Nyheter förhandling

Miljoner i missade löneutbetalningar

Förra året skakade Hotell- och restaurangfackets ombudsmän fram över fyra miljoner kronor i uteblivna löner och ersättningar för medlemmar. Det var den vanligaste anledningen till förhandlingar under 2021.

Publicerad 7 februari 2022
Miljoner i missade löneutbetalningar
Mer än fyra miljoner kronor i uteblivna löner har HRF:s ombudsmän förhandlat fram till drabbade medlemmar. Foto: Colourbox
Per Persson
Per Persson. Foto: Peter Jönsson

HRF:s lokalombudsmän genomförde runt 8 000 lokala förhandlingar förra året. Det var omkring 3 000 fler än det brukar vara.
Men vad det beror på är svårt att säga, menar Per Persson, avgående avtalssekreterare.

– Det kan bero på pandemin, men jag vet inte säkert. Oavsett är det helt förkastligt. Och det ska man veta, att det här är sannolikt bara toppen på ett isberg. Det här är de som har fått hjälp av den fackliga organisationen. Sedan kan man fråga sig hur många som inte upptäckt att det blivit fel, eller som trott att de kan lösa det själva.

Totalt betalades mer än fyra miljoner kronor ut till medlemmar för utebliven lön, övertidsersättning, ob och otillåten kvittning bland annat. Det gör den typen av ärenden till den vanligaste förhandlingen. Därutöver förhandlade man fram 1,2 miljoner kronor för felaktiga semesterlöner.

När det gäller andra typer av tvister är det framför allt brott mot kollektivavtalet som HRF har förhandlat om. Det har resulterat i skadestånd till medlemmar på cirka två miljoner kronor.
– Det kan handla om tvister om anställning, schema och så vidare, säger Per Persson.

Men förbundet har också fått betala. Under 2021 betalade HRF 123 000 kronor till medlemmar vars ärenden förbundet kunde hanterat bättre.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här