Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Lönesumman ökar i branschen

Hotell- och restaurangbranschen betalade ut 7,93 miljarder kronor i löner det tredje kvartalet 2012 -- en ökning med 8,3 procent från motsvarande period året före.

Publicerad 23 november 2012

Det visar ny statistik från SCB. Ökningen är ungefär densamma som för första och andra kvartalet i år.

Enligt arbetsgivarorganisationen Visita kan ökningen översättas till att 6 000 jobb tillkommit i hotell- och restaurangbranscherna under 2012. Liksom tidigare under året anser Visita att huvudförklaringen är den sänkta krogmomsen sedan årsskiftet. Visita påpekar också att restaurangpriserna är cirka tre procent lägre.

Av de olika undersökningar och konjunktursiffror som presenteras av olika aktörer, anses SCB ha de säkraste siffrorna – de bygger på faktiskt inbetalade summor hos Skatteverket.

Statistiken över antal arbetslösa inom HRF:s a-kassa (HRAK) är dock nästan oförändrad för oktober 2012 jämfört med oktober 2011.

Så om det tillkommit 6 000 nya jobb, borde inte det ha märkts på arbetslösheten inom HRAK?

– Det är en väldigt bra fråga, och jag har inget säkert svar, säger Björn Arnek, branschekonom på Visita.

Han spekulerar i att det kan röra sig om omsättning bland de befintligt arbetslösa, men framförallt att när arbetslösheten ökar på andra håll, så blir det fler från andra branscher som söker sig till restaurangerna.

– Det är otvivelaktigt att sysselsättningen ökar i branschen – och att branschen går emot trenden jämfört med andra branscher där det ju går nedåt.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här