Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Löneskillnaderna ökar i arbetaryrken

Skillnaden mellan mäns och kvinnors löner minskade förra året, visar Medlingsinstitutets rapport. Bland privatanställda arbetare är trenden en annan - där ökade i stället löneklyftorna.

Publicerad 17 juni 2014

Vägen mot jämställda löner går långsamt framåt, visar Medlingsinstitutets årliga rapport om löneläget på arbetsmarknaden. Förra året tjänade en genomsnittlig kvinnlig anställd 86,6 procent av den genomsnittliga lönen för en man. Det är en förbättring med 0,5 procentenheter sedan år 2012,
– Och sett i en längre period, från 2005 till 2013 har skillnaderna minskat med nästan 3 procentenheter, säger John Ekberg, statistikansvarig på Medlingsinstitutet. 

När skillnader i utbildning, ålder, yrkesval, arbetstid och sektor har vägts in blir den oförklarade skillnaden 5,8 procent. Det är en minskning med 0,3 procentenheter sedan år 2012. 

Det enda undantaget i statistiken är privatanställda arbetare. Där ökade i stället löneklyftan mellan män och kvinnor mellan 2012 och 2013. När faktorer som utbildning, ålder och yrkesval har vägts in, blir skillnaden som kvarstår 4,3 procent för 2013. Det är en ökning med 0,6 procentenheter från året innan. 

I hotell- och restaurangbranschen är löneskillnaden mellan män och kvinnor lägre än genomsnittet. Men även här ökade skillnaderna mellan 2012 och 2013  i en del yrkesgrupper. Det gäller till exempel hotellstädare, köksbiträden samt servitörer och bartendrar. Bland dem ökade löneklyftorna med ungefär en procentenhet under 2013. 

Fakta: Kvinnors lön i procent av mäns i branschyrken, standardvägt år 2013

  • Köks- och restaurangbiträden: 99 procent
  • Receptionister: 98 procent 
  • Kockar: 98 procent
  • Hotell- och kontorsstädare: 97 procent
  • Hovmästare, servitörer och bartendrar, 97 procent
  • Croupierer: 91 procent

Källa: SCB och Medlingsinstitutet.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här