Nyheter

Ovisst för anställda på fackkrog

Spritfester, sextrakasserier och dålig lönsamhet. Aftonbladets avslöjanden om missförhållanden på Kommunals konferens- och krogverksamhet orsakade en kritikstorm. Mitt i alltihop hamnade de anställda, varav en del nu riskerar att bli av med jobben.

Publicerad 12 februari 2016
Ovisst för anställda på fackkrog
Metropol Palais. Foto: Lisa Castilla
Cecilia Creutz, HRF-ombudsman.

I mitten av januari slog den ner som en bomb, Aftonbladets granskning av fackförbundet Kommunal. Under ett par veckor duggade avslöjanden tätt, bland annat om missförhållanden på Kommunals krog Metropol Palais i centrala Stockholm och förbundets konferensanläggning Marholmen, norr om Stockholm. För de anställda på anläggningarna har det varit en tuff tid, berättar HRF-ombudsman Cecilia Creutz.
– Många av våra medlemmar där mår dåligt av osäkerheten. Det har varit väldigt dåligt med information om vad som händer.
Trots att arbetsplatserna varit fokus för en kraftig mediebevakning har de anställda saknat stöd under krisen, säger Cecilia Creutz.
– Kommunal har ju egen krishantering, men ingen verkar ha tänkt på våra medlemmar. En del har sagt upp sig för att det har varit så jobbigt.

Efter skandalen har Kommunal vidtagit flera åtgärder. Bland annat har det meddelats att verksamheten i Lyran, Kommunals bolag bakom Marholmen och Metropol Palais, ska ses över. Det har också beslutats att förbundets engagemang i Metropol Palais ska avvecklas. Vad det innebär i praktiken vet varken personalen eller Cecilia Creutz.
– De anställda fick veta det genom att titta på Kommunals presskonferens. Det är ju inte så kul. Jag förutsätter att man kommer att förhandla enligt mbl med oss, det vill säga innan beslut och verkställande av eventuella förändringar.

Nästan hela styrelsen för Lyran har bytts ut. Ny ordförande är Johan Hessius, affärsjurist på advokatfirman Lindahl. Han berättar att det har tillsatts en utredning för att se hur det ska bli med verksamheten på Metropol Palais.

Fakta: Detta har hänt

 • I januari publicerade Aftonbladet sin granskning av fackförbundet Kommunal.
 • En del handlade om Kommunals ägande i handelsbolaget Lyran, som driver restaurang Metropol Palais samt konferensanläggningen Marholmen.
 • Tidningen avslöjade bland annat att krog- och konferensverksamheten varit mycket kostsam för förbundet, att det förekommit sexuella trakasserier samt att anställda omplacerats på tvivelaktiga sätt.
 • Kommunal ska också ha haft kostsamma fester på båda anläggningarna där en stor del av notorna gällde alkohol. Krogpersonal ska även fått frakta alkohol från Metropol Palais till Kommunals egen representationsvåning, som saknar alkoholtillstånd. Detta har fått tillståndsmyndigheten i Stockholm att inleda en utredning mot bolaget.
 • Efter avslöjandena avgick förbundets kassör Anders Bergström. Ordförande Annelie Nordström har meddelat att hon tänker avgå vid kongressen i maj.

– Kommunal har lämnat klara direktiv, vi ska inte längre driva någon verksamhet i de här lokalerna som Lyran i dag hyr. Det finns två sätt att göra det. Vi kan antingen lägga ned verksamheten och försöka ta oss ur det här hyreskontraktet så fort det går. Alternativt att någon är beredd att ta över verksamheten och hyreskontraktet. Båda alternativen är öppna.
Johan Hessius har förståelse för att det är jobbigt för personalen att inte veta hur det blir med deras arbetsplats.
– Det är inte tillfredsställande att leva i ovisshet. Vi måste komma till ett beslut så snart som möjligt, både för bolagets skull och för personalens.
På kritiken om att både fack och anställda saknar information om läget, svarar Johan Hessius att detta förhoppningsvis ska bli bättre.
– Förutsättningarna finns. Informationsläget är bättre i dag än när det var som mest turbulent.

Konferensanläggningen Marholmen ska inte avvecklas. I stället ska styrelsen försöka vidareutveckla verksamheten tillsammans med personalen, säger Johan Hessius.
– Vi i styrelsen känner ett stort ansvar och ett starkt engagemang att ta hand om Marholmen på bästa sätt. I utredningsuppdraget ingår också att titta på Marholmen, både på det som har varit och att ge råd för vägen framåt.

Mer om Kommunalskandalen

Under tiden kommer HRF-ombudsman Cecilia Creutz kommer att fortsätta att ha regelbunden kontakt med medlemmarna både på Metropol Palais och på Marholmen.
– Mest för att stötta, för jag kan inte svara på särskilt många frågor när inte arbetsgivaren informerar varken oss som fackförbund eller de anställda.

Nyheter diskriminering

Hotell erkänner diskriminering

Ett hotell i Stockholmstrakten erkänner att man har diskriminerat två kvinnor med romsk bakgrund. Hotellet ska nu betala 30 000 kronor vardera till kvinnorna i en förlikning.

Publicerad 21 januari 2021 Kommentera
Hotell erkänner diskriminering
Hotellet utanför Stockholm erkänner att det var diskriminering när två kvinnor avvisades eftersom de är romer. Foto: Mostphotos

Kvinnorna hade bokat rum på hotellet utanför Stockholm via en bokningssajt. Men när de kom vägrade receptionisten checka in dem. Anledningen: hotellet uppgav att de tidigare haft problem med gäster av romskt ursprung.

Diskrimineringsombudsmannen, DO, har drivit kvinnornas ärende.
– Att man som individ på det här sättet drabbas på grund av hur andra individer har agerat för att man uppfattas ha samma etniska tillhörighet är diskriminering, säger DO, Lars Arrhenius.

Hotellet har nu erkänt att man gjort sig skyldig till diskriminering. I en förlikning ska företaget betala 30 000 kronor vardera till kvinnorna.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter CORONAKRISEN

LO vill ha vaccin till branschfolk

Riskgrupper och vårdanställda först. Näst på tur för vaccin borde de som jobbar i kontaktnära yrken stå, som hotell- och restauranganställda. Det menar LO i ett förslag.

Publicerad 15 januari 2021 Kommentera
LO vill ha vaccin till branschfolk
LO vill att anställda i kontaktnära yrken ska få vaccin när de prioriterade grupperna har vaccinerats. Foto: Colourbox

LO har presenterat ett förslag till åtgärdsprogram för att hindra smittspridning och få bukt med arbetslösheten i pandemins spår.

Bland annat föreslår man att de som jobbar i kontaktnära yrken ska stå på tur när de prioriterade grupperna fått sitt vaccin.

Therese Guovelin
Therese Guovelin. Foto: LO

Flera andra förslag tar tydligt sikte på det tuffa läget för hotell- och restaurangbranschen.
– Hela den näringen är ju oerhört hårt drabbad. Förutom att gäst- och kundunderlaget har försvunnit så har branschen drabbats av fler och fler rekommendationer och restriktioner, säger Therese Guovelin, LO:s vice ordförande.

Hon menar att samhället inte har råd att låta en så viktig bransch gå under.
– Det skulle vara katastrof om man skulle behöva börja om från början. År efter år har omsättningen ökat, och det är en oerhört viktig bransch för sysselsättningen. Är det någonstans man kan skapa jobb snabbt är det inom hotell och restaurang.

Några av LO:s förslag

 • Rätt att få covid-19 klassad som arbetsskada om man smittas på jobbet.
 • Prioriterad vaccinering för anställda i kontaktnära yrken.
 • Hyressubventioner riktade till företag.
 • Riktat omställningsstöd.
 • Ekonomiska bidrag vid betydande regelförändringar.
 • Möjlighet till heltidspermittering.
 • Krav på kollektivavtal för att korttidspermittera.
 • Statligt stöd för kompetensutveckling och validering.
 • Ekonomiskt tillskott till de värst drabbade a-kassorna.

Bland annat föreslår LO att regeringen går in med hyressubventioner och ekonomiskt stöd ”vid betydande regelförändringar så som inskränkning av alkoholförsäljning”.

Arbetslösheten är en annan viktig fråga för LO. Många har förlorat sina jobb när verksamheter tvingas dra ned på öppettider eller till och med stänga. Bland annat vill man att regeringen skjuter till medel så att den som saknar gymnasieutbildning får möjlighet att utbilda sig, med rimlig ersättning. Dessutom vill LO att företag ges möjlighet att korttidspermittera på heltid.

– Företagen måste kunna övervintra och behålla sin personal. Det är inte så enkelt att stänga och sedan starta igen när det vänder, säger Therese Guovelin.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter Alkoholstopp

HRF kräver besked från regeringen

I morse meddelade regeringen att förbudet mot alkoholförsäljning efter klockan 20 förlängs. Nu kräver HRF besked om riktade stöd till branschen.

Publicerad 14 januari 2021 Kommentera
HRF kräver besked från regeringen
HRF:s förbundsordförande Malin Ackholt kräver besked om riktade stöd till branschen. Foto: Colourbox, Peter Jönsson

Vid jul skärptes förbudet mot alkoholförsäljning. I stället för den tidigare restriktionen som satte stopp vid klockan 22 blev det nu klockan 20 som gällde. Den nya begränsningen skulle gälla till och med den 15 januari, men förlängs alltså med nio dagar.

– Det är besvärande att regeringen inte kan lämna besked tidigare, när man ändå har gjort bedömningen att smittläget är oförändrat, säger Malin Ackholt, ordförande för Hotell- och restaurangfacket.

Hon anser att besöksnäringen drabbas orimligt hårt av restriktioner.
– I synnerhet som man inte kunnat visa att den är drivande i smittspridningen. Vi har ställt frågor om det, men inte fått några svar.

Redan före jul utlovades att kompensation skulle komma. Enligt Malin Ackholt väntar branschen fortfarande.

– Det är snart en månad sedan man sade det. Och förutom ökade möjligheter att korttidspermittera har man inte lämnat några besked. Vi har haft ett besvärligt läge i snart elva månader. Det finns inga marginaler längre. Våra medlemmar behöver åtgärder som ger rimlighet och förutsägbarhet för både företag och anställda.

Ingår i temat: Coronakrisen 110 artiklar

Alla artiklar i temat (107 till)
Fråga om jobbet.
100
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här