Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Nekade arbetssökande med huvudduk

Hotellets klädkod tillåter inte huvudbonader på de anställda. Det fick en kvinna höra, när hon sökte jobb som hotellstädare. Diskriminering, anser DO och stämmer hotellet i Arbetsdomstolen.

Publicerad 4 mars 2013

Sommaren 2012 sökte en kvinna arbete på ett hotell i Blekinge. Företaget hade inte annonserat efter personal, men kvinnan lämnade in en intresseanmälan och ringde även upp den avdelningsansvarige chefen för att ordna ett personligt möte.
Vid mötet meddelade chefen att kvinnan inte skulle få arbeta som städare om hon bar huvudduk, eftersom hotellets klädkod inte tillät huvudbonad för anställda som skulle vistas bland gäster.

Den arbetsökande kvinnan var inte medlem i något fackförbund och vände sig därför direkt till Diskrimineringsombudsmannen, DO.
– DO menar att det bemötande som kvinnan fick och den klädkod som företaget tillämpade var diskriminering eftersom den utestänger alla de som av religiösa skäl bär huvudduk, säger diskrimineringsombudsman Agneta Broberg i ett pressmeddelande.
DO stämmer nu företaget i Arbetsdomstolen, AD. I stämningen krävs en ersättning på 50 000 kronor till kvinnan.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här