Nyheter

HRF-topp hyr av Kommunal

Hotell- och restaurangfackets avtalssekreterare Malin Ackholt är en av de som hyr en lägenhet i Kommunals fastighet på Sveavägen i Stockholm.

Publicerad 15 januari 2016

En del i granskningen av Kommunal är att förbundet äger fastigheter i Stockholm, men inte lämnar lägenheter till den allmänna bostadskön. Bland annat har höga företrädare för Socialdemokraterna och flera LO-förbund fått hyra lägenheter i Kommunals hus på Sveavägen i Stockholm. En av dem är Malin Ackholt, avtalssekreterare i Hotell- och restaurangfacket. Hon har bott i en trerumslägenhet på drygt 100 kvadratmeter sedan september 2012, med en hyra på omkring 10 000 kronor i månaden.

– Jag tog själv kontakt med Kommunal för att jag visste att de hade lägenheter. Då hade jag dagpendlat från Strängnäs i nästan tio år, det var ingen hållbar situation. HRF har inte varit involverat över huvud taget, säger Malin Ackholt.

Bakgrund

  • Det var Aftonbladet som började granskningen av Kommunal och bolaget Lyran.
  • Bland annat kom det fram att Kommunals kassör Anders Bergström och ordförande Annelie Nordström har bott på anläggningen Marholmen privat utan att betala.
  • Det har varit vidlyftig representation med vin och sprit, bland annat på Metropol Palais, som ägs av Lyran.
  • Anders Bergström har lämnat sin post som förbundskassör i Kommunal och styrelseordförande i Lyran.

Hotell- och restaurangfacket äger inte några fastigheter. Däremot har förbundet en aktiepost i fastighetsbolaget Aberdeen, men ingen styrelseplats eller tillgång till några lägenheter. HRF hyr dock en lägenhet på ett rum och kök av LO, som används av förtroendevalda eller anställda med korta uppdrag i Stockholm, men bor på annan ort.

Även andra delar av fackförbundens verksamhet har hamnat under lupp. Det handlar till exempel om hur mycket av medlemmarnas pengar som ska gå till representation. Hotell- och restaurangfacket har redovisat sin representation för år 2014, då det bland annat hölls kongress. På kongressmiddagen för 200 personer serverades det alkohol för 80 200 kronor. Det var ett glas vin till förrätten och ett glas vin med påfyllning till varmrätten. Förutom alkoholen på kongressfesten lade förbundet drygt 33 000 kronor på öl och vin i samband med intern och extern representation det året.
– Det motsvarar ungefär en krona per medlem, förutom kongressfesten. Vi har en representationspolicy som är tydlig – alkohol serveras bara undantagsvis, och bara öl eller vin. Det är inte några spritfester det handlar om, säger Hotell- och restaurangfackets ordförande Therese Guovelin.

Måste förbundet alls bjuda på alkohol?
– Nej, det är klart att vi inte måste. Och grundregeln är ju att det är alkoholfritt. Jag som har varit fackligt aktiv sedan slutet av 1980-talet tycker att det har skett en mycket positiv utveckling. Vi finansierar all vår verksamhet med medlemsintäkter och ska kunna stå för hur de används.

Siffrorna för HRF:s representation för 2015 är ännu inte klara.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här