Nyheter

Nytt avtal ger 500 i löneökning

Löneökningar på 500 kronor i månaden, skarpare regler för schemaändringar och bättre arbetstidsvillkor för de som jobbar på turistanläggningar i fjällen. Det är något av innehållet i det nya kollektivavtalet mellan Hotell- och restaurangfacket och Visita.

Publicerad 21 april 2016
Malin Ackholt tycker att förhandlingarna med Visita sker i gott klimat.
Malin Ackholt tycker att förhandlingarna med Visita skett i gott klimat.

Under morgonen godkände HRF:s förbundsstyrelse det nya Gröna Riks-avtalet mellan HRF och Visita. När avtalsrörelsen drog i gång i början av mars gick Hotell- och restaurangfacket ut och krävde löneökningar på 745 kronor på ett år. Resultatet blev nu 500 kronor för elva månader. HRF:s avtalssekreterare Malin Ackholt är ändå nöjd med avtalet som helhet.
– Ja, jag är väldigt nöjd med att vi har säkrat löneökningar på en rimlig nivå för alla i branschen, oavsett om de är kockar på Operakällaren eller steker hamburgare på McDonald’s.
På arbetsplatser där lönerna sätts i lokala förhandlingar kommer fördelningen mellan det generella påslaget och den lokala lönepotten vara samma som tidigare: 40 procent generellt påslag och 60 procent som pott.

Även minimilönerna blir högre i det nya avtalet, med en särskild satsning på de med jobb som kräver minst gymnasial yrkesutbildning. Ungdomslönerna, för anställda under 20 år, höjs också på motsvarande sätt.
– Det känns jättebra att ungdomarna får samma höjning som de vuxna. Rabatten är slut nu, säger Malin Ackholt.

Mer ur nya avtalet

  • Avtalet är på elva månader och gäller från den 1 maj 2016. Här hittar du avtalets minimilöner.
  • Den som av medicinska eller särskilda skäl inte vill omfattas av kostavdraget ska kunna göra en skriftlig överenskommelse med sin arbetsgivare.
  • Skrivelsen ”behovet av halksäkra skor ska utredas av företagets skyddsorganisation eller om sådan saknas av de lokala parterna” ändras till att gälla säkra skor i allmänhet.
  • För att en överenskommelse om frivillig övertid ska tecknas måste arbetstagarens sysselsättningsgrad vara minst 35 timmar i veckan. Gäller bara på det så kallade Turistsupplementet.
Samtidigt tecknades samtliga andra avtal mellan HRF och Visita: Nöjesavtalet, Serveringslöneavtalet, avtalet för ordningsvakter samt Casinoavtalet.

Andra ersättningar, som ob och semestertillägg, kommer att räknas upp med avtalets värde.

Det införs också en rad ändringar i avtalet, bland annat när det gäller kost, skyddsskor och schemaläggning. En ny skrivelse kräver till exempel att arbetsgivare måste samråda med berörda anställda innan hen gör ändringar i arbetstidsschemat, minst 14 dagar innan schemaändringarna börjar gälla. Enligt den nya skrivelsen ska arbetsgivaren också arbeta för att undvika schemaändringar.

Några stora förändringar rör det så kallade Turistsupplementet, som gäller på bland annat skidanläggningar. Reglerna för så kallat frivillig övertid skärps så att färre berörs. Det faktum att avtalet är på elva månader gör också att många fler att omfattas av lönerevisionerna, säger Malin Ackholt.
– De har inte omfattats tidigare eftersom många anställningar avslutas i månadsskiftet april-maj. Nu är de anställda vid lönerevisionen vilket är en väldig framgång för de omkring 15 000 anställda som arbetar i fjällvärlden.

Flera av HRF:s avtalskrav gällde regler för att stoppa missbruket av osäkra anställningar. Svaret på detta är ett nytt partsgemensamt framtidsråd. Här ska Visita och HRF tillsammans arbeta för att komma tillrätta med en rad problem i branschen. Senast sista september ska en arbets- och tidsplan vara klar.
– Här ser vi gemensamt på utmaningarna i branschen och jobbar för att trygga schysta villkor. Nu är det uttalat att även Visita vill göra något åt problemen med för hög omsättning på personal och för många tidsbegränsade anställningar, säger Therese Guovelin, HRF:s ordförande.

Visitas vd Eva Östling är också nöjd med avtalet och det nya framtidsrådet.
– I rådet kommer vi att kunna ta in experter, exempelvis på schemaläggning. Det finns säkert lösningar för att hitta smarta scheman, så att det kan bli fler som får jobba heltid.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här