Nyheter

Nytt avtal ger 500 i löneökning

Löneökningar på 500 kronor i månaden, skarpare regler för schemaändringar och bättre arbetstidsvillkor för de som jobbar på turistanläggningar i fjällen. Det är något av innehållet i det nya kollektivavtalet mellan Hotell- och restaurangfacket och Visita.

Publicerad 21 april 2016
Malin Ackholt tycker att förhandlingarna med Visita sker i gott klimat.
Malin Ackholt tycker att förhandlingarna med Visita skett i gott klimat.

Under morgonen godkände HRF:s förbundsstyrelse det nya Gröna Riks-avtalet mellan HRF och Visita. När avtalsrörelsen drog i gång i början av mars gick Hotell- och restaurangfacket ut och krävde löneökningar på 745 kronor på ett år. Resultatet blev nu 500 kronor för elva månader. HRF:s avtalssekreterare Malin Ackholt är ändå nöjd med avtalet som helhet.
– Ja, jag är väldigt nöjd med att vi har säkrat löneökningar på en rimlig nivå för alla i branschen, oavsett om de är kockar på Operakällaren eller steker hamburgare på McDonald’s.
På arbetsplatser där lönerna sätts i lokala förhandlingar kommer fördelningen mellan det generella påslaget och den lokala lönepotten vara samma som tidigare: 40 procent generellt påslag och 60 procent som pott.

Även minimilönerna blir högre i det nya avtalet, med en särskild satsning på de med jobb som kräver minst gymnasial yrkesutbildning. Ungdomslönerna, för anställda under 20 år, höjs också på motsvarande sätt.
– Det känns jättebra att ungdomarna får samma höjning som de vuxna. Rabatten är slut nu, säger Malin Ackholt.

Mer ur nya avtalet

  • Avtalet är på elva månader och gäller från den 1 maj 2016. Här hittar du avtalets minimilöner.
  • Den som av medicinska eller särskilda skäl inte vill omfattas av kostavdraget ska kunna göra en skriftlig överenskommelse med sin arbetsgivare.
  • Skrivelsen ”behovet av halksäkra skor ska utredas av företagets skyddsorganisation eller om sådan saknas av de lokala parterna” ändras till att gälla säkra skor i allmänhet.
  • För att en överenskommelse om frivillig övertid ska tecknas måste arbetstagarens sysselsättningsgrad vara minst 35 timmar i veckan. Gäller bara på det så kallade Turistsupplementet.

Samtidigt tecknades samtliga andra avtal mellan HRF och Visita: Nöjesavtalet, Serveringslöneavtalet, avtalet för ordningsvakter samt Casinoavtalet.

Andra ersättningar, som ob och semestertillägg, kommer att räknas upp med avtalets värde.

Det införs också en rad ändringar i avtalet, bland annat när det gäller kost, skyddsskor och schemaläggning. En ny skrivelse kräver till exempel att arbetsgivare måste samråda med berörda anställda innan hen gör ändringar i arbetstidsschemat, minst 14 dagar innan schemaändringarna börjar gälla. Enligt den nya skrivelsen ska arbetsgivaren också arbeta för att undvika schemaändringar.

Några stora förändringar rör det så kallade Turistsupplementet, som gäller på bland annat skidanläggningar. Reglerna för så kallat frivillig övertid skärps så att färre berörs. Det faktum att avtalet är på elva månader gör också att många fler att omfattas av lönerevisionerna, säger Malin Ackholt.
– De har inte omfattats tidigare eftersom många anställningar avslutas i månadsskiftet april-maj. Nu är de anställda vid lönerevisionen vilket är en väldig framgång för de omkring 15 000 anställda som arbetar i fjällvärlden.

Flera av HRF:s avtalskrav gällde regler för att stoppa missbruket av osäkra anställningar. Svaret på detta är ett nytt partsgemensamt framtidsråd. Här ska Visita och HRF tillsammans arbeta för att komma tillrätta med en rad problem i branschen. Senast sista september ska en arbets- och tidsplan vara klar.
– Här ser vi gemensamt på utmaningarna i branschen och jobbar för att trygga schysta villkor. Nu är det uttalat att även Visita vill göra något åt problemen med för hög omsättning på personal och för många tidsbegränsade anställningar, säger Therese Guovelin, HRF:s ordförande.

Visitas vd Eva Östling är också nöjd med avtalet och det nya framtidsrådet.
– I rådet kommer vi att kunna ta in experter, exempelvis på schemaläggning. Det finns säkert lösningar för att hitta smarta scheman, så att det kan bli fler som får jobba heltid.

Nyheter BOK

Hon skriver bok om sitt fackliga liv

Jenny Bengtsson, arbetsmiljöinspektör som under flera år var aktiv i HRF har skrivit en bok om sitt fackliga liv. I juni kommer den ut.

Publicerad 13 april 2021 Kommentera
Hon skriver bok om sitt fackliga liv
Jenny Bengtsson var under flera år fackligt aktiv i HRF. I juni kommer hennes bok om den tiden. Foto: Jeanette Andersson

Berätta hur ett fackligt liv kan se ut i bokformat.
– Jag tar upp högt och lågt. Dels det fackliga strävandet på min gamla arbetsplats. Hur vi organiserade oss och tjatade på kollegor att gå med i facket, försökte få upp organisationskulturen. Alltifrån det till förbundsstyrelsen där jag satt mellan 2011 och 2017. Men också om hur Kommunalskandalen hanterades och om val på olika nivåer.
– Jag skriver också om arbetsmarknaden i stort, om sånt vi jobbade emot, som utnyttjande av arbetskraftsinvandrare och sexuella trakasserier.

Kan du ge något exempel?
– Det finns ett citat i boken: Varför ska ni slåss om småsaker? Det var en vd som sade. Då handlade det om en ob-ersättning på tvåtusen för en medlem. För honom var det ingenting, för oss var det en liv- eller dödfråga. Våra löner var skitlåga, och då är tvåtusen mycket.

Vem hoppas du ska läsa boken?
– Jag vill att man ska kunna plocka upp den här boken som icke fackligt engagerad och känna att ”det här ska jag gå med i”. Men det är ingen solskenshistoria. Jag hade själv velat ha en bok om vad man kan möta när jag engagerade mig, bland annat gubberiet i fackföreningsrörelsen. Jag skriver om män i olika roller som agerar på ett mer eller mindre sexistiskt sätt. De känns som cementklumpar i rörelsen.

Finns det något du saknar?
– När jag lämnade branschen lovade jag mig själv att inte engagera mig fackligt igen, men det höll ju inte. Så jag är fortfarande aktiv men i ett annat LO-förbund.
– Det jag saknar från HRF är alla fackliga kamrater och vår uppfinningsrikedom. Branschen brottas med problem och vi behövde hitta nya sätt att nå ut. Allt var inte bra, men en del var det tyckte jag.

Fakta

Glöden i ögonen – Facklig kamp i medgång och motgång kommer ut på Verbal förlag i juni.

Så boken är inte ett avslut på din fackliga gärning?
– Nej, jag har skrivit om mitt fackliga liv, första halvlek. Det skulle vara väldigt fint om det fanns fler böcker om hur det känns. Hur det kan kännas att ha sin första förhandling, nervositeten och osäkerheten. Det finns hur mycket som helst att berätta. Drömmen är att på sikt skriva en ungdomsbok om facklig organisering. Och en samlingsbok med fackliga berättelser. Det måste ju vara vi som skriver. Det finns reportageböcker, studier och rapporter. Men inte berättelser om det fackliga kneget.

Nyheter Permittering

Många företag vill permittera mer

Nyligen meddelade regeringen att möjligheten att korttidspermittera förlängs till den 30 juni. Hotell- och restaurangfacket, som hittills tecknat mer än 3 000 avtal om korttidspermittering, märker av företagarnas intresse.

Publicerad 9 april 2021 Kommentera
Många företag vill permittera mer
Den senaste veckan har HRF fått in hundratals listor från företag som vill permittera personal. Foto: Colourbox

När perioden att ansöka om korttidspermittering förlängdes ändrades också reglerna. Från och med den 29 mars kan företagare inte ansöka om ersättning i efterhand. Det här har lett till att många arbetsgivare nu kontaktar HRF.
Dessutom meddelade Folkhälsomyndigheten på torsdagen att restriktionerna för restaurangbranschen förlängs till den 2 maj, vilket sannolikt inte dämpar intresset för att permittera personal.

– Vi har fått in hundratals permitteringslistor den senaste veckan, säger Per Persson, avtalssekreterare.

Permittering

Permitteringsgraden och löneavdraget finns i fyra nivåer:

  • 20 % permittering = 4 % lägre lön
  • 40 % permittering = 6 % lägre lön
  • 60 % permittering = 7,5 % lägre lön
  • 80 % permittering = 12 % lägre lön.

Arbetsgivare har möjlighet att justera permitteringsgraden för de anställda.
Men det är viktigt, säger Per Persson, att den som är permitterad kontrollerar att löneavdraget är rätt, så att man inte går miste om lön.

– Om man upptäcker felaktigheter ska man först prata med sin arbetsgivare. Om det inte hjälper ska man kontakta sin lokala HRF-avdelning, så får man hjälp.

Hej Gäst SVEN MELANDER

”Jag har mina stamställen”

Sven Melander gillar rejäla biffar på tallriken och långa skohorn på hotellrummet.

Publicerad 9 april 2021 Kommentera
”Jag har mina stamställen”
Sven Melander – journalist, skådespelare, youtuber och författare till kokboken Upp i vikt kvickt. Foto: Karin Törnblom/TT

Hur väljer du restaurang?
– Jag har mina stamställen. Jag är traditionell, äter gärna en ordentlig biff eller någon god fisk. Men ibland bjuder mina barn pappa på middag och då blir det lite annat.

Vad får dig att återvända till ett ställe?
– Bra personal. Det är jävla roligt om folk känner igen en. Numera blir jag igenkänd, men jag gick ju på krogen innan jag var någon slags offentlig person också. 

Något speciellt som du vill ska finnas på ditt hotellrum?
– Nja, det brukar ju finnas säng, någonstans att stuva in grejerna, ett litet skrivbord och tv. Men det jag uppskattar är långa skohorn. Det behöver man när man blir äldre.

Fråga om jobbet.
102
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här