Nyheter

HRF-topp hyr av Kommunal

Hotell- och restaurangfackets avtalssekreterare Malin Ackholt är en av de som hyr en lägenhet i Kommunals fastighet på Sveavägen i Stockholm.

Publicerad 15 januari 2016

En del i granskningen av Kommunal är att förbundet äger fastigheter i Stockholm, men inte lämnar lägenheter till den allmänna bostadskön. Bland annat har höga företrädare för Socialdemokraterna och flera LO-förbund fått hyra lägenheter i Kommunals hus på Sveavägen i Stockholm. En av dem är Malin Ackholt, avtalssekreterare i Hotell- och restaurangfacket. Hon har bott i en trerumslägenhet på drygt 100 kvadratmeter sedan september 2012, med en hyra på omkring 10 000 kronor i månaden.

– Jag tog själv kontakt med Kommunal för att jag visste att de hade lägenheter. Då hade jag dagpendlat från Strängnäs i nästan tio år, det var ingen hållbar situation. HRF har inte varit involverat över huvud taget, säger Malin Ackholt.

Bakgrund

  • Det var Aftonbladet som började granskningen av Kommunal och bolaget Lyran.
  • Bland annat kom det fram att Kommunals kassör Anders Bergström och ordförande Annelie Nordström har bott på anläggningen Marholmen privat utan att betala.
  • Det har varit vidlyftig representation med vin och sprit, bland annat på Metropol Palais, som ägs av Lyran.
  • Anders Bergström har lämnat sin post som förbundskassör i Kommunal och styrelseordförande i Lyran.

Hotell- och restaurangfacket äger inte några fastigheter. Däremot har förbundet en aktiepost i fastighetsbolaget Aberdeen, men ingen styrelseplats eller tillgång till några lägenheter. HRF hyr dock en lägenhet på ett rum och kök av LO, som används av förtroendevalda eller anställda med korta uppdrag i Stockholm, men bor på annan ort.

Även andra delar av fackförbundens verksamhet har hamnat under lupp. Det handlar till exempel om hur mycket av medlemmarnas pengar som ska gå till representation. Hotell- och restaurangfacket har redovisat sin representation för år 2014, då det bland annat hölls kongress. På kongressmiddagen för 200 personer serverades det alkohol för 80 200 kronor. Det var ett glas vin till förrätten och ett glas vin med påfyllning till varmrätten. Förutom alkoholen på kongressfesten lade förbundet drygt 33 000 kronor på öl och vin i samband med intern och extern representation det året.
– Det motsvarar ungefär en krona per medlem, förutom kongressfesten. Vi har en representationspolicy som är tydlig – alkohol serveras bara undantagsvis, och bara öl eller vin. Det är inte några spritfester det handlar om, säger Hotell- och restaurangfackets ordförande Therese Guovelin.

Måste förbundet alls bjuda på alkohol?
– Nej, det är klart att vi inte måste. Och grundregeln är ju att det är alkoholfritt. Jag som har varit fackligt aktiv sedan slutet av 1980-talet tycker att det har skett en mycket positiv utveckling. Vi finansierar all vår verksamhet med medlemsintäkter och ska kunna stå för hur de används.

Siffrorna för HRF:s representation för 2015 är ännu inte klara.

Nyheter Permittering

Många företag vill permittera mer

Nyligen meddelade regeringen att möjligheten att korttidspermittera förlängs till den 30 juni. Hotell- och restaurangfacket, som hittills tecknat mer än 3 000 avtal om korttidspermittering, märker av företagarnas intresse.

Publicerad 9 april 2021 Kommentera
Många företag vill permittera mer
Den senaste veckan har HRF fått in hundratals listor från företag som vill permittera personal. Foto: Colourbox

När perioden att ansöka om korttidspermittering förlängdes ändrades också reglerna. Från och med den 29 mars kan företagare inte ansöka om ersättning i efterhand. Det här har lett till att många arbetsgivare nu kontaktar HRF.
Dessutom meddelade Folkhälsomyndigheten på torsdagen att restriktionerna för restaurangbranschen förlängs till den 2 maj, vilket sannolikt inte dämpar intresset för att permittera personal.

– Vi har fått in hundratals permitteringslistor den senaste veckan, säger Per Persson, avtalssekreterare.

Permittering

Permitteringsgraden och löneavdraget finns i fyra nivåer:

  • 20 % permittering = 4 % lägre lön
  • 40 % permittering = 6 % lägre lön
  • 60 % permittering = 7,5 % lägre lön
  • 80 % permittering = 12 % lägre lön.

Arbetsgivare har möjlighet att justera permitteringsgraden för de anställda.
Men det är viktigt, säger Per Persson, att den som är permitterad kontrollerar att löneavdraget är rätt, så att man inte går miste om lön.

– Om man upptäcker felaktigheter ska man först prata med sin arbetsgivare. Om det inte hjälper ska man kontakta sin lokala HRF-avdelning, så får man hjälp.

Hej Gäst SVEN MELANDER

”Jag har mina stamställen”

Sven Melander gillar rejäla biffar på tallriken och långa skohorn på hotellrummet.

Publicerad 9 april 2021 Kommentera
”Jag har mina stamställen”
Sven Melander – journalist, skådespelare, youtuber och författare till kokboken Upp i vikt kvickt. Foto: Karin Törnblom/TT

Hur väljer du restaurang?
– Jag har mina stamställen. Jag är traditionell, äter gärna en ordentlig biff eller någon god fisk. Men ibland bjuder mina barn pappa på middag och då blir det lite annat.

Vad får dig att återvända till ett ställe?
– Bra personal. Det är jävla roligt om folk känner igen en. Numera blir jag igenkänd, men jag gick ju på krogen innan jag var någon slags offentlig person också. 

Något speciellt som du vill ska finnas på ditt hotellrum?
– Nja, det brukar ju finnas säng, någonstans att stuva in grejerna, ett litet skrivbord och tv. Men det jag uppskattar är långa skohorn. Det behöver man när man blir äldre.

Nyheter FORSKNING

Så hanterar köksanställda ohövlighet

Det kan vara effektivt att säga ifrån ­– på rätt sätt. Ohövlighet riskerar nämligen att sprida sig på arbetsplatsen, visar en forskningsstudie där restauranganställda intervjuats.

Publicerad 8 april 2021 Kommentera
Så hanterar köksanställda ohövlighet
Forskare har undersökt hur köks- och restauranganställda hanterar ohövlighet på jobbet. Foto: Istockphoto

Vad gör du om någon är ohövlig mot dig eller någon annan på jobbet? Det ville Kristoffer Holm, forskare vid Institutionen för psykologi, Lunds universitet, ta reda på.

Från en tidigare studie visste han att hård jargong var vanlig inom restaurang och kök. Med hjälp av Hotell- och restaurangfacket och Kommunal fick hans forskargrupp tag på 12 personer, som djupintervjuades i smågrupper.
– Många exempel kom upp, från rena utskällningar och skämt som passerat gränsen till mer subtila fenomen som nedsättande kommentarer eller att folk inte hälsade.

Kristoffer Holm. Foto: Lunds universitet

Kockar upplevde att de fått sitt arbete ifrågasatt utan att det varit befogat. Chefer hade favoriserat och låtit vissa ta rast oftare än andra.

Ohövlighet hanterades på väldigt olika sätt, säger Kristoffer Holm.
– En vanlig respons var att konfrontera personen direkt. Antingen lite snyggt genom att ta personen åt sidan, eller genom att ryta ifrån och svara i samma ton. Andra försökte skämta bort det.

De som såg på kunde erbjuda stöd till den som utsatts, se till att personen var okej.
Drabbade sökte ofta själva stöd, genom att ringa en kompis eller prata med någon på arbetsplatsen.

En del peppade sig själva med det forskarna kallar ”positive self-talk”. Andra ignorerade det som hänt och försökte bara gå vidare.
– Vissa rationaliserade andras ohövliga beteende, ”jag förstod varför de gjorde så, det var för att jag skulle lära mig”. Det är ett sätt att tona ner allvaret för sig själv, säger Kristoffer Holm.
Några valde att rapportera till chef, skyddsombud eller fack.

Vad är ohövlighet?

Ohövlighet kan till exempel vara nedsättande kommentarer, fientligt kroppsspråk, att inte lyssna när någon pratar eller att inte hälsa. Det är vardagliga, negativa, lågintensiva beteenden som till skillnad från mobbning inte behöver vara systematiskt riktade mot en person.

En annan metod kan vara att börja delta i jargongen.
– Då slipper man kanske att själv utsättas, men någon annan drabbas i stället.

Forskarna har inte gjort någon analys av vilket bemötande som är bäst i längden.
– Konfrontation, att säga ifrån, tyckte vissa av de intervjuade hade bäst effekt för att stoppa beteendet. Men samtidigt kan det bidra till ett dåligt klimat och leda till att man hamnar i konflikt med andra.

Den som svarar med undvikande kan bli utsatt igen, och dessutom bidra till att jargongen vidmakthålls, säger Kristoffer Holm.
– Ignoreras beteendet blir det ingen motreaktion, utan det normaliseras.

Det bästa är troligen att göra ett försök med konstruktiv dialog, säger Kristoffer Holm.
– Man kan förmedla sin bild och försöka låta bli att anta att det ligger onda avsikter bakom beteendet. Men det kan vara svårt att göra i ett stressigt kök. Tidspress kan också vara en bidragande orsak till att beteendet uppstår till att börja med.

Intervjustudien med restauranganställda ingår i en avhandling där även ingenjörer och administratörer svarat på en enkät. Den visade att de som bevittnade otrevligt beteende själva började ta efter.

Tidigare studier har visat att de som utsätts för ohövligt beteende på jobbet påverkas mycket negativt. Det kan ha effekt på psykisk och fysisk hälsa. De utsatta kan också söka sig till andra arbetsplatser.

Fråga om jobbet.
102
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här