Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Mörkt år för receptionister – efterfrågan på ordningsvakter

Specialkockar och ordningsvakter. De är efterfrågade under 2005. Men det finns fler arbetslösa receptionister och restaurangbiträden än lediga jobb.

Publicerad 10 februari 2005

Arbetsmarknadsstyrelsen (Ams) prognos för 2005 är ingen rolig läsning för arbetslösa receptionister. På tre år har ungefär 5000 receptionsjobb försvunnit. Hotell, kontor och andra företag har sparat in på personal och i vissa fall gör kunden själv jobbet med hjälp av modern teknik. Arbetslösheten kommer att vara hög under året, spår Ams.

En del av receptionistens arbetsuppgifter tas över av säkerhetspersonal. För sådana har blivit allt vanligare. På tre år har 3000 nya tjänster skapats inom säkerhetsbranschen. Vaktbolagen söker regelbundet efter folk som vill bli ordningsvakter och annat. Det är också många som söker sig till yrket och enligt Ams är det balans mellan lediga jobb och sökande på de flesta håll i landet.

Spa-trenden fortsätter. Ams tror att efterfrågan på massörer och hudterapeuter håller i sig, men påpekar att arbetsmarknaden varierar väldigt över landet.

I restaurangbranschen finns det fler arbetssökande än lediga platser. Bäst möjligheter till jobb har restaurangpersonal med yrkesutbildning. Efterfrågan på hovmästare, servitörer och bartendrar ökar något under året.
På vissa orter kan det bli brist på kockar och kallskänkor, speciellt för säsongsjobb. En kock med specialkunskaper och möjlighet att flytta runt ska inte ha några problem med att hålla sig sysselsatt.
Däremot har restaurangerna sparat in på restaurangbiträden, diskare och annat. På tre år har det blivit 8000 färre tjänster.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.