Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Mjölspill i Arbetsdomstolen

En pizzabagare anser att han fick sparken för att han spillde för mycket mjöl på jobbet. Nu stäms arbetsgivaren av Hotell- och restaurangfacket.

Publicerad 22 april 2003

Uppsägningen har inte gått rätt till. Och att spilla mjöl på golvet är inte skäl för att bli av med jobbet. Det anser Hotell- och restaurangfacket som kräver skadestånd från en pizzeriaägare i Mellansverige. Men restaurangägaren menar att han inte sagt upp den pizzabagaren.

Det började i september 2002. Då blev pizzabagaren fast anställd på restaurangen. Men redan i november slutade han. Pizzabagaren anser att han fick sparken. Orsaken ska ha varit att chefen tyckte att han spillt för mycket mjöl när han bakade.
Restaurangägarens version av historien är att pizzabagaren bara slutade komma till jobbet.
– När han gjorde pizza blev det mycket mjöl på golvet och det spreds överallt, men jag har inte sparkat honom för det, säger restaurangägaren till Katrineholmskuriren.

Den anställde vände sig till Hotell- och restaurangfacket, och facket har nu lämnat in en stämningsansökan till Arbetsdomstolen. Facket vill att arbetsgivaren ska betala skadestånd till pizzabagaren med 16 800 kronor i månaden från november och fram till dagen för huvudförhandlingen. Summan ska motsvara mannens lön och semesterersättning.
Dessutom vill facket att arbetsgivaren ska betala ett allmänt skadestånd på 120 000 kronor.

Men Arbetsdomstolen kan anse att arbetsgivaren hade skäl att avskeda den anställde. I så fall kräver Hotell- och restaurangfacket att arbetsgivaren ska betala ett allmänt skadestånd på 50 000 kronor, plus uppsägningslön, semesterersättning och övertidsersättning. Något förbundet inte anser att arbetsgivaren har gjort.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.