Nyheter arbetsmiljö

Nya verktyg för bättre städhälsa

Nu lanseras Prevents nya verktygslåda med fokus på hotellstädares arbetsmiljö. Paketet är resultatet av HRF och Visitas projekt för städarnas hälsa. Men HRF vill se fler insatser.

Publicerad 5 oktober 2020
Nya verktyg för bättre städhälsa
Prevent har bland annat tagit fram bilderböcker att hänga på städvagnar. Böckerna ska underlätta introduktionen av nyanställda. Foto: Mostphotos
Malin Strömberg. Foto: Privat

En bilderbok, en checklista för skyddsronder och filmer som diskuterar riskerna med hotellstäd. Det är slutresultatet av det projekt som Prevent drivit på uppdrag av HRF och arbetsgivarna i Visita.
– Vi gjorde en förstudie bland städare, husfruar och skyddsombud av vad som önskades och vad som behövdes, säger Malin Strömberg, projektledare hos Prevent.

Ett problem som identifierades var svårigheter med introduktion för nyanställda städare som inte behärskar språket. Lösningen blev en bilderbok med illustrerande instruktioner om säkert hotellstäd.
– Ingen text, utan bara bilder. Tanken är att de regionala skyddsombuden ska sprida den. Vi tänker att den ska kunna hängas på städvagnen och inte bli liggande på ett fikabord, säger Malin Strömberg.

Ett annat problem var att det saknades en checklista för skyddsronder, särskilt anpassad till hotellstäd, säger hon.
– Så det har vi gjort nu. Med allt från ergonomi till kemikalier och den psykosociala arbetsmiljön. Den har varit efterlängtad, särskilt från fackligt håll.

Kent Johansson. Foto: Jann Lipka/HRF

Bakgrunden till Prevents uppdrag är en överenskommelse som HRF och Visita gjorde under förra avtalsrörelsen. Parterna enades då om att tillsätta en arbetsgrupp med syfte att göra något för hotellstädares hälsa och arbetsmiljö.

Att ge Prevent uppdraget var något som både fack och arbetsgivare ställde sig bakom, berättar Kent Johansson, ombudsman på HRF som suttit med i arbetsgruppen.
– Vi är supernöjda med det vi och Visita har tagit fram tillsammans med Prevent. Nu återstår det att se hur materialet kommer att användas av skyddsombud och arbetsgivare.

Hotell- och restaurangfacket anser dock inte att arbetsgruppens arbete är slutfört i och med detta.
– Vi vill titta mer på vad som behövs för att städarna ska kunna åldras i yrket. En viktig fråga är antal städade rum, städtakten. Men arbetsgivarna har inte velat diskutera det.

I överenskommelsen mellan HRF och Visita står att en slutrapport ska lämnas när arbetsgruppen är klara med sitt arbete. Men det har hittills inte kunnat ske på grund av parternas olika uppfattningar, säger Kent Johansson.
– Vi skulle ha lämnat en gemensam rapport i julas men det gick inte att göra. Så den delen av avtalsprotokollet har vi inte uppfyllt.

Här finns Prevents sida om hotellstädares arbetsmiljö.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter CORONAKRISEN

LO vill ha vaccin till branschfolk

Riskgrupper och vårdanställda först. Näst på tur för vaccin borde de som jobbar i kontaktnära yrken stå, som hotell- och restauranganställda. Det menar LO i ett förslag.

Publicerad 15 januari 2021 Kommentera
LO vill ha vaccin till branschfolk
LO vill att anställda i kontaktnära yrken ska få vaccin när de prioriterade grupperna har vaccinerats. Foto: Colourbox

LO har presenterat ett förslag till åtgärdsprogram för att hindra smittspridning och få bukt med arbetslösheten i pandemins spår.

Bland annat föreslår man att de som jobbar i kontaktnära yrken ska stå på tur när de prioriterade grupperna fått sitt vaccin.

Therese Guovelin
Therese Guovelin. Foto: LO

Flera andra förslag tar tydligt sikte på det tuffa läget för hotell- och restaurangbranschen.
– Hela den näringen är ju oerhört hårt drabbad. Förutom att gäst- och kundunderlaget har försvunnit så har branschen drabbats av fler och fler rekommendationer och restriktioner, säger Therese Guovelin, LO:s vice ordförande.

Hon menar att samhället inte har råd att låta en så viktig bransch gå under.
– Det skulle vara katastrof om man skulle behöva börja om från början. År efter år har omsättningen ökat, och det är en oerhört viktig bransch för sysselsättningen. Är det någonstans man kan skapa jobb snabbt är det inom hotell och restaurang.

Några av LO:s förslag

  • Rätt att få covid-19 klassad som arbetsskada om man smittas på jobbet.
  • Prioriterad vaccinering för anställda i kontaktnära yrken.
  • Hyressubventioner riktade till företag.
  • Riktat omställningsstöd.
  • Ekonomiska bidrag vid betydande regelförändringar.
  • Möjlighet till heltidspermittering.
  • Krav på kollektivavtal för att korttidspermittera.
  • Statligt stöd för kompetensutveckling och validering.
  • Ekonomiskt tillskott till de värst drabbade a-kassorna.

Bland annat föreslår LO att regeringen går in med hyressubventioner och ekonomiskt stöd ”vid betydande regelförändringar så som inskränkning av alkoholförsäljning”.

Arbetslösheten är en annan viktig fråga för LO. Många har förlorat sina jobb när verksamheter tvingas dra ned på öppettider eller till och med stänga. Bland annat vill man att regeringen skjuter till medel så att den som saknar gymnasieutbildning får möjlighet att utbilda sig, med rimlig ersättning. Dessutom vill LO att företag ges möjlighet att korttidspermittera på heltid.

– Företagen måste kunna övervintra och behålla sin personal. Det är inte så enkelt att stänga och sedan starta igen när det vänder, säger Therese Guovelin.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter Alkoholstopp

HRF kräver besked från regeringen

I morse meddelade regeringen att förbudet mot alkoholförsäljning efter klockan 20 förlängs. Nu kräver HRF besked om riktade stöd till branschen.

Publicerad 14 januari 2021 Kommentera
HRF kräver besked från regeringen
HRF:s förbundsordförande Malin Ackholt kräver besked om riktade stöd till branschen. Foto: Colourbox, Peter Jönsson

Vid jul skärptes förbudet mot alkoholförsäljning. I stället för den tidigare restriktionen som satte stopp vid klockan 22 blev det nu klockan 20 som gällde. Den nya begränsningen skulle gälla till och med den 15 januari, men förlängs alltså med nio dagar.

– Det är besvärande att regeringen inte kan lämna besked tidigare, när man ändå har gjort bedömningen att smittläget är oförändrat, säger Malin Ackholt, ordförande för Hotell- och restaurangfacket.

Hon anser att besöksnäringen drabbas orimligt hårt av restriktioner.
– I synnerhet som man inte kunnat visa att den är drivande i smittspridningen. Vi har ställt frågor om det, men inte fått några svar.

Redan före jul utlovades att kompensation skulle komma. Enligt Malin Ackholt väntar branschen fortfarande.

– Det är snart en månad sedan man sade det. Och förutom ökade möjligheter att korttidspermittera har man inte lämnat några besked. Vi har haft ett besvärligt läge i snart elva månader. Det finns inga marginaler längre. Våra medlemmar behöver åtgärder som ger rimlighet och förutsägbarhet för både företag och anställda.

Ingår i temat: Coronakrisen 110 artiklar

Alla artiklar i temat (107 till)
Ur temat Avtal 2020
Nyheter AVTAL 2020

Fyra avtal kvar att förhandla

Vid årsskiftet skulle de 20 centrala kollektivavtalen vara klara. Men för fyra avtal fortsätter förhandlingarna under 2021. HRF:s avtalssekreterare Per Persson tror att de snart är i hamn.

Publicerad 14 januari 2021 Kommentera
Fyra avtal kvar att förhandla
Under januari kommer de sista avtalen bli klara, tror Per Persson, HRF:s avtalssekreterare. Foto: Colourbox, Mostphotos
Per Persson
Per Persson. Foto: Peter Jönsson

I eftermiddag fortsätter HRF förhandlingarna om två kollektivavtal – Almega nöje och Almega bowling.
– Det vi diskuterar just nu är avräkningen till tjänstepensionen. Almega vill inte räkna som vi gjort i andra avtal, säger HRF:s avtalssekreterare Per Persson.

Kvar på förhandlingsbordet finns även cateringavtalet med Flygarbetsgivarna.
– Där är det bara detaljer kvar så det borde vi sy ihop nästa vecka. Jag tror och hoppas att alla avtal kommer att vara på plats under januari.

Men inte ens när man är överens om siffrorna är avtalsrörelsen över. Då återstår att sprida avtalen och diskussioner i de olika arbetsgrupper som tillsatts för att lösa vissa frågor.
– Det är det som är charmen, att det håller på hela tiden. Riksavtalen är dessutom bara bottenplattan. Jag hoppas att förtroendevalda och ombudsmän fortsätter att förhandla ännu bättre överenskommelser lokalt, säger Per Persson.

Det fjärde avtalet som återstår är Almega bingo. Där inleds förhandlingar nästa vecka.

Ingår i temat: Avtal 2020 32 artiklar

Alla artiklar i temat (29 till)
Fråga om jobbet.
100
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här