Avtalets minimilöner ska ligga kvar på dagens nivå i tre år. Och den som vill ska kunna arbeta övertid utan övertidsersättning. Det är två av kraven från hotell- och restaurangbranschens arbetsgivare i årets avtalsrörelse.
På tisdagen fick Hotell- och restaurangfacket det första budet från sin motpart, Sveriges hotell- och restaurangföretagare. Det allra mest svårsmälta för facket var att SHR inte vill höja avtalets minimilöner.
– Det här kan vi inte acceptera, säger HRF:s ordförande Birgitta Kihlberg.
Facket har krävt den största lönehöjningen, 825 kronor, på minimilönen.
I det nuvarande avtalet finns det två miniminivåer, en för den som är ny i yrket och en högre minimilön för den som har sex års yrkesvana. Den högre nivån vill arbetsgivarna ta bort helt. Kvar blir lägsta minimilönen för den som är helt ny i yrket, och den ska, enligt arbetsgivarens, ligga kvar på dagens nivå.
Här är fler punkter i arbetsgivarens förslag:
* En extraanställd som kallas in för att arbeta ska enligt dagens avtal alltid få lön för minst tre timmar. SHR vill sänka det till två timmar.
* Övertidsarbete utan övertidsersättning ska kunna förekomma efter överenskommelse med en enskild anställd. I dagens avtal är det inte tillåtet.
* Arbetstiden ska kunna variera mer. I dag gäller att arbetstiden ska vara 40 timmar i snitt räknat på fyra veckor. SHR vill räkna på 16 veckor i stället.
* Rätt att gå ifrån avtalets regler om arbetstid efter MBL-förhandling. Det här säger facket nej till. En MBL-förhandling innebär ju att efter förhandlingen så kan arbetsgivaren bestämma själv, även mot fackets och de anställdas vilja.
Även på flera andra punkter vill arbetsgivarna ha mer flexibilitet och mindre fasta regler.
HRF har begärt 650 kronor till alla samt 825 kronor mer på minimilönerna.
SHR svarar inte med något krontal utan talar om x procent. Löneutrymmet ska enligt SHR bara beräknas på den fast anställda personalen, inte på alla arbetade timmar, som hittills. Eftersom många i branschen har tillfälliga jobb skulle en sådan nyordnig ge de anställda mindre pengar.
Med en ironisk underdrift säger Birgitta Kihlberg så här om arbetsgivarnas bud:
– Det här var ett oväntat bud.
– Det leder till stagnation i stället för tillväxt, fortsätter hon.
Arbetsgivarna har de senaste året talat mycket om branschens utveckling och att det är viktigt med kompetent och engagerad personal.
– Men det finns inget i SHR:s bud som ger mer pengar, ökat inflytande eller tryggare anställningsformer.
Facket betraktar SHR-budet som ett nollbud eller till och med ett minusbud med tanke på den inflation som man kan vänta sig.
Men SHR-basen Mats Hulth säger till tidningen Restauratören att det är en missuppfattning. SHR:s svar är inget motbud, säger han sedan han tagit del av fackets häftiga reaktion. Ett lönebud kommer i april.
Nästa riktiga förhandlingsdag blir den 20 april. Innan dess kommer dock facket och arbetsgivarna att träffas vid så kallade kansliöverläggningar.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.