hade inte kvar alla papper, säger Jackie.

Preskriptionstiden för skadeersättning i arbetsskadeförsäkringen är tio år.
När den gränsen närmade sig bestämde sig Jackie till slut för att göra en anmälan.
– Jag hade det i bakhuvudet, att jag skulle fixa det innan tiden gått ut.

Det lönar sig verkligen att anmäla, och det var mycket enklare än jag trodde.

Jackie Lenander. Foto: Daniel Nilsson

Hon skickade in läkarintyg, bilder och filmer på problemen hon har med den skadade tummen i dag, och arbetsgivaren bekräftade att skadan var orsakad av arbetet.

Efter ett tag kom svaret från Afa Försäkring: hon har rätt till 40 500 kronor i ersättning. Bland annat bedömer Afa att Jackie fått två procents invaliditet på grund av skadan.

– Jag trodde att jag kanske skulle få en liten peng för ärrbildningen, men det är ju jättemycket pengar! Det lönar sig verkligen att anmäla, och det var mycket enklare än jag trodde, säger Jackie.

Så här anmäler du

Du gör själv din anmälan till Afa Försäkring.
Enklast är att göra det på afaforsakring.se där du loggar in på Mina sidor med Bank-ID.
Här fyller du i alla uppgifter om din arbetsskada och bifogar eventuella intyg.
Din arbetsgivare måste sedan bekräfta din anställning. Det kan ske digitalt eller via brev.
Handläggningstiden varierar, men målet är beslut inom 30 dagar. Det går också att anmäla via pappersblankett.

För att få fram de saknade sjuk- och läkarintygen vände hon sig till Försäkringskassan.
Förutom en mindre kostnad på 50 kronor för att få pappren utskrivna, var det inga problem alls, berättar Jackie.

Även från Afa Försäkring fick hon bra hjälp.
– De har varit jättebra och hjälpsamma, svarat snabbt på mina frågor.

Hon vill nu uppmana alla att anmäla sina arbetsskador.
– Anmäl! Det kan vara jättemycket pengar du har rätt till.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter LÄTTNADER

Alkoholstoppet tas bort

Nu kom det efterlängtade beskedet – från den 1 juli får restaurangerna ha öppet lika länge som vanligt. Det blir också tillåtet med fler gäster per sällskap.

Publicerad 28 juni 2021
Alkoholstoppet tas bort
Snart blir det tillåtet att servera alkohol efter 22.30 igen. Foto: Colourbox

Alkoholstoppet för serveringsställen tas bort den 1 juli. Det berättade övergångsregeringen och Folkhälsomyndigheten under en pressträff på måndagen.

Det är den höga vaccinationsgraden gör att Sverige kan öppnas enligt den plan som tidigare presenterats. Lättnaderna som nu presenterats ingår i steg två av planen.

På uteserveringar slopas begränsningen av storlek på sällskap helt från den 1 juli. Inomhus blir det tillåtet att servera åtta personer, i stället för dagens fyra.

Men det är fortfarande sittande servering och avstånd mellan borden som gäller. Anledningen är att man vill se hur det går innan de sista restriktionerna tas bort, för att undvika att det blir ett bakslag.

Malin Ackholt, förbundsordförande för Hotell- och restaurangfacket, hade hoppats på fler lättnader.

– Dagens besked är glädjande, men det är synd att det finns restriktioner kvar. De som inte har utomhusaktiviteter är fortfarande mer drabbade, säger Malin Ackholt.

När det gäller privata träffar är rådet att umgås utomhus och i mindre grupper. Butiker har kvar sina begränsningar för hur många som får vara i lokalen samtidigt.

Ingår i temat: Coronakrisen 140 artiklar

Alla artiklar i temat (137 till)
Nyheter tävling

Han ska få löken att glänsa i Årets kock

William Brittsjö från restaurang Ricordi var en av åtta som tog sig till final i Årets kock efter två hektiska tävlingsdagar.

Publicerad 22 juni 2021
Han ska få löken att glänsa i Årets kock
En av William Brittsjös favoritråvaror, gul lök, är också årets huvudråvara i finalen. Foto: Mostphotos, Privat

Åtta kockar ska göra upp om titeln Årets kock 2021 den 16 september. En av dem är du, grattis!
– Tack! Det är kul.

Hur var det att tävla?
– Det var extremt hård konkurrens, men det är bara att kämpa på. Dag två var det noll-noll igen, och då ger man allt.

Nu är det löken som ska skina, det är kul.

Hur förbereder du dig för finalen?
– Det handlar om att man inte vet vad som komma skall. Man tittar på föregående år och utgår från det.
Det gäller att utvidga sin bredd som matlagare. Man får utgå från sig själv och vad man gillar att laga. Vi vet ju huvudråvaran, gul lök. Det är en av mina favoritråvaror. Nu är det löken som ska skina, det är kul.

Huvudråvaran är känd, men mycket är en överraskning. Hur tänker du kring det?
– Råvarukorgen får man reda på samma dag, och så får man lite tid att förbereda sig.
Utmaningen är att man inte har någon exakt logistikkänsla när man inte hunnit träna på en rätt, så man får gå på magkänsla.

Vad hoppas du på för råvaror?
– Jag är ju göteborgare så skaldjur vore jättehärligt. Eller lamm, det gillar jag.

Finalisterna till Årets kock 2021, med William Brittsjö som tvåa från höger.

Vilka egenskaper är bra att ha när man tävlar i matlagning?
– I grund och botten handlar det om att vara smaksäker. Det är bra att vara stabil mentalt om något går fel.
Framför allt är det jätteviktigt att man tycker det är kul, annars klarar man inte av den träning som krävs.
Jag går all in i år och tror på den maten jag lagar och anpassar den utifrån tävlingen.

Jag gillar känslan av att vara underdog.

Här är William

Namn: William Brittsjö
Ålder: 22 år.
Från: Göteborg.
Arbetsplats: Ricordi, Stockholm.

Du är ung, bara 22 år. Du tävlar mot kockar med större erfarenhet.
– Ålder är bara en siffra. Det gäller att vara förberedd, skapa sig rätt förutsättningar och laga mat som man själv tror på samt ha lite flyt med domarna.
Men jag gillar känslan av att vara underdog, då slipper man den värsta pressen.

Är du nervös?
– Ja, det är klart man är. Jag har drömt om det här i så många år.
Det är en utmaning, men det ska inte vara lätt att vinna Årets kock. Det gäller att laga så god mat man bara kan.

Fråga om jobbet.
106
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här