Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

»Kommunerna har ingen skyldighet att ordna nattis«

Det ska bli frivilligt för kommunerna att ordna ?nattis?. Det föreslår den statliga utredning som i december överlämnade sitt betänkande till regeringen.

Publicerad 20 december 2002

Kommunerna har i framtiden ingen skyldighet att ordna barnomsorg under kvällar och nätter för barn vars föräldrar arbetar på obekväm arbetstid.
– Vi utgår från att kommunerna även i fortsättningen erbjuder nattomsorg, men enligt vårt förslag har de dock ingen skyldighet att göra det, säger Ingegärd Hilborn, utredningens sekreterare.
Ett 80-tal kommuner i Sverige har i dag nattöppna förskolor. Det finns också familjedaghem som är öppna på nätter och helger.
I dag står det inget i lagen om vilka dagar under veckan eller vilken tid på dygnet som förskoleverksamhet ska erbjudas. Förskola ska ges i den omfattning som behövs med hänsyn till föräldrarnas arbete eller barnets eget behov.
Efter Skolverkets kritik mot två kommuner, Hörby och Hallstahammar, som avvecklat sin kvälls- och helgomsorg tillsatte regeringen denna utredning för att se över skollagen.
Nu ligger ärendet på skolminister Thomas Östros bord. Och om regeringen följer utredningens förslag gäller det alltså att bo i »rätt« kommun för att kunna jobba i hotell- och restaurangbranschen.

Läs mer:
»Nattis ska och måste finnas kvar« Läs mer här>>
Lena kan jobba kväll – tack vare nattis. Läs mer här >>

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här