Nyheter

Ovisst för anställda på fackkrog

Spritfester, sextrakasserier och dålig lönsamhet. Aftonbladets avslöjanden om missförhållanden på Kommunals konferens- och krogverksamhet orsakade en kritikstorm. Mitt i alltihop hamnade de anställda, varav en del nu riskerar att bli av med jobben.

Publicerad 12 februari 2016
Ovisst för anställda på fackkrog
Metropol Palais. Foto: Lisa Castilla
Cecilia Creutz, HRF-ombudsman.

I mitten av januari slog den ner som en bomb, Aftonbladets granskning av fackförbundet Kommunal. Under ett par veckor duggade avslöjanden tätt, bland annat om missförhållanden på Kommunals krog Metropol Palais i centrala Stockholm och förbundets konferensanläggning Marholmen, norr om Stockholm. För de anställda på anläggningarna har det varit en tuff tid, berättar HRF-ombudsman Cecilia Creutz.
– Många av våra medlemmar där mår dåligt av osäkerheten. Det har varit väldigt dåligt med information om vad som händer.
Trots att arbetsplatserna varit fokus för en kraftig mediebevakning har de anställda saknat stöd under krisen, säger Cecilia Creutz.
– Kommunal har ju egen krishantering, men ingen verkar ha tänkt på våra medlemmar. En del har sagt upp sig för att det har varit så jobbigt.

Efter skandalen har Kommunal vidtagit flera åtgärder. Bland annat har det meddelats att verksamheten i Lyran, Kommunals bolag bakom Marholmen och Metropol Palais, ska ses över. Det har också beslutats att förbundets engagemang i Metropol Palais ska avvecklas. Vad det innebär i praktiken vet varken personalen eller Cecilia Creutz.
– De anställda fick veta det genom att titta på Kommunals presskonferens. Det är ju inte så kul. Jag förutsätter att man kommer att förhandla enligt mbl med oss, det vill säga innan beslut och verkställande av eventuella förändringar.

Nästan hela styrelsen för Lyran har bytts ut. Ny ordförande är Johan Hessius, affärsjurist på advokatfirman Lindahl. Han berättar att det har tillsatts en utredning för att se hur det ska bli med verksamheten på Metropol Palais.

Fakta: Detta har hänt

  • I januari publicerade Aftonbladet sin granskning av fackförbundet Kommunal.
  • En del handlade om Kommunals ägande i handelsbolaget Lyran, som driver restaurang Metropol Palais samt konferensanläggningen Marholmen.
  • Tidningen avslöjade bland annat att krog- och konferensverksamheten varit mycket kostsam för förbundet, att det förekommit sexuella trakasserier samt att anställda omplacerats på tvivelaktiga sätt.
  • Kommunal ska också ha haft kostsamma fester på båda anläggningarna där en stor del av notorna gällde alkohol. Krogpersonal ska även fått frakta alkohol från Metropol Palais till Kommunals egen representationsvåning, som saknar alkoholtillstånd. Detta har fått tillståndsmyndigheten i Stockholm att inleda en utredning mot bolaget.
  • Efter avslöjandena avgick förbundets kassör Anders Bergström. Ordförande Annelie Nordström har meddelat att hon tänker avgå vid kongressen i maj.

– Kommunal har lämnat klara direktiv, vi ska inte längre driva någon verksamhet i de här lokalerna som Lyran i dag hyr. Det finns två sätt att göra det. Vi kan antingen lägga ned verksamheten och försöka ta oss ur det här hyreskontraktet så fort det går. Alternativt att någon är beredd att ta över verksamheten och hyreskontraktet. Båda alternativen är öppna.
Johan Hessius har förståelse för att det är jobbigt för personalen att inte veta hur det blir med deras arbetsplats.
– Det är inte tillfredsställande att leva i ovisshet. Vi måste komma till ett beslut så snart som möjligt, både för bolagets skull och för personalens.
På kritiken om att både fack och anställda saknar information om läget, svarar Johan Hessius att detta förhoppningsvis ska bli bättre.
– Förutsättningarna finns. Informationsläget är bättre i dag än när det var som mest turbulent.

Konferensanläggningen Marholmen ska inte avvecklas. I stället ska styrelsen försöka vidareutveckla verksamheten tillsammans med personalen, säger Johan Hessius.
– Vi i styrelsen känner ett stort ansvar och ett starkt engagemang att ta hand om Marholmen på bästa sätt. I utredningsuppdraget ingår också att titta på Marholmen, både på det som har varit och att ge råd för vägen framåt.

Mer om Kommunalskandalen

Under tiden kommer HRF-ombudsman Cecilia Creutz kommer att fortsätta att ha regelbunden kontakt med medlemmarna både på Metropol Palais och på Marholmen.
– Mest för att stötta, för jag kan inte svara på särskilt många frågor när inte arbetsgivaren informerar varken oss som fackförbund eller de anställda.

Nyheter organisering

Bingogänget bildade klubb

Kollegorna på Konsultbingo Norvac, som driver en rad bingohallar i Stockholm, kände att de ville ha mer att säga till om på jobbet. Så de bildade en HRF-klubb.

Publicerad 16 april 2021 Kommentera
Bingogänget bildade klubb
Julius Sjödin, Marianne Idris och Fia Hedberg sitter i bingoklubbens styrelse. Foto: Marc Femenia

Bingohallen i Hötorgets tunnelbanestation har ännu inte öppnat för dagen. Vid ett av de tomma bingoborden har kollegorna Julius Sjödin, Marianne Idris, Fia Hedberg, Saba Westin och Caroline Jonsson samlats för styrelsemöte i företagets nybildade HRF-klubb.

Det var i december de fick besök av en ombudsman från HRF, och en månad senare hade de sitt första möte, berättar Julius Sjödin, ledamot i styrelsen.
– Det fanns ett intresse för att bilda klubb, så vi gjorde det helt enkelt.

Julius Sjödin. Foto: Marc Femenia

Det har faktiskt tidigare funnits en HRF-klubb på Konsultbingo Norvac, som driver bingohallarna, men den har legat nere ett bra tag. Den främsta anledningen till att kollegorna nu bestämde sig för att återuppväcka den är att de vill ha lite mer att säga till om, säger Fia Hedberg.
– Vi vill ha ett bättre sätt att kommunicera med vår arbetsgivare där vi kan få lite mer inflytande.

Klubbens medlemmar finns utspridda på företagets bingohallar i Stockholm. En del av dem, som Julius, arbetar på flera olika hallar. Att ha en klubb gör det möjligt att samla personalen och driva gemensamma frågor, säger han.
– Det är många som aldrig träffas. Jag träffar ju de flesta eftersom jag jobbar på olika ställen.

Nyheter arbetslöshet

Var sjätte uppsagd kom från branschen

Inte sedan finanskrisen 2009 har så många blivit varslade och uppsagda som förra året. Av dem som förlorade jobbet var 17 procent från hotell- och restaurangbranschen.

Publicerad 16 april 2021 Kommentera
Var sjätte uppsagd kom från branschen
Fyra av tio som fick hjälp av TSL i Stockholm kom från hotell- och restaurangbranschen. Foto: Juniart/Mostphotos

Enligt Arbetsförmedlingens statistik blev nästan 123 500 personer av med sina jobb förra året. Av dem kom runt 20 700 från hotell- och restaurangsidan.

Värst drabbat blev Stockholm, där det finns få industrier och många företag inom besöksnäring och handel.
Trygghetsfonden TSL, som hjälper uppsagda arbetare med omställning, kom nyligen med en rapport som visar pandemins påverkan. I Stockholm utgör hotell- och restauranganställda 40 procent av dem som fått hjälp av TSL sedan coronakrisens start.

Om TSL

  • Trygghetsfonden TSL drivs av LO och Svenskt Näringsliv.
  • Privatanställda arbetare får hjälp med omställning, som att hitta nytt jobb, starta eget eller studera.
  • För att få stödet ska du ha sagts upp på grund av arbetsbrist och arbeta där det finns kollektivavtal.

Det är nya grupper som blir av med jobben. Under 2020 beviljade TSL stöd till 12 500 kvinnor. Det är fler än under de tre föregående åren sammanlagt. Förklaringen är att kvinnor utgör nästan 70 procent av de uppsagda från handeln, och mer än hälften av hotell- och restaurangbranschens uppsagda.
Nästan 50 procent av dem som fått stöd från TSL under pandemin var under 40 år.

Nyheter BOK

Hon skriver bok om sitt fackliga liv

Jenny Bengtsson, arbetsmiljöinspektör som under flera år var aktiv i HRF har skrivit en bok om sitt fackliga liv. I juni kommer den ut.

Publicerad 13 april 2021 Kommentera
Hon skriver bok om sitt fackliga liv
Jenny Bengtsson var under flera år fackligt aktiv i HRF. I juni kommer hennes bok om den tiden. Foto: Jeanette Andersson

Berätta hur ett fackligt liv kan se ut i bokformat.
– Jag tar upp högt och lågt. Dels det fackliga strävandet på min gamla arbetsplats. Hur vi organiserade oss och tjatade på kollegor att gå med i facket, försökte få upp organisationskulturen. Alltifrån det till förbundsstyrelsen där jag satt mellan 2011 och 2017. Men också om hur Kommunalskandalen hanterades och om val på olika nivåer.
– Jag skriver också om arbetsmarknaden i stort, om sånt vi jobbade emot, som utnyttjande av arbetskraftsinvandrare och sexuella trakasserier.

Kan du ge något exempel?
– Det finns ett citat i boken: Varför ska ni slåss om småsaker? Det var en vd som sade. Då handlade det om en ob-ersättning på tvåtusen för en medlem. För honom var det ingenting, för oss var det en liv- eller dödfråga. Våra löner var skitlåga, och då är tvåtusen mycket.

Vem hoppas du ska läsa boken?
– Jag vill att man ska kunna plocka upp den här boken som icke fackligt engagerad och känna att ”det här ska jag gå med i”. Men det är ingen solskenshistoria. Jag hade själv velat ha en bok om vad man kan möta när jag engagerade mig, bland annat gubberiet i fackföreningsrörelsen. Jag skriver om män i olika roller som agerar på ett mer eller mindre sexistiskt sätt. De känns som cementklumpar i rörelsen.

Finns det något du saknar?
– När jag lämnade branschen lovade jag mig själv att inte engagera mig fackligt igen, men det höll ju inte. Så jag är fortfarande aktiv men i ett annat LO-förbund.
– Det jag saknar från HRF är alla fackliga kamrater och vår uppfinningsrikedom. Branschen brottas med problem och vi behövde hitta nya sätt att nå ut. Allt var inte bra, men en del var det tyckte jag.

Fakta

Glöden i ögonen – Facklig kamp i medgång och motgång kommer ut på Verbal förlag i juni.

Så boken är inte ett avslut på din fackliga gärning?
– Nej, jag har skrivit om mitt fackliga liv, första halvlek. Det skulle vara väldigt fint om det fanns fler böcker om hur det känns. Hur det kan kännas att ha sin första förhandling, nervositeten och osäkerheten. Det finns hur mycket som helst att berätta. Drömmen är att på sikt skriva en ungdomsbok om facklig organisering. Och en samlingsbok med fackliga berättelser. Det måste ju vara vi som skriver. Det finns reportageböcker, studier och rapporter. Men inte berättelser om det fackliga kneget.

Fråga om jobbet.
102
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här