Nyheter FACKLIGT.

Medlem får ersättning från HRF

Ibland gör facket en miss och medlemmen får inte den hjälp hen borde ha fått. Det kan då bli en så kallad rättsförlust. En medlem som råkat ut för detta får nu 16 418 kronor från Hotell- och restaurangfacket.

Publicerad 28 juni 2017
Medlem får ersättning från HRF
Ärenden kan falla mellan stolarna. Foto: Colourbox

En medlem som inte fått ut rätt lön och semesterersättning vände sig till HRF för att få hjälp. Vid samma tid försattes arbetsgivaren i konkurs. HRF missade då att anmäla medlemmens lönefordran till konkursförvaltaren.
– Ärendet verkar ha fallit mellan stolarna. Vi kan i efterhand konstatera att hade vi gjort det hade hon sannolikt fått ut sin lön och semesterersättning, säger Per Persson, avtalssekreterare i HRF.

HRF fick en så kallad rättsförlust, vilket innebär att medlemmen får ersättning från förbundet. I detta fall en summa som motsvarade hennes lönekrav, 16 418 kronor.

Så går det till

Den som anser att HRF har gjort fel i ett ärende ska först kontakta sin lokalavdelning. Frågan utreds och förbundsstyrelsen fattar beslut.Totalt hade HRF 6 085 förhandlingar under 2016. Under året fick fyra medlemmar sina ärenden prövade, men ingen av dem fick ersättning för rättsförlust. Hittills under 2017 har två ärenden prövats.

– Om en medlem tycker att vi har missat något kan personen ställa krav på oss. Det är inte så vanligt med sådana här ärenden. Men ibland kan något gå fel eller glömmas. Då är det bra att medlemmar kan vända sig till organisationen för att få en korrekt handläggning, säger Per Persson.

HRF går sedan igenom rutiner och arbetsgång för att i framtiden undvika liknande misstag.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här