Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Männen har makten i LO

Nästan hälften av medlemmarna i LO är kvinnor men i ledande och beslutsfattande nivåer är kvinnorna en försvinnande minoritet. Det visar LO:s egen rapport.

Publicerad 6 november 2013

Att nå målet att representera män och kvinnor utifrån sin andel av medlemmarna kommer att ta 62 år, om det fortsätter i den här takten, enligt Joa Bergold och Emil Johansson, författarna bakom rapporten ”Jämställd representation 2013”. Den bygger på statistik över könsfördelningen bland medlemmar och beslutsfattare inom LO, och visar att männens andel ökar ju närmare makten man kommer. LO:s avtalsråd, till exempel, består av 14 män och två kvinnor.
En annan trend är att flera förbund med en majoritet kvinnliga medlemmar har lägre kvinnlig representation i sina styrelser. HRF och Musikerna är undantag. HRF:s förbundsledning består till 100 procent av kvinnor, vilket även det är ojämn fördelning då en tredjedel av HRF:s medlemmar är män.

Samtidigt visar rapporten att det finns en positiv utveckling när det kommer till klubbstyrelser och representantskap. Där motsvarar representationen i princip andelen kvinnliga medlemmar.
Lina Thomsgård, initiativtagare till Rättviseförmedlingen, föreslog när rapporten presenterades, två k:n för att få förändring: krav och konsekvens.

- Varför ska inte jämställdhet vara ett krav? Och att det blir konsekvenser om det inte är jämställt, sade Lina Thomsgård.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson sa, när rapporten presenterades, att LO kommer att göra ett ärligt försök att skapa varaktiga strukturer kring jämställdhet. Med hänvisning till Olof Palmes engagemang i jämställdhetsfrågor sade Karl-Petter Thorwaldsson att han var beredd att ta bollen efter Palme.

– På den tiden hade man i mycket större utsträckning baserat den politiska och samhälleliga utvecklingen på ett samspel mellan fackliga organisationer, forskning och utredning. Nu är stafettpinnen hos arbetsmarknadens parter. Den största orättvisan mellan män och kvinnor finns på arbetslivet med löneskillnader, karriärmöjligheter och hur pensionerna påverkas. Om vi tar den fighten så når vi en förändring.

 

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här