Nyheter lön

Nästan 90 servitörer på en vd-lön

Skillnaden mellan de högst och de lägst betalda på arbetsmarknaden fortsätter att öka. Det visar LO:s rapport om maktelitens löner.

Publicerad 14 februari 2023
Nästan 90 servitörer på en vd-lön
Det gick nästan 90 servitörslöner på en vd-lön 2021, visar LO:s rapport. Foto: Istockphoto

Sedan 1950 har LO jämfört hur en industriarbetarlön står sig mot maktelitens inkomster. Till makteliten räknas toppar i näringsliv, politik och samhälle, totalt 197 befattningar.

Högst betalda är de 50 vd:ar inom näringslivet som ingår i jämförelsen. År 2021 gick det 69,3 industriarbetarlöner på en vd-lön. Genomsnittsinkomsten för hela makteliten motsvarade 22,1 industriarbetarlöner.

Årslön på 8,8 miljoner

År 2021 var den genomsnittliga sammanlagda inkomsten (inkomst av tjänst och kapital) för makteliten 8,82 miljoner kronor. Snittlönen för en industriarbetare var samma år 399 116 kronor.

Att det är just de relativt välbetalda industriarbetarna som jämförs mot makteliten beror på att det förts statistik över deras löner sedan 1950.

Men LO har också jämfört maktelitens löner mot andra grupper av arbetare på senare år. Det gick till exempel hela 86 servitörslöner på en vd-lön 2021. Sett till hela makteliten motsvarade en genomsnittslön 27 servitörslöner.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här