Nyheter avtal 2025

Nya avtalet – här är detaljerna du vill ha koll på

Hur mycket kommer min lön att höjas? På vilket sätt blir det lättare att kombinera arbetsliv med privatliv? Och varför blev det inte fler steg i lönetrappan? HRF:s avtalssekreterare Peggy Nyholm reder ut.

Publicerad 10 april 2025
Nya avtalet – här är detaljerna du vill ha koll på
HRF:s avtalssekreterare Peggy Nyholm reder ut de viktigaste nyheterna i avtalet. Foto: Istockphoto

Detaljerna i avtalet kan vara bra att känna till.
Det nya Gröna riksavtalet mellan Hotell- och restaurangfacket och Visita säger till exempel att utgående löner ska höjas med 1 030 kronor i år, och 935 kronor nästa år. HRF:s avtalssekreterare Peggy Nyholm hjälper till att bena ut vad det innebär.

Utgående löner höjs med 1 030 kronor i år – vad betyder det?
– Det är den löneökning som alla som är anställda och tjänar mer än lägstalönen i avtalet får, räknat på en heltid. Ofta höjs minimilönerna i avtalet lite mindre, men i vissa fall mer.

Så mycket har du rätt att få – minst

Peggy Nyholm.
Foto: Madeleine Andersson

Så om jag jobbar heltid så kommer jag garanterat att få 1 030 kronor mer i månaden?
– Det beror på om din arbetsgivare har pottförhandling eller inte. Arbetsgivare som har pottförhandling ska ha kriterier för vad som är en bra prestation, och du ska ha utvecklings- och lönesamtal. Då kan man komma överens om att fördela en del av de här 1 030 kronorna på annat sätt än lika mycket till varje anställd.

Betyder det att jag kan få noll kronor?
– Nej, minst 40 procent av 1 030 kronor har man rätt till även om arbetsgivaren har pottfördelning. Det är alltså minst 412 kronor, räknat på en heltid, om man tjänar mer än minimilönen. Men för att få 412 kronor innebär det att du inte skulle få något alls av potten, och det händer i princip aldrig.

Pott kräver utvecklingssamtal

Hur vet jag om min arbetsgivare har pottfördelning?
– Om du inte har haft utvecklings- eller lönesamtal kan arbetsgivaren inte ha det. Du ska veta vad som gäller. Den arbetsgivare som vill ha pottfördelning måste begära det senast den 25 april i år. Då tar arbetsgivaren kontakt med facket lokalt.

Studenter kan få jobba fler helger

Ni säger att det blir lättare att kombinera arbetsliv med privatliv – hur?
– I kollektivavtalet finns regler om hur ofta man har rätt att vara ledig på helgen.
Våra medlemmar vill ha fler lediga helger, och arbetsgivaren vill ha fler som jobbar då, för det är då de drar in mest pengar.
– Av dem som jobbar i restaurang har 25 procent samtidigt stöd från CSN. De är alltså studenter. Många av dem vill jobba fler helger. Nu har vi öppnat upp i kollektivavtalet för dem att jobba mer, så att de tillsvidareanställda kan få fler lediga helger.

Därför blev det inte fler steg i lönetrappan

Och deltidare som jobbar mer än schemat säger ska få mer betalt för det?
– Ja. Det är en regel som börjar gälla den 1 april 2026, alltså nästa år. Då ska ersättning för mertid vara samma som för övertid.

Många ville ha ett steg till i lönetrappan, varför blev det inte det?
– Visita säger nej. De tycker att fasta steg i en lönetrappa är mossigt och omodernt. De skulle vilja ha hundra procent pottfördelning. Det vi fick till var att vi nästa år höjer lägstalönerna mer för dem med sex års yrkesvana.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här