Nyheter arbetsmiljö

Nya verktyg för bättre städhälsa

Nu lanseras Prevents nya verktygslåda med fokus på hotellstädares arbetsmiljö. Paketet är resultatet av HRF och Visitas projekt för städarnas hälsa. Men HRF vill se fler insatser.

Publicerad 5 oktober 2020
Nya verktyg för bättre städhälsa
Prevent har bland annat tagit fram bilderböcker att hänga på städvagnar. Böckerna ska underlätta introduktionen av nyanställda. Foto: Mostphotos
Malin Strömberg. Foto: Privat

En bilderbok, en checklista för skyddsronder och filmer som diskuterar riskerna med hotellstäd. Det är slutresultatet av det projekt som Prevent drivit på uppdrag av HRF och arbetsgivarna i Visita.
– Vi gjorde en förstudie bland städare, husfruar och skyddsombud av vad som önskades och vad som behövdes, säger Malin Strömberg, projektledare hos Prevent.

Ett problem som identifierades var svårigheter med introduktion för nyanställda städare som inte behärskar språket. Lösningen blev en bilderbok med illustrerande instruktioner om säkert hotellstäd.
– Ingen text, utan bara bilder. Tanken är att de regionala skyddsombuden ska sprida den. Vi tänker att den ska kunna hängas på städvagnen och inte bli liggande på ett fikabord, säger Malin Strömberg.

Ett annat problem var att det saknades en checklista för skyddsronder, särskilt anpassad till hotellstäd, säger hon.
– Så det har vi gjort nu. Med allt från ergonomi till kemikalier och den psykosociala arbetsmiljön. Den har varit efterlängtad, särskilt från fackligt håll.

Kent Johansson. Foto: Jann Lipka/HRF

Bakgrunden till Prevents uppdrag är en överenskommelse som HRF och Visita gjorde under förra avtalsrörelsen. Parterna enades då om att tillsätta en arbetsgrupp med syfte att göra något för hotellstädares hälsa och arbetsmiljö.

Att ge Prevent uppdraget var något som både fack och arbetsgivare ställde sig bakom, berättar Kent Johansson, ombudsman på HRF som suttit med i arbetsgruppen.
– Vi är supernöjda med det vi och Visita har tagit fram tillsammans med Prevent. Nu återstår det att se hur materialet kommer att användas av skyddsombud och arbetsgivare.

Hotell- och restaurangfacket anser dock inte att arbetsgruppens arbete är slutfört i och med detta.
– Vi vill titta mer på vad som behövs för att städarna ska kunna åldras i yrket. En viktig fråga är antal städade rum, städtakten. Men arbetsgivarna har inte velat diskutera det.

I överenskommelsen mellan HRF och Visita står att en slutrapport ska lämnas när arbetsgruppen är klara med sitt arbete. Men det har hittills inte kunnat ske på grund av parternas olika uppfattningar, säger Kent Johansson.
– Vi skulle ha lämnat en gemensam rapport i julas men det gick inte att göra. Så den delen av avtalsprotokollet har vi inte uppfyllt.

Här finns Prevents sida om hotellstädares arbetsmiljö.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här