Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

»Medlemmar har rätt att avstå från kostavdrag under ramadan«

Många medlemmar i Hotell- och restaurangfacket fastar under ramadan. Har de matrast på dagtid avstår de från maten. Men kostavdraget, 30:50 kronor per dag, dras ändå. Det är fel, tycker HRF-ombudsman Dan Fransson.

Publicerad 7 oktober 2005

Uppdaterad 2005-10-10
Arbetsgivare har rätt att dra av 30:50 kronor per dag för anställda som äter ett mål mat på arbetsplatsen. Det står i kollektivavtalet.

Men de medlemmar i Hotell- och restaurangfacket som fastar under ramadan vill inte betala kostavdraget. De vill ha rast och dricka vatten, men de vill inte betala för mat eftersom de inte äter den.
Avtalet är dock inte skrivet med hänsyn till ramadan.

– Jag anser att medlemmar har rätt att avstå från kostavdrag under de 30 dagar som ramadan pågår. Bara de talar om det för arbetsgivaren i tid. Vi har religionsfrihet här i landet, säger Dan Fransson, förste ombudsman i HRF:s region Väst.

I avtalet paragraf 16 punkt 5 står det att om man på grund av »etniska skäl ej önskar omfattas av kost kan annan överenskommelse träffas«. Den paragrafen har bland annat facket på Sodexho hänvisat till när det gäller medlemmar som fastar under ramadan.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här