Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

»Nattis ska och måste finnas kvar«

Snart ska kommunerna inte längre behöva ordna barnomsorg till nattarbetande föräldrar. Det föreslår en statlig utredning. - Förslaget verkar ogenomtänkt, säger Hotell- och restaurangfackets ordförande John Herrström.

Publicerad 19 november 2002

John Herrström är kritisk och säger att ett sådant beslut får omedelbar effekt på kvinnors möjlighet att arbeta kvar i hotell- och restaurangbranschen.
? Det är ingen nyhet att det fortfarande är kvinnan som bär det tyngsta ansvaret för barnen. Det är en stor rättvise- och jämställdhetsfråga. Det blir ett steg tillbaka om förslaget går igenom, säger han.
John Herrström tycker det är statens och kommunernas ansvar att kvinnornas jobb på arbetsmarknaden är lika värdefulla som männens. Därför är det viktigt med en fungerande barnomsorg dygnet runt.
Och han får medhåll av sina medlemmar.
– Nattis ska och måste finnas kvar, säger Lena Olsson, servitris och restauranglärare i Gävle, med bestämd röst.
Lena Olsson dotter Alexandra gått på den nattöppna förskolan Natt och Dag. Nu har hon börjat i skolan.
Vem tar hand om henne nu när du jobbar sen kväll eller natt?
– Då får jag Hemma-hos-personal från kommunen. De hämtar henne på fritidshemmet och följer henne hem. De ordnar mat till Alexandra som jag har förberett och sover kvar om jag kommer hem sent. Morgonen därpå följer de med henne till skolan igen, berättar Lena.
Ett 80-tal kommuner i Sverige har i dag nattöppna förskolor. Det finns också familjedaghem som är öppna på nätter och helger.

Bakgrunden till förslaget
Bakgrunden till förslaget är att Skolverket har kritiserat Hörby och Hallstahammars kommuner för att de lagt ned sina nattdagis av besparingsskäl.
Skolverket säger att kommunerna måste tillhandahålla nattomsorg. Beslutet grundar sig på skollagen, som säger att barnomsorg ska finns med hänsyn till barnets behov.
Svenska Kommunförbudet hävdar att barnomsorg på obekväm arbetstid är önskvärd, men ingen skyldighet.
Den 16 december kommer skollagskommitténs rapport.
? Jag kan säga att skollagen inte varit tillräckligt tydlig hittills. Det ska vi ge klara besked om i december, säger utredningens ordförande Sven-Åke Johansson till Hotellrevyn.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här