Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Medlem får 64 000 efter miss av facket

En medlem i Hotell- och restaurangfacket får 63 845 kronor i ersättning av facket. Kvinnan har varit medlem under många år och fick inte den hjälp hon hade rätt till när hennes arbetsplats bytte ägare.

Publicerad 1 februari 2008

En kvinna som är medlem i HRF hade jobbat tio år på en arbetsplats i södra Sverige när företaget bytte ägare. Kvinnan blev uppsagd, men fortsatte att jobba extra hos den nya ägaren.

– Hon kontaktade den lokala ombudsmannen för att få hjälp till återanställning när den nya arbetsgivaren skulle anställa personal. Ombudsmannen hanterade dessvärre inte ärendet skyndsamt vilket orsakade problem för medlemmen, säger HRF:s tredje ordförande Malin Ackholt.

Kvinnan är sedan många år medlem i HRF. Hon blev uppsagd hösten 2006 och förhandlingarna mellan HRF och SHR pågick sedan under förra året.

-Under den centrala förhandlingen påtalade SHR att vi hade kallat till förhandling för sent enligt MBL, vilket var korrekt. Eftersom medlemmen gjort rätt och vi hanterat hennes ärende felaktigt får medlemmen nu ersättning, säger Malin Ackholt.

För medlemmens del handlar det inte om att få tillbaka tjänsten, utan om att få ersättning för den ekonomiska skada hon lidit. I detta fall får hon ersättning motsvarande sex månaders provanställning, vilket i det här fallet innebär 63 845 kronor.

-Det är tråkigt när sånt här händer. Förbundet måste se över sina rutiner och kontrollfunktioner så att såna här missar inte kan ske. Men det är bra att vi ersätter medlemmar när det blir fel och att vi tar på oss det fulla ansvaret för det, säger Malin Ackholt.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.