Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Nästan 2000 strejkande i Norge

Nästan 2000 hotell- och restauranganställda på 62 arbetsplatser strejkar nu i Norge. På onsdag kan ytterligare 320 tas ut i strejk på fem olika hotell. Det varslade facket om i fredags.

Publicerad 22 april 2002

Grand Hotell i Oslo har fått dispens från konflikten den 24-25 april, så att hotellet kan ta emot en konferens som handlar om internationell nödhjälp till Palestina.
I Bergen har strejkvakterna vid Quality Eduard Grieg Hotell övervakats med videokamera. De har protesterat, men norska datainspektionen har nu sagt att övervakningen inte strider mot personuppgiftslagen. Saken är dock inte utagerad, för övervakningen kan vara otillåten enligt andra lagar.
Strejken handlar om högre löner och bättre ersättning för obekväm arbetstid. Ob-ersättningen på norska hotell och restauranger är i dag 6 kronor i timmen mellan klockan nio på kvällen och ett på natten. Därefter betalas 15 kr/tim mellan ett på natten och sex på morgonen. Helgtillägget från lördag klockan fyra till midnatt på söndagen är 16:50 per timme.
Facket har jämfört med butiksanställda, väktare, lagerarbetare och sjuksköterskor, som alla har betydligt bättre ob-ersättningar.

Läs mer:
Norska fackets hemsida www.hraf.no
Norska strejken växer 02-04-16
Norska facket strejkar för bättre OB 02-04-15

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här