Nyheter

Ovisst för anställda på fackkrog

Spritfester, sextrakasserier och dålig lönsamhet. Aftonbladets avslöjanden om missförhållanden på Kommunals konferens- och krogverksamhet orsakade en kritikstorm. Mitt i alltihop hamnade de anställda, varav en del nu riskerar att bli av med jobben.

Publicerad 12 februari 2016
Ovisst för anställda på fackkrog
Metropol Palais. Foto: Lisa Castilla
Cecilia Creutz, HRF-ombudsman.

I mitten av januari slog den ner som en bomb, Aftonbladets granskning av fackförbundet Kommunal. Under ett par veckor duggade avslöjanden tätt, bland annat om missförhållanden på Kommunals krog Metropol Palais i centrala Stockholm och förbundets konferensanläggning Marholmen, norr om Stockholm. För de anställda på anläggningarna har det varit en tuff tid, berättar HRF-ombudsman Cecilia Creutz.
– Många av våra medlemmar där mår dåligt av osäkerheten. Det har varit väldigt dåligt med information om vad som händer.
Trots att arbetsplatserna varit fokus för en kraftig mediebevakning har de anställda saknat stöd under krisen, säger Cecilia Creutz.
– Kommunal har ju egen krishantering, men ingen verkar ha tänkt på våra medlemmar. En del har sagt upp sig för att det har varit så jobbigt.

Efter skandalen har Kommunal vidtagit flera åtgärder. Bland annat har det meddelats att verksamheten i Lyran, Kommunals bolag bakom Marholmen och Metropol Palais, ska ses över. Det har också beslutats att förbundets engagemang i Metropol Palais ska avvecklas. Vad det innebär i praktiken vet varken personalen eller Cecilia Creutz.
– De anställda fick veta det genom att titta på Kommunals presskonferens. Det är ju inte så kul. Jag förutsätter att man kommer att förhandla enligt mbl med oss, det vill säga innan beslut och verkställande av eventuella förändringar.

Nästan hela styrelsen för Lyran har bytts ut. Ny ordförande är Johan Hessius, affärsjurist på advokatfirman Lindahl. Han berättar att det har tillsatts en utredning för att se hur det ska bli med verksamheten på Metropol Palais.

Fakta: Detta har hänt

  • I januari publicerade Aftonbladet sin granskning av fackförbundet Kommunal.
  • En del handlade om Kommunals ägande i handelsbolaget Lyran, som driver restaurang Metropol Palais samt konferensanläggningen Marholmen.
  • Tidningen avslöjade bland annat att krog- och konferensverksamheten varit mycket kostsam för förbundet, att det förekommit sexuella trakasserier samt att anställda omplacerats på tvivelaktiga sätt.
  • Kommunal ska också ha haft kostsamma fester på båda anläggningarna där en stor del av notorna gällde alkohol. Krogpersonal ska även fått frakta alkohol från Metropol Palais till Kommunals egen representationsvåning, som saknar alkoholtillstånd. Detta har fått tillståndsmyndigheten i Stockholm att inleda en utredning mot bolaget.
  • Efter avslöjandena avgick förbundets kassör Anders Bergström. Ordförande Annelie Nordström har meddelat att hon tänker avgå vid kongressen i maj.

– Kommunal har lämnat klara direktiv, vi ska inte längre driva någon verksamhet i de här lokalerna som Lyran i dag hyr. Det finns två sätt att göra det. Vi kan antingen lägga ned verksamheten och försöka ta oss ur det här hyreskontraktet så fort det går. Alternativt att någon är beredd att ta över verksamheten och hyreskontraktet. Båda alternativen är öppna.
Johan Hessius har förståelse för att det är jobbigt för personalen att inte veta hur det blir med deras arbetsplats.
– Det är inte tillfredsställande att leva i ovisshet. Vi måste komma till ett beslut så snart som möjligt, både för bolagets skull och för personalens.
På kritiken om att både fack och anställda saknar information om läget, svarar Johan Hessius att detta förhoppningsvis ska bli bättre.
– Förutsättningarna finns. Informationsläget är bättre i dag än när det var som mest turbulent.

Konferensanläggningen Marholmen ska inte avvecklas. I stället ska styrelsen försöka vidareutveckla verksamheten tillsammans med personalen, säger Johan Hessius.
– Vi i styrelsen känner ett stort ansvar och ett starkt engagemang att ta hand om Marholmen på bästa sätt. I utredningsuppdraget ingår också att titta på Marholmen, både på det som har varit och att ge råd för vägen framåt.

Mer om Kommunalskandalen

Under tiden kommer HRF-ombudsman Cecilia Creutz kommer att fortsätta att ha regelbunden kontakt med medlemmarna både på Metropol Palais och på Marholmen.
– Mest för att stötta, för jag kan inte svara på särskilt många frågor när inte arbetsgivaren informerar varken oss som fackförbund eller de anställda.

Nyheter MEDLEMSMÖTE

HRF möter medlemmar på Scandic

Scandic är en stor arbetsgivare med många HRF-medlemmar. Den här veckan är de i fokus för ordförande Malin Ackholt.

Publicerad 24 september 2020 2 kommentarer
HRF möter medlemmar på Scandic
HRF:s ordförande Malin Ackholt möter medlemmar på Scandic digitalt. Foto: Peter Jönsson

Under veckan arrangerar Hotell- och restaurangfacket flera digitala möten för medlemmar på hotellkedjan Scandic. Tanken är att medlemmarna ska få diskutera bland annat framtiden för branschen och den kommande avtalsrörelsen med förbundets ordförande.

– Vi måste hitta sätt att ha samtal och diskussioner med medlemmar trots att det pågår en pandemi. Det kommer inte att ersätta möten IRL. Det här är ett komplement, som säkert kommer att fortleva även efter corona, säger Malin Ackholt.

Intresset för de digitala medlemsmötena har varit stort. Hittills har mer än 70 medlemmar deltagit.

– Många upplever det intressant att höra hur kollegor på andra arbetsplatser har det. Sedan kan det komma upp en del individärenden som vi inte kan lösa där, men där vi kan lotsa vidare, säger Malin Ackholt.

Nu tittar HRF på möjligheterna att hålla liknande möten på andra arbetsplatser.

– Sedan har vi fått önskemål om att köra på engelska på Scandic, så det förbereder vi för, säger Malin Ackholt.

Nyheter forskning

Skolan ska ta kampen mot sextrakasserier

Hur kan hotell- och restaurangutbildningarna hjälpa elever att hantera och förebygga sexuella trakasserier senare i arbetslivet? Det ska forskare vid Linnéuniversitet ta reda på med hjälp av pengar från branschens forskningsfond BFUF.

Publicerad 22 september 2020 Kommentera
Skolan ska ta kampen mot sextrakasserier
Många av branschens yrken är extra utsatta för sexuella trakasserier. Nu ska forskarna försöka ta reda på hur skolan kan hjälpa framtida medarbetare att förebygga och hantera problemet. Foto: Colourbox
Maria Hedlin. Foto: Linnéuniversitetet

Statistik visar att hotell- och restauranganställda tillhör de grupper som är mest utsatta för sexuella trakasserier i yrkeslivet. År 2015 vittnade nästan 16 procent av de branschanställda i Arbetsmiljöverkets undersökning om att de sextrakassererats av andra än chefer och kollegor någon gång det senaste året. Motsvarande siffra inom handeln var 6 procent.

Nu ska forskare vid Linnéuniversitetet hitta sätt för hotell- och restaurangutbildningarna att hjälpa framtida branschanställda att förebygga och hantera problemet.
– Sexuella trakasserier i hotell- och restaurangbranschen är ett problem som varit känt sedan länge, och både bransch och fack har försökt komma till rätta med det. Vår tanke är att utbildningarna ska kunna hjälpa de framtida medarbetarna att förebygga problemet, säger Maria Hedlin, professor i pedagogik och projektledare för studien.

Tillsammans med kollegan Eva Klope, lektor i pedagogik, ska hon nu intervjua elever som går tredje året på något av gymnasiets hotell- och restaurangprogram.
– Vi tror att det är en stor del av dem som redan fått en del erfarenhet från branschen, kanske genom sommarjobb eller extrajobb, säger Maria Hedlin.

Fakta: Forskningsprojekten

BFUF beviljar varje år medel till forskning som syftar att stärka branschen och dess anställda. Fonden är grundad och finansieras gemensamt av HRF och Visita. Vid den senaste utlysningen beviljades fem projekt sammanlagt 6,7 miljoner kronor. Dessa var:

  • Kompetent, kunnig och stolt: Lärande som varumärkeslöfte i besöksnäringen. Luleå tekniska universitet.
  • Social hållbarhet för framtida medarbetare inom hotell- och restaurang. Linnéuniversitetet.
  • The new ’normal’ and the changing value of tourism education. Högskolan Dalarna.
  • Boosting the sustainable food choice to reduce climate footprint at winter tourism destinations. Högskolan Dalarna.
  • Supporting adoption of climate-smart solutions with lab-based experimental social science. Mittuniversitetet Östersund.

Hon berättar att idén till projektet kommer från utbildningen för yrkeslärare, där hon och Eva Klope undervisar.
– Vi har fått höra att många av yrkeslärarna tycker att sexuella trakasserier är ett knepigt ämne att ta upp med eleverna.

Projektet ska pågå hela nästa år och beräknas vara klart våren 2022. Det är ett av fem forskningsprojekt som nyligen fått medel av BFUF, besöksnäringens forsknings- och utvecklingsfond.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter arbetsmiljö

HRF ska granska arbetsmiljö digitalt

Hotell- och restaurangfackets regionala skyddsombud börjar nu med digitala arbetsmiljöbesök. Målet är att få till ett fungerande arbetsmiljöarbete även i coronatider.

Publicerad 22 september 2020 Kommentera
HRF ska granska arbetsmiljö digitalt
Videosamtal ska hjälpa Hotell- och restaurangfackets regionala skyddsombud att fortsätta sitt arbete även under coronapandemin. Foto: Kent Eng, Colourbox
Kent Johansson. Foto: Jann Lipka/HRF

Coronapandemin har gjort det svårt för Hotell- och restaurangfackets regionala skyddsombud att utföra sitt uppdrag. För att inte arbetsmiljön ska bli lidande börjar förbundet nu med digitala RSO-besök, i form av videosamtal med arbetsgivarna.

Kent Johansson, ombudsman på HRF som har tagit fram modellen, ser flera fördelar.
– En fördel är att vi rent praktiskt kan få fler besök genomförda. Vi plockar bort massvis med restid, säger han.

En annan fördel är att besöken blir noggrant utförda, säger Kent Johansson.
– Det finns självklart fysiska arbetsmiljöproblem som man riskerar att missa när man inte kan göra en okulär besiktning, men det finns många saker som man inte behöver gå runt för att upptäcka. Till exempel i det systematiska arbetsmiljöarbetet. Det är oftast större problem än de rent fysiska, säger Kent Johansson.

Ingår i temat: Coronakrisen 86 artiklar

Alla artiklar i temat (83 till)
Fråga om jobbet.
99
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här