Nyheter

Nytt avtal ger 500 i löneökning

Löneökningar på 500 kronor i månaden, skarpare regler för schemaändringar och bättre arbetstidsvillkor för de som jobbar på turistanläggningar i fjällen. Det är något av innehållet i det nya kollektivavtalet mellan Hotell- och restaurangfacket och Visita.

Publicerad 21 april 2016
Malin Ackholt tycker att förhandlingarna med Visita sker i gott klimat.
Malin Ackholt tycker att förhandlingarna med Visita skett i gott klimat.

Under morgonen godkände HRF:s förbundsstyrelse det nya Gröna Riks-avtalet mellan HRF och Visita. När avtalsrörelsen drog i gång i början av mars gick Hotell- och restaurangfacket ut och krävde löneökningar på 745 kronor på ett år. Resultatet blev nu 500 kronor för elva månader. HRF:s avtalssekreterare Malin Ackholt är ändå nöjd med avtalet som helhet.
– Ja, jag är väldigt nöjd med att vi har säkrat löneökningar på en rimlig nivå för alla i branschen, oavsett om de är kockar på Operakällaren eller steker hamburgare på McDonald’s.
På arbetsplatser där lönerna sätts i lokala förhandlingar kommer fördelningen mellan det generella påslaget och den lokala lönepotten vara samma som tidigare: 40 procent generellt påslag och 60 procent som pott.

Även minimilönerna blir högre i det nya avtalet, med en särskild satsning på de med jobb som kräver minst gymnasial yrkesutbildning. Ungdomslönerna, för anställda under 20 år, höjs också på motsvarande sätt.
– Det känns jättebra att ungdomarna får samma höjning som de vuxna. Rabatten är slut nu, säger Malin Ackholt.

Mer ur nya avtalet

  • Avtalet är på elva månader och gäller från den 1 maj 2016. Här hittar du avtalets minimilöner.
  • Den som av medicinska eller särskilda skäl inte vill omfattas av kostavdraget ska kunna göra en skriftlig överenskommelse med sin arbetsgivare.
  • Skrivelsen ”behovet av halksäkra skor ska utredas av företagets skyddsorganisation eller om sådan saknas av de lokala parterna” ändras till att gälla säkra skor i allmänhet.
  • För att en överenskommelse om frivillig övertid ska tecknas måste arbetstagarens sysselsättningsgrad vara minst 35 timmar i veckan. Gäller bara på det så kallade Turistsupplementet.

Samtidigt tecknades samtliga andra avtal mellan HRF och Visita: Nöjesavtalet, Serveringslöneavtalet, avtalet för ordningsvakter samt Casinoavtalet.

Andra ersättningar, som ob och semestertillägg, kommer att räknas upp med avtalets värde.

Det införs också en rad ändringar i avtalet, bland annat när det gäller kost, skyddsskor och schemaläggning. En ny skrivelse kräver till exempel att arbetsgivare måste samråda med berörda anställda innan hen gör ändringar i arbetstidsschemat, minst 14 dagar innan schemaändringarna börjar gälla. Enligt den nya skrivelsen ska arbetsgivaren också arbeta för att undvika schemaändringar.

Några stora förändringar rör det så kallade Turistsupplementet, som gäller på bland annat skidanläggningar. Reglerna för så kallat frivillig övertid skärps så att färre berörs. Det faktum att avtalet är på elva månader gör också att många fler att omfattas av lönerevisionerna, säger Malin Ackholt.
– De har inte omfattats tidigare eftersom många anställningar avslutas i månadsskiftet april-maj. Nu är de anställda vid lönerevisionen vilket är en väldig framgång för de omkring 15 000 anställda som arbetar i fjällvärlden.

Flera av HRF:s avtalskrav gällde regler för att stoppa missbruket av osäkra anställningar. Svaret på detta är ett nytt partsgemensamt framtidsråd. Här ska Visita och HRF tillsammans arbeta för att komma tillrätta med en rad problem i branschen. Senast sista september ska en arbets- och tidsplan vara klar.
– Här ser vi gemensamt på utmaningarna i branschen och jobbar för att trygga schysta villkor. Nu är det uttalat att även Visita vill göra något åt problemen med för hög omsättning på personal och för många tidsbegränsade anställningar, säger Therese Guovelin, HRF:s ordförande.

Visitas vd Eva Östling är också nöjd med avtalet och det nya framtidsrådet.
– I rådet kommer vi att kunna ta in experter, exempelvis på schemaläggning. Det finns säkert lösningar för att hitta smarta scheman, så att det kan bli fler som får jobba heltid.

Nyheter CULINARY OLYMPICS

Hallå där, Matilda Pylkkö

Nyligen tog kocklandslaget silver i matlagnings-OS i Stuttgart. Matilda Pylkkö var där som commis.

Publicerad 25 februari 2020 Kommentera
Hallå där, Matilda Pylkkö
Matilda Pylkkö var commis under OS i matlagning med svenska kocklandslaget. Foto: Elis Hoffman

Berätta hur det var.
– Det var helt fantastiskt. En erfarenhet utöver det vanliga. Det var mäktigt att vara på plats för att göra det som vi har tränat på i ett år.

Om Matilda Pylkkö

  • Ålder: 19, snart 20.
  • Gör: Kock på Djuret i Stockholm.
  • Aktuell: Commis i Kocklandslaget som tog silver i matlagnings-OS.

Vad tar du med dig?
– Det är så roligt att få grotta ned sig i något så totalt. Man ser bara en sak – att stå i kök och laga mat. Det är en ynnest att få ha gjort det. Jag tar också med mig hur mycket man är kapabel till om man verkligen vill. Att se de här kockarnas passion och slit, utan att någonsin klaga, det är så inspirerande. Jag är så glad att jag fick den här erfarenheten.

Var det nervöst?
– Det var det absolut. Speciellt på prisutdelningen, det är ju där allt avgörs. Vi hade en bra känsla men det kom en bronsmedalj i en deltävling som gjorde att vi blev lite osäkra. Besvikelsen var rätt stor först att det bara blev silver. Men det är ju världens bragd – vi är näst bäst i världen.

Vill du tävla igen?
– Ja, absolut, men inte just nu. Nu vill jag jobba och kunna använda lite av det jag har lärt mig. Men sedan, om ett år kanske. Det är väldigt utvecklande med utmaningen.

Nyheter ARBETSMILJÖ

Asif fick inte ha skägg på jobbet

Anställda på McDonald’s i Umeå vittnar om att de tvingats välja mellan att raka av sitt skägg och att sluta på restaurangen. Asif Sarker är en av dem. Arbetsgivaren förnekar saken.

Publicerad 24 februari 2020 Kommentera
Asif fick inte ha skägg på jobbet
Asif Sarker menar att han fick sluta på McDonald's i Umeå eftersom han vägrade raka av sitt skägg. Foto: AnnaKarin Drugge

Det var tidningen Folkbladet som först skrev om problem på en McDonald’s-restaurang i Umeå. Flera anställda vittnar i tidningen om att problemen började när en ny ägare tillträdde i slutet av förra året. Ägaren ska enligt anställda ställt nya krav på klädsel och utseende, bland annat ska han ha infört en ”nolltolerans mot skägg”.
– Han skickade ett mejl till alla anställda om att alla måste raka sig varje dag före arbetet, säger Asif Sarker.

Asif är utövande muslim och bär skägg av religiösa skäl. Det hade han även vid anställningstillfället, och fram till att den nya ägaren tog över arbetade han med skäggskydd i köket.
– Men det var inte tillräckligt för den nya ägaren, säger Asif.
I mitten av februari fick han sin provanställning på restaurangen avslutad. Asif menar att det enda skälet var att han vägrade raka av sitt skägg.
– Jag hade inte misskött mitt arbete på något sätt. Ägaren var tydlig med att han inte ville ha någon som inte var renrakad på restaurangen. Det var inte bara jag som fick sluta.

Mikael Forsberg, ombudsman på HRF i Umeå, är bekant med problemen på restaurangen.
– Jag har fått frågor om detta från en medlem som hade fått tjat om att raka av sitt skägg. Jag berättade att det inte är något som arbetsgivaren kan kräva, säger han.
Han menar att det inte finns stöd i Livsmedelslagen för att kräva att anställda ska raka av sitt skägg.
– Man måste ha skäggskydd, liksom du måste ha skydd för håret när du arbetar i kök. Men det är också allt.
Ännu har han inte fått begäran om att driva ärenden för någon medlem på arbetsplatsen.
– Men vi kommer att följa utvecklingen, säger Mikael Forsberg.

Asif Sarker, som inte är medlem i HRF, är i dag arbetslös. Han överväger nu att vända sig till Diskrimineringsombudsmannen. Det känns viktigt för honom att driva frågan vidare, även om han har liten förhoppning om att det ska leda någonstans.
– Jag bryr mig egentligen inte om jobbet, men eftersom jag inte har gjort något fel är det min rättighet att kräva det tillbaka.

Läs arbetsgivarens svar här.

Nyheter ARBETSMILJÖ

Arbetsgivaren: ”Det är olyckligt”

Ägaren till restaurangen där Asif Sarker arbetade, Erik Edin, menar att ingen har fått sluta på grund av sitt skägg. ”Om någon har uppfattat det på det viset så är det väldigt olyckligt”, skriver han i ett mejl.

Publicerad 24 februari 2020 Kommentera

Tidigare anställda berättar att de har fått sina provanställningar avslutade på grund av att de inte velat raka av sitt skägg. Vad säger du om det?
Som arbetsgivare kan jag inte uttala mig om enskilda individer av respekt för den personliga integriteten, men ingen har fått sluta hos oss på grund av den anledningen. Om någon har uppfattat det på det viset så är det väldigt olyckligt.

Enligt mejl som Hotellrevyn har tagit del av finns det eller har funnits en ”nolltolerans mot skägg” på arbetsplatsen. Varför det?
– Det är olyckligt om något mejl har misstolkats, man får ha skägg så länge det är kortklippt, välansat och rent. Det handlar om hygien och matsäkerhet.

Är det inte diskriminerande mot människor som av olika skäl vill ha skägg?
– All form av diskriminering är oacceptabel hos oss. Alla är välkomna till McDonald’s oavsett ursprung eller religionstillhörighet. Vi har anställda från hela världen med olika bakgrund, trosuppfattning och språk. Jag skulle faktiskt våga säga att mångfald är något som utmärker oss som arbetsgivare.

Har arbetssökande med skägg samma möjlighet som sökande utan skägg att få jobb hos dig?
– Ja, man kan ha skägg och jobba hos oss – men då ska det vara kortklippt och välansat av hygien- och matsäkerhetskäl.

Fråga om jobbet.
89
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här