Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

»Kommunerna har ingen skyldighet att ordna nattis«

Det ska bli frivilligt för kommunerna att ordna ?nattis?. Det föreslår den statliga utredning som i december överlämnade sitt betänkande till regeringen.

Publicerad 20 december 2002

Kommunerna har i framtiden ingen skyldighet att ordna barnomsorg under kvällar och nätter för barn vars föräldrar arbetar på obekväm arbetstid.
– Vi utgår från att kommunerna även i fortsättningen erbjuder nattomsorg, men enligt vårt förslag har de dock ingen skyldighet att göra det, säger Ingegärd Hilborn, utredningens sekreterare.
Ett 80-tal kommuner i Sverige har i dag nattöppna förskolor. Det finns också familjedaghem som är öppna på nätter och helger.
I dag står det inget i lagen om vilka dagar under veckan eller vilken tid på dygnet som förskoleverksamhet ska erbjudas. Förskola ska ges i den omfattning som behövs med hänsyn till föräldrarnas arbete eller barnets eget behov.
Efter Skolverkets kritik mot två kommuner, Hörby och Hallstahammar, som avvecklat sin kvälls- och helgomsorg tillsatte regeringen denna utredning för att se över skollagen.
Nu ligger ärendet på skolminister Thomas Östros bord. Och om regeringen följer utredningens förslag gäller det alltså att bo i »rätt« kommun för att kunna jobba i hotell- och restaurangbranschen.

Läs mer:
»Nattis ska och måste finnas kvar« Läs mer här>>
Lena kan jobba kväll – tack vare nattis. Läs mer här >>

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.