Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Ny trygghetsfond ska hjälpa uppsagda

Från 1 september kommer de som sägs upp på grund av arbetsbrist att kunna få hjälp från en ny trygghetsfond. Fonden kan betala utbildningar och annat som leder till ett nytt jobb.

Publicerad 25 februari 2004

Ett nytt avtal mellan LO och Svenskt Näringsliv blev klart i går. Det gäller på den privata arbetsmarknaden, bland annat Hotell- och restaurangs område.
Avtalet handlar om stöd till anställda som blivit uppsagda på grund av rationalisering, driftsinskränkning eller nedläggning. För att få stödet ska man ha arbetat minst ett år hos arbetsgivaren och minst 16 timmar per vecka. Ett annat villkor är att det finns kollektivavtal på arbetsplatsen.

Arbetsgivaren och det lokala facket ska gemensamt ansöka om att de uppsagda ska få omställningsstöd. Innan dess ska de förhandla om själva uppsägningarna och göra upp en turordningslista.
Om en anställd vill ogiltigförklara en uppsägning eller kräver skadestånd, kan han eller hon inte samtidigt få stöd från trygghetsfonden.

Arbetsgivarna ska betala detta med en avgiften som är 0,03 procent av lönen i år och som sedan höjs varje år fram till 2009, då den är 0,3 procent av lönesumman.
Alla förbund inom LO och Svensk Näringsliv måste godkänna uppgörelsen senast den 15 maj i år för att den ska gälla.
Med det här avtalet får arbetare i stort sett samma möjligheter som tjänstemän haft i många år genom Trygghetsfonden SAF/PTK.

Utöver stödet från fonden finns en del av det gamla avgångsbidraget (AGB) kvar. Det är kontanta pengar som betalas till den som fyllt 40 år, har varit anställd minst fem år och sägs upp på grund av arbetsbrist. Tyngdpunkten i den nya omställningsförsäkringen läggs dock på sådant som kan hjälpa den uppsagda att få ett nytt jobb.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här