Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Lönerna halkar efter när priserna stiger

Det har blivit dyrare att leva. Men hotell- och restauranganställdas minimilöner har inte ökat i motsvarande takt. Det visar en rapport som Industrins Utredningsinstitut håller på att sammanställa.

Publicerad 21 februari 2002

Minimiönerna i kronor har visserligen ökat, men priserna på varor har ökat i snabbare takt. Så i praktiken har lönerna i hotell- och restaurangbranschen sjunkit. Det har forskaren Per Skedinger vid Industrins Utredningsinstitut kommit fram till. Skedinger har jämfört avtalens minimilöner med prisutvecklingen. Diagram över reallön 79-99
Lönen, omräknad i fasta priser, sjönk kraftigt under hela 1980-talet, då inflationen steg och allt blev dyrare. Först 1984 kom en liten vändning. Sen låg lönerna stilla fram till 1989 då de åter sjönk rejält. Från 1991 har lönerna återhämtat sig, men är ännu inte tillbaka på den nivå som fanns 1979, det år undersökningen startade.
Undersökningen gäller minimilöner för hotellstäderskor, restaurangbiträden och övrig biträdespersonal. Det är också denna grupp som är mest beroende av minimilönesystemet.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här