Nyheter Avtal 2017

LO-samordning i avtalsrörelsen

Det blir en LO-samordning i kommande avtalsrörelse. Det beslutade representantskapet efter rekommendation av en enig LO-styrelse.

Publicerad 19 oktober 2016

– Jag är väldigt glad att vi har hittat en gemensam rekommendation till repskapet. Alla har tagit i för att vi ska hitta samförstånd och gemensamma krav, sade LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson på representantskapsmötet i dag.

Överenskommelsen innebär bland annat att det är industrin som ska sätta det så kallade märket för lönerna, både i krontal och procent. Man har också enats om att brytpunkten ska gå vid 24 000 kronor. Det vill säga att de som tjänar mindre än så får löneökningar i krontal och de som tjänar mer får löneökningar i procent.
– Det här är i praktiken en låglönesatsning, en konstruktion som gynnar dem som tjänar lite. Det är bra för HRF-medlemmarna, säger HRF:s ordförande Malin Ackholt.

Malin Ackholt. Foto: Annika af Klercker
Malin Ackholt. Foto: Annika af Klercker

Förbunden har däremot inte enats om någon särskild satsning på kvinnors löner. Ett av LO:s långsiktiga mål är att halvera löneskillnaderna mellan kvinnor och män fram till 2028.
– Nej, men den modell vi har enats om blir en hjälp att nå de långsiktiga målen om att minska skillnaderna mellan kvinnors och mäns löner, säger Malin Ackholt.

Andra gemensamma krav handlar om arbetsmarknadsförsäkringarna. Efter att Hotell- och restaurangfacket drivit ärenden mot flera arbetsgivare som fuskat med avtalspensionen har LO nu begärt förhandlingar med Svenskt Näringsliv i frågan.
– Här måste vi skapa ordning och reda. Här måste vi täppa till från alla sidor, säger Torbjörn Johansson.

Nu ska LO:s styrelse siffersätta avtalskraven. Förbunden har sedan till den 2 december på sig att svara på om de vill delta i samordningen.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här