Nyheter

HRF-topp hyr av Kommunal

Hotell- och restaurangfackets avtalssekreterare Malin Ackholt är en av de som hyr en lägenhet i Kommunals fastighet på Sveavägen i Stockholm.

Publicerad 15 januari 2016

En del i granskningen av Kommunal är att förbundet äger fastigheter i Stockholm, men inte lämnar lägenheter till den allmänna bostadskön. Bland annat har höga företrädare för Socialdemokraterna och flera LO-förbund fått hyra lägenheter i Kommunals hus på Sveavägen i Stockholm. En av dem är Malin Ackholt, avtalssekreterare i Hotell- och restaurangfacket. Hon har bott i en trerumslägenhet på drygt 100 kvadratmeter sedan september 2012, med en hyra på omkring 10 000 kronor i månaden.

– Jag tog själv kontakt med Kommunal för att jag visste att de hade lägenheter. Då hade jag dagpendlat från Strängnäs i nästan tio år, det var ingen hållbar situation. HRF har inte varit involverat över huvud taget, säger Malin Ackholt.

Bakgrund

 • Det var Aftonbladet som började granskningen av Kommunal och bolaget Lyran.
 • Bland annat kom det fram att Kommunals kassör Anders Bergström och ordförande Annelie Nordström har bott på anläggningen Marholmen privat utan att betala.
 • Det har varit vidlyftig representation med vin och sprit, bland annat på Metropol Palais, som ägs av Lyran.
 • Anders Bergström har lämnat sin post som förbundskassör i Kommunal och styrelseordförande i Lyran.

Hotell- och restaurangfacket äger inte några fastigheter. Däremot har förbundet en aktiepost i fastighetsbolaget Aberdeen, men ingen styrelseplats eller tillgång till några lägenheter. HRF hyr dock en lägenhet på ett rum och kök av LO, som används av förtroendevalda eller anställda med korta uppdrag i Stockholm, men bor på annan ort.

Även andra delar av fackförbundens verksamhet har hamnat under lupp. Det handlar till exempel om hur mycket av medlemmarnas pengar som ska gå till representation. Hotell- och restaurangfacket har redovisat sin representation för år 2014, då det bland annat hölls kongress. På kongressmiddagen för 200 personer serverades det alkohol för 80 200 kronor. Det var ett glas vin till förrätten och ett glas vin med påfyllning till varmrätten. Förutom alkoholen på kongressfesten lade förbundet drygt 33 000 kronor på öl och vin i samband med intern och extern representation det året.
– Det motsvarar ungefär en krona per medlem, förutom kongressfesten. Vi har en representationspolicy som är tydlig – alkohol serveras bara undantagsvis, och bara öl eller vin. Det är inte några spritfester det handlar om, säger Hotell- och restaurangfackets ordförande Therese Guovelin.

Måste förbundet alls bjuda på alkohol?
– Nej, det är klart att vi inte måste. Och grundregeln är ju att det är alkoholfritt. Jag som har varit fackligt aktiv sedan slutet av 1980-talet tycker att det har skett en mycket positiv utveckling. Vi finansierar all vår verksamhet med medlemsintäkter och ska kunna stå för hur de används.

Siffrorna för HRF:s representation för 2015 är ännu inte klara.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter CORONAKRISEN

LO vill ha vaccin till branschfolk

Riskgrupper och vårdanställda först. Näst på tur för vaccin borde de som jobbar i kontaktnära yrken stå, som hotell- och restauranganställda. Det menar LO i ett förslag.

Publicerad 15 januari 2021 Kommentera
LO vill ha vaccin till branschfolk
LO vill att anställda i kontaktnära yrken ska få vaccin när de prioriterade grupperna har vaccinerats. Foto: Colourbox

LO har presenterat ett förslag till åtgärdsprogram för att hindra smittspridning och få bukt med arbetslösheten i pandemins spår.

Bland annat föreslår man att de som jobbar i kontaktnära yrken ska stå på tur när de prioriterade grupperna fått sitt vaccin.

Therese Guovelin
Therese Guovelin. Foto: LO

Flera andra förslag tar tydligt sikte på det tuffa läget för hotell- och restaurangbranschen.
– Hela den näringen är ju oerhört hårt drabbad. Förutom att gäst- och kundunderlaget har försvunnit så har branschen drabbats av fler och fler rekommendationer och restriktioner, säger Therese Guovelin, LO:s vice ordförande.

Hon menar att samhället inte har råd att låta en så viktig bransch gå under.
– Det skulle vara katastrof om man skulle behöva börja om från början. År efter år har omsättningen ökat, och det är en oerhört viktig bransch för sysselsättningen. Är det någonstans man kan skapa jobb snabbt är det inom hotell och restaurang.

Några av LO:s förslag

 • Rätt att få covid-19 klassad som arbetsskada om man smittas på jobbet.
 • Prioriterad vaccinering för anställda i kontaktnära yrken.
 • Hyressubventioner riktade till företag.
 • Riktat omställningsstöd.
 • Ekonomiska bidrag vid betydande regelförändringar.
 • Möjlighet till heltidspermittering.
 • Krav på kollektivavtal för att korttidspermittera.
 • Statligt stöd för kompetensutveckling och validering.
 • Ekonomiskt tillskott till de värst drabbade a-kassorna.

Bland annat föreslår LO att regeringen går in med hyressubventioner och ekonomiskt stöd ”vid betydande regelförändringar så som inskränkning av alkoholförsäljning”.

Arbetslösheten är en annan viktig fråga för LO. Många har förlorat sina jobb när verksamheter tvingas dra ned på öppettider eller till och med stänga. Bland annat vill man att regeringen skjuter till medel så att den som saknar gymnasieutbildning får möjlighet att utbilda sig, med rimlig ersättning. Dessutom vill LO att företag ges möjlighet att korttidspermittera på heltid.

– Företagen måste kunna övervintra och behålla sin personal. Det är inte så enkelt att stänga och sedan starta igen när det vänder, säger Therese Guovelin.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter Alkoholstopp

HRF kräver besked från regeringen

I morse meddelade regeringen att förbudet mot alkoholförsäljning efter klockan 20 förlängs. Nu kräver HRF besked om riktade stöd till branschen.

Publicerad 14 januari 2021 Kommentera
HRF kräver besked från regeringen
HRF:s förbundsordförande Malin Ackholt kräver besked om riktade stöd till branschen. Foto: Colourbox, Peter Jönsson

Vid jul skärptes förbudet mot alkoholförsäljning. I stället för den tidigare restriktionen som satte stopp vid klockan 22 blev det nu klockan 20 som gällde. Den nya begränsningen skulle gälla till och med den 15 januari, men förlängs alltså med nio dagar.

– Det är besvärande att regeringen inte kan lämna besked tidigare, när man ändå har gjort bedömningen att smittläget är oförändrat, säger Malin Ackholt, ordförande för Hotell- och restaurangfacket.

Hon anser att besöksnäringen drabbas orimligt hårt av restriktioner.
– I synnerhet som man inte kunnat visa att den är drivande i smittspridningen. Vi har ställt frågor om det, men inte fått några svar.

Redan före jul utlovades att kompensation skulle komma. Enligt Malin Ackholt väntar branschen fortfarande.

– Det är snart en månad sedan man sade det. Och förutom ökade möjligheter att korttidspermittera har man inte lämnat några besked. Vi har haft ett besvärligt läge i snart elva månader. Det finns inga marginaler längre. Våra medlemmar behöver åtgärder som ger rimlighet och förutsägbarhet för både företag och anställda.

Ingår i temat: Coronakrisen 110 artiklar

Alla artiklar i temat (107 till)
Ur temat Avtal 2020
Nyheter AVTAL 2020

Fyra avtal kvar att förhandla

Vid årsskiftet skulle de 20 centrala kollektivavtalen vara klara. Men för fyra avtal fortsätter förhandlingarna under 2021. HRF:s avtalssekreterare Per Persson tror att de snart är i hamn.

Publicerad 14 januari 2021 Kommentera
Fyra avtal kvar att förhandla
Under januari kommer de sista avtalen bli klara, tror Per Persson, HRF:s avtalssekreterare. Foto: Colourbox, Mostphotos
Per Persson
Per Persson. Foto: Peter Jönsson

I eftermiddag fortsätter HRF förhandlingarna om två kollektivavtal – Almega nöje och Almega bowling.
– Det vi diskuterar just nu är avräkningen till tjänstepensionen. Almega vill inte räkna som vi gjort i andra avtal, säger HRF:s avtalssekreterare Per Persson.

Kvar på förhandlingsbordet finns även cateringavtalet med Flygarbetsgivarna.
– Där är det bara detaljer kvar så det borde vi sy ihop nästa vecka. Jag tror och hoppas att alla avtal kommer att vara på plats under januari.

Men inte ens när man är överens om siffrorna är avtalsrörelsen över. Då återstår att sprida avtalen och diskussioner i de olika arbetsgrupper som tillsatts för att lösa vissa frågor.
– Det är det som är charmen, att det håller på hela tiden. Riksavtalen är dessutom bara bottenplattan. Jag hoppas att förtroendevalda och ombudsmän fortsätter att förhandla ännu bättre överenskommelser lokalt, säger Per Persson.

Det fjärde avtalet som återstår är Almega bingo. Där inleds förhandlingar nästa vecka.

Ingår i temat: Avtal 2020 32 artiklar

Alla artiklar i temat (29 till)
Fråga om jobbet.
100
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här