Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

LSG säger upp 104 på Arlanda

Nu är det klart att 104 cateringarbetare sägs upp från LSG Sky chefs på Arlanda. Men många av dem har redan fått nytt vikariat - på LSG.

Publicerad 28 november 2006

I slutet av augusti varslade flygcateringföretaget LSG Sky chefs 140 anställda på Arlanda om uppsägning. Efter förhandlingar med Hotell- och restaurangfacket har antalet nu krympt till 104 personer. Den sista januari ska alla uppsagda ha slutat. Men redan nu har många fått nya vikariat på företaget.
– Vi sitter i en sits där företaget trappar ner verksamheten vilket innebär att många varslade får vikariat redan dagen efter de blir arbetslösa, berättar Christer Söderman som är ordförande för HRF-klubben på Arlanda.

Anledningen till uppsägningarna är att LSG gjort stora förluster under året. Vissa delar av verksamheten ska därför utlokaliseras. Samtidigt pågår en omorganisation av företaget på Arlanda.
– Allt detta innebär stora påfrestningar för såväl företaget som för personalen. Tittar man på LSG-enheter runt om i Europa så ser vi att liknande operationer sker även där, säger Christer Söderman.

Han berättar att de uppsagda som nu får vikariat eller blir extra-anställda inte förverkar sin återanställningsrätt. De har fortfarande rätt att få en fast tjänst om det blir någon ledig.
– Vi tror att flera kommer att få återanställning till fast tjänst. Men man måste veta att i flygbranschen ändras det snabbt. Vi är ju beroende av att flygbolagen väljer oss som leverantör och konkurrensen är hård, säger Christer Söderman.

Förutom de 104 som nu sägs upp har 24 cateringarbetare redan fått sluta tidigare under hösten. Också tjänstemännen på LSG Arlanda har drabbats av nedskärningarna. Av 19 varslade tjänstemän har 17 sagts upp.

Christer Söderman berättar att de uppsagda nu kommer att få hjälp från bemanningsföretaget Adecco.
– Adecco är inblandat för att kunna coacha varje uppsagd vidare i yrkes- eller studielivet.

Fakta: LSG Sky chefs, uppsägningarna och facket
LSG Sky chefs är ett dotterbolag till tyska Lufthansa och servar runt 270 flygbolag med måltidsservice. I Sverige verkar LSG förutom på Arlanda, också på Landvetter, Sturup och de största tågstationerna. På LSG Arlanda finns en stor HRF-klubb. Runt 80 procent av cateringarbetarna är medlemmar i Hotell- och restaurangfacket.
Höstens nedskärningar på LSG Arlanda är inte de första. För tre år sedan, i november 2003, tvingades 104 cateringarbetare att sluta.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här