Ur artikelarkivet Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

När arbetet blir till aska

En morgon fick Kent och Ngans beskedet att de inte hade ett jobb att gå till. Deras arbetsplats Ming Palace i Eskilstuna hade totalförstörts i en anlagd brand. Ett öde som drabbar många företag i branschen.

Publicerad 7 juni 2008

En tidig morgon i slutet av oktober ringde telefonen hemma hos Ki-Yuen Wu i Eskilstuna. Det var en man från brandkåren som ringde för att berätta att det brann på Ki-Yuens livsverk, restaurang Ming Palace.
– Det är inte sant. Det var det första jag tänkte, säger Ki-Yuen. Han åkte ner till restaurangen för att se med egna ögon. När han kom fram var branden redan släckt, men förödelsen var enorm. Precis hela matsalsdelen var utbrunnen.
– Man hann inte tänkte så mycket. Det enda jag visste var att vi skulle bygga upp den igen, säger han.

Polisen kom snabbt fram till att branden varit anlagd. Någon hade kastat en gatsten genom ett fönster, förmodligen täckt med något brinnande. Kent Tang, servitör, trodde att kollegan som ringde för att berätta försökte luras.
– Jag trodde att det var ett skämt. Jag var ledig den dagen, men jag åkte dit för att titta. När han fick se ödeläggelsen kom oron för framtiden. Vad skulle hända nu? – Det kändes inte alls bra. Jag funderade på hur det skulle bli ekonomiskt och var jag skulle ta vägen.

För Ngan Wing Yam, också han servitör, förde beskedet om branden med sig stor sorg. Han har arbetat på Ming Palace i 25 år, ända sedan restaurangen öppnades 1983.
– Då var jag en småpojke, i dag är jag en gammal man, säger han och skrattar. Omställningen när restaurangen plötsligt var tvungen att stänga blev stor för Ngan.
– Det kom så plötsligt. Jag tänkte »varför händer det oss«, säger han. Kent, Ngan och de andra anställda fick lön genom försäkringsbolaget under tiden som Ming Palace var stängt. Och när återuppbyggnaden startade, nästan omedelbart, fick de som ville vara med och hjälpa till. För Kents del var arbetet en sorts terapi.
– Det var skönt att vara där och göra någonting. Att bara sitta hemma går inte. Det var faktiskt ganska kul att göra det tillsammans, säger han. På ett vis tyckte Kent att situationen var jobbigare än att vara arbetslös på riktigt.
– Då kan man i alla fall ge sig ut och söka jobb. Men jag trivs ju på mitt jobb, så jag ville inte ha ett nytt.

Återuppbyggnaden tog runt tre månader och i februari var det dags för nyöppning. Stödet från Eskilstunaborna var massivt. De två första veckorna var galna, berättar Ki-Yuen.
– Det var helt fullt hela tiden. Men det var kul. Många hade blommor eller kort med sig. En del av korten sparades, och en vägg i restaurangen pryds i dag av uppmuntrande hälsningar från gäster. Annars är stenen som startade alltihop, och som Ki-Yuen har sparat, den enda påminnelsen av branden.

Utredningen lades till slut ner i brist på bevis. Ki-Yuen Wu förstår än i dag inte varför just hans restaurang blev attackerad.
– Ingen aning. Det kanske var någon som var lite knäpp, eller någon som inte vill ha konkurrens. Men jag tror inte att det var någon som var full. Fulla människor kanske slår sönder, men de kastar inte bensinbomber, säger Ki-Yuen. Trots att fönstren fått tjockare glas är han orolig för nya attentat mot restaurangen.
– Men vi kan inte göra så mycket för att skydda oss. Möjligtvis sätta upp övervakningskameror, men det är så svårt att få tillstånd för det.

Det här kan dusom anställd göra

Kolla så att ni har ordentliga brandvarnare och brandsläckare. Fråga din chef om ert systematiska brandskyddsarbete. Det ska finnas på varje företag, enligt lag. Byt ut blinkande lysrör bums. Var noga med att släcka stearinljus och glödande fimpar. Skaffa timer till hushållsapparater som riskerar att bli bortglömda. Förebygg anlagda bränder genom att låsa soprum och förråd, och inte låta askkoppar stå kvar ute. Är du osäker, kontakta den lokala brandkåren. De kommer gärna och informerar.

Några omtalade bränder

November 1998. En brand startar på ett ungdomsdiskotek på Hisingen i Göteborg. 63 ungdomar dör. Fyra killar dömdes för att ha anlagt branden.

April 2004. Hotell Borgholm på Öland totalförstördes av okänd anledning. Två gäster omkom. Hotellets ägare åtalades i höstas för vållande till annans död.

2005-2008. Svarte Jägaren i Gävle utsattes för flera brandattentat på kort tid. Flera av krogens ägare greps nyligen, misstänkta för att ha anstiftat bränderna.

Maj 2007. Hotell CH med restaurang och nattklubb i centrala Gävle totalförstördes efter en anlagd brand. Några hotellgäster skadades lindrigt.

November 2007. Stjärnkocken Melker Anderssons restaurang Grill i centrala Stockholm blev helt utbränd efter ett attentat. Nu har den öppnat igen.

April 2008. Restaurang Olssons Brygga i Arvika brann nästan ner helt. Det var andra gången krogens ägare råkade ut för en anlagd restaurangbrand.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter arbetsmiljö

HRF och Choice vill förebygga smitta

Hur kan hotellanställda skyddas mot coronavirus i sitt arbete? Det har HRF och Nordic Choice Hotels försökt ta reda på i ett gemensamt projekt. Målet är att ta fram ett verktyg, som en checklista, som kan användas på kedjans hotell.

Publicerad 1 mars 2021 Kommentera
HRF och Choice vill förebygga smitta
Nordic Choice Hotels och HRF tar gemensamt grepp på coronarisker i arbetsmiljön. Foto: Paul Wallén/Mostphotos, Colourbox
Alejandro Quezada

I augusti förra året gick Nordic Choice-kedjan ut med att alla deras anställda med gästkontakt skulle bära munskydd för att förhindra coronasmitta. Problemet var bara att beslutet inte hade förhandlats med Hotell- och restaurangfacket.

Till slut hittade parterna en lösning – ett gemensamt projekt för riskbedömning och riskhantering kring covid-19 på hotellen.
– Vi har tillsammans med företagshälsovården i form av läkare och arbetsmiljöingenjör gått igenom hur arbetet med smittorisker ser ut på hotellen, vilka åtgärder som har gjorts och vad som behöver göras, säger Alejandro Quezada, HRF-ombudsman och regionalt skyddsombud som arbetar med projektet.

Sex Choice-hotell har genomgått en fördjupad riskbedömning. Planen är att med erfarenheterna därifrån skapa ett verktyg som sedan ska kunna användas på samtliga hotell i Nordic Choice-kedjan.
– Branschen är bra på att hitta lösningar, men det har inte funnits ett standardiserat sätt att arbeta med det här. Vi vill ge hotellen en struktur att följa, någon form av mall eller checklista. Vi som parter vill ta ett grepp på hur man kan jobba förebyggande i arbetsmiljön, säger Alejandro Quezada.

Erfarenheterna från hotellen ska diskuteras på ett möte i nästa vecka.

Nyheter VÅRT HRF

Hallå där, Anne Carlén Hellgren

Att starta nytt jobb under en pandemi är inte optimalt. Men Anne Carlén Hellgren, ny kassör i HRF:s avdelning 31 Karlstad, är taggad.

Publicerad 1 mars 2021 Kommentera
Hallå där, Anne Carlén Hellgren
Anne Carlén Hellgren. Foto: Linn Malmén
Anne Carlén Hellgren. Foto: Linn Malmén

I december tog Anne Carlén Hellgren över rodret som kassör på HRF-kontoret i Karlstad.
Vad gjorde du tidigare?
– Jag kommer från Kommunal, där jag bland annat var regionalt fackligt ombud för privatanställda. Jag har stor erfarenhet av att arbeta med små privata arbetsgivare.

Vad lockade med HRF?
– Det är snabba puckar, kortare beslutsvägar och man får vara mer allround. Jag gillar att ha många bollar i luften, och det får man verkligen här. Det är underbart!

Vad tar du med från Kommunal?
– Förmågan att värva förtroendevalda. Att organisera, att väcka intresse. Jag har jobbat jättemycket med det. Ju fler förtroendevalda, desto mer kan vi påverka.

Nyheter konkurs

Här fortsätter konkurserna att öka

Konkurserna sjunker i de flesta branscher – men inte bland restauranger. Där ökade konkurserna med 48 procent i februari, jämfört med februari 2020. Det visar statistik från UC.

Publicerad 1 mars 2021 Kommentera
Här fortsätter konkurserna att öka
Förra året var ett krisår i restaurangbranschen. Nu verkar det som att konkurserna fortsätter att öka även i år. Foto: Colourbox
Richard Damberg. Foto: UC

Under krisåret 2020 gick nästan 700 svenska restauranger i konkurs, runt 200 fler än året innan. Och ännu har ökningen inte stannat upp, visar ny konkursstatistik.

– Restaurangbranschen är den enda branschen där konkurserna ökar jämfört med februari 2020, från 29 till 43. Det lär tyvärr inte blir bättre när kaféer och restauranger från och med i dag omfattas av nya, hårdare restriktioner, säger Richard Damberg, ekonom på kreditupplysningsföretaget UC.

Statistiken visar att konkurserna i landet sjönk med nästan 20 procent i februari, jämfört med samma månad 2020. Men restaurangbranschen går mot strömmen. Där steg i stället konkurserna med 48 procent.

Hittills i år har 102 restaurangföretag satts i konkurs. Det är en ökning med 26 procent jämfört med samma period förra året.

– De branscher som har drabbats hårdast av pandemin kommer att ha det fortsatt tufft ett tag till, men när väl vaccineringarna kommer i gång står hushållen redo att spendera pengar på restaurang, nöjen och upplevelser. I de branscherna är det relativt lätt att återanställa personal och startsträckan blir kort, säger Richard Damberg.

Fråga om jobbet.
100
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här