Ur artikelarkivet Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

När arbetet blir till aska

En morgon fick Kent och Ngans beskedet att de inte hade ett jobb att gå till. Deras arbetsplats Ming Palace i Eskilstuna hade totalförstörts i en anlagd brand. Ett öde som drabbar många företag i branschen.

Publicerad 7 juni 2008

En tidig morgon i slutet av oktober ringde telefonen hemma hos Ki-Yuen Wu i Eskilstuna. Det var en man från brandkåren som ringde för att berätta att det brann på Ki-Yuens livsverk, restaurang Ming Palace.
– Det är inte sant. Det var det första jag tänkte, säger Ki-Yuen. Han åkte ner till restaurangen för att se med egna ögon. När han kom fram var branden redan släckt, men förödelsen var enorm. Precis hela matsalsdelen var utbrunnen.
– Man hann inte tänkte så mycket. Det enda jag visste var att vi skulle bygga upp den igen, säger han.

Polisen kom snabbt fram till att branden varit anlagd. Någon hade kastat en gatsten genom ett fönster, förmodligen täckt med något brinnande. Kent Tang, servitör, trodde att kollegan som ringde för att berätta försökte luras.
– Jag trodde att det var ett skämt. Jag var ledig den dagen, men jag åkte dit för att titta. När han fick se ödeläggelsen kom oron för framtiden. Vad skulle hända nu? – Det kändes inte alls bra. Jag funderade på hur det skulle bli ekonomiskt och var jag skulle ta vägen.

För Ngan Wing Yam, också han servitör, förde beskedet om branden med sig stor sorg. Han har arbetat på Ming Palace i 25 år, ända sedan restaurangen öppnades 1983.
– Då var jag en småpojke, i dag är jag en gammal man, säger han och skrattar. Omställningen när restaurangen plötsligt var tvungen att stänga blev stor för Ngan.
– Det kom så plötsligt. Jag tänkte »varför händer det oss«, säger han. Kent, Ngan och de andra anställda fick lön genom försäkringsbolaget under tiden som Ming Palace var stängt. Och när återuppbyggnaden startade, nästan omedelbart, fick de som ville vara med och hjälpa till. För Kents del var arbetet en sorts terapi.
– Det var skönt att vara där och göra någonting. Att bara sitta hemma går inte. Det var faktiskt ganska kul att göra det tillsammans, säger han. På ett vis tyckte Kent att situationen var jobbigare än att vara arbetslös på riktigt.
– Då kan man i alla fall ge sig ut och söka jobb. Men jag trivs ju på mitt jobb, så jag ville inte ha ett nytt.

Återuppbyggnaden tog runt tre månader och i februari var det dags för nyöppning. Stödet från Eskilstunaborna var massivt. De två första veckorna var galna, berättar Ki-Yuen.
– Det var helt fullt hela tiden. Men det var kul. Många hade blommor eller kort med sig. En del av korten sparades, och en vägg i restaurangen pryds i dag av uppmuntrande hälsningar från gäster. Annars är stenen som startade alltihop, och som Ki-Yuen har sparat, den enda påminnelsen av branden.

Utredningen lades till slut ner i brist på bevis. Ki-Yuen Wu förstår än i dag inte varför just hans restaurang blev attackerad.
– Ingen aning. Det kanske var någon som var lite knäpp, eller någon som inte vill ha konkurrens. Men jag tror inte att det var någon som var full. Fulla människor kanske slår sönder, men de kastar inte bensinbomber, säger Ki-Yuen. Trots att fönstren fått tjockare glas är han orolig för nya attentat mot restaurangen.
– Men vi kan inte göra så mycket för att skydda oss. Möjligtvis sätta upp övervakningskameror, men det är så svårt att få tillstånd för det.

Det här kan dusom anställd göra

Kolla så att ni har ordentliga brandvarnare och brandsläckare. Fråga din chef om ert systematiska brandskyddsarbete. Det ska finnas på varje företag, enligt lag. Byt ut blinkande lysrör bums. Var noga med att släcka stearinljus och glödande fimpar. Skaffa timer till hushållsapparater som riskerar att bli bortglömda. Förebygg anlagda bränder genom att låsa soprum och förråd, och inte låta askkoppar stå kvar ute. Är du osäker, kontakta den lokala brandkåren. De kommer gärna och informerar.

Några omtalade bränder

November 1998. En brand startar på ett ungdomsdiskotek på Hisingen i Göteborg. 63 ungdomar dör. Fyra killar dömdes för att ha anlagt branden.

April 2004. Hotell Borgholm på Öland totalförstördes av okänd anledning. Två gäster omkom. Hotellets ägare åtalades i höstas för vållande till annans död.

2005-2008. Svarte Jägaren i Gävle utsattes för flera brandattentat på kort tid. Flera av krogens ägare greps nyligen, misstänkta för att ha anstiftat bränderna.

Maj 2007. Hotell CH med restaurang och nattklubb i centrala Gävle totalförstördes efter en anlagd brand. Några hotellgäster skadades lindrigt.

November 2007. Stjärnkocken Melker Anderssons restaurang Grill i centrala Stockholm blev helt utbränd efter ett attentat. Nu har den öppnat igen.

April 2008. Restaurang Olssons Brygga i Arvika brann nästan ner helt. Det var andra gången krogens ägare råkade ut för en anlagd restaurangbrand.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter restriktioner

Senare stängning skjuts fram

I dag meddelade regeringen och Folkhälsomyndigheten att de begränsningar som nu gäller kommer att förlängas till den 1 juni. Det innebär att restaurangernas stängning ligger kvar på 20.30 i ytterligare ett par veckor.  

Publicerad 12 maj 2021 Kommentera
Senare stängning skjuts fram
Ingen alkoholservering efter 20, och stängning 20.30. Restriktionerna gäller fortsatt och fram till 1 juni. Foto: Mostphotos

Många hade hoppats att den 17 maj skulle vara dagen som restriktionerna lättades något. Så blir inte fallet.

– Vi är inte där än, sade statsminister Stefan Löfven på en presskonferens.

Enligt regeringen och Folkhälsomyndigheten ligger smittspridningen fortsatt på för hög nivå, även om det finns positiva tecken. Trycket på vården är högt, och regionerna har uttryckt önskemål om att inte gå för fort fram med lättnader.

– Vi hade hoppats på en lättnad, framför allt av öppettiderna på restauranger, eftersom vi vet att de hade klarat av det. Men myndigheterna gjorde en annan bedömning, säger Malin Ackholt, Hotell- och restaurangfackets ordförande.

Från den 1 juni kommer däremot restriktionerna att justeras. Då förlängs de begränsade öppettiderna för restauranger till 22.30.

Samma datum kommer nöjesparkerna att kunna öppna upp, med en begränsning på en person per 20 kvadratmeter. För Gröna Lunds del innebär det att man kan ta emot max 3 100 gäster samtidigt, en femtedel av det normala antalet besökare.

– Det känns helt fantastiskt att vi nu äntligen får slå upp portarna, efter 1,5 år av nedstängning, säger Gröna Lunds vd Magnus Widell i ett pressmeddelande.

Nyheter bokning

Scandic blir vaccinmottagning

Scandic öppnar upp för vaccinering mot covid-19 i sina lokaler. Hos Scandic Swania i Trollhättan blir en konferenslokal från i dag plats för massvaccinering. Jättebra, tycker Merlita Andersson som arbetar i housekeeping.

Publicerad 12 maj 2021 Kommentera
Scandic blir vaccinmottagning
En lokal hos Scandic Swania används för vaccinering. Foto: Scandic

 Hotelldirektör Charlotta Sandblom berättar att det var vårdföretaget Kry som kontaktade dem för en visning av lokalerna.
– De kände till vårt Stay safe-arbete och vi har en konferenslokal i markplan med separat entré direkt utifrån.

Charlotta Sandblom tvekade inte att upplåta lokalerna för vaccinering.
– Det är klart att vi funderade på hur det här skulle påverka personal och gäster, men det är friska personer som kommer och det är jätteroligt i dessa tider att få bokningar. Samtidigt bidrar vi till samhällsnyttan.

Swania är ett av flera Scandic som tillfrågats om vaccinering i sina lokaler, säger Charlotta Sandblom.
– Våra hotell ligger ofta stadsnära och har bra lokaler.

Merlita Andersson. FOTO: Privat.

Housekeeping på Scandic Swania kommer att sköta den dagliga städningen. Kry ansvarar själva för all hantering och städning av den medicinska utrustningen.

Merlita Andersson som arbetar i housekeeping har varit med och förberett lokalen inför vaccineringarna.

– Vi har städat så att allt ska vara klart tills de kommer med sina saker för vaccineringen. Det här är jättebra, bra att fylla huset, säger hon.

Nyheter FÖRHANDLING

HRF kräver svar om enstaka dagar

Ett företag har under nio månader haft enstaka dagar-anställningar motsvarande 53 000 arbetstimmar. Hotell- och restaurangfacket har begärt central förhandling.

Publicerad 11 maj 2021 1 kommentar
HRF kräver svar om enstaka dagar
Ett företag har lagt ut 53 000 arbetstimmar i anställningsformen enstaka dagar. Nu har HRF begärt central förhandling med Visita. Foto: Colourbox

I förra årets avtalsrörelse var enstaka dagar en av de stora frågorna för Hotell- och restaurangfacket. Anställningsformen ska användas när det inte går att schemalägga arbetstiden, om arbetet är oregelbundet till sin karaktär eller när arbetsgivaren har behov av tillfällig arbetskraft. HRF:s bild var att enstaka dagar tillämpades mer än nödvändigt.

I det nya kollektivavtalet finns en skrivning som innebär att den arbetsgivare som anses ha missbrukat anställningsformen inte längre ska kunna använda den. Nu står den första centrala förhandlingen för dörren.

– Vi kommer att jobba aktivt med den här frågan hela avtalsperioden, säger Emil Bäckström, central ombudsman på HRF.

Så säger avtalet

Gröna riks 4§ 1:2
”De centrala parterna kan vid central förhandling komma överens om att ett bolag temporärt ska undantas från rätten att använda sig av anställningsformen anställning för enstaka dagar. Fråntagandet av ovanstående rätt kan aktualiseras om de centrala parterna bedömer att bolaget konsekvent och grovt bryter mot kollektivavtalets förutsättningar för att använda sig av anställningsformen. Fråntagande av rättigheten gäller under den tid och vid den/de enhet/er som parterna överenskommer.”

Det aktuella företaget har under perioden april–december lagt ut 53 000 timmar i enstaka dagar. Det motsvarar ungefär 25 heltidstjänster.

Emil Bäckström har begärt förhandling med Visita, men något datum är ännu inte satt.

– Om Visita är seriösa med att vilja stävja det här måste de också inse att det här är ett typexempel på missbruk av enstaka dagar.

Fråga om jobbet.
105
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här