Nyheter AVTAL

LO säger ja till nytt huvudavtal

Som ledamot i LO:s styrelse var HRF:s förbundsordförande Malin Ackholt med och röstade för att organisationen ansluter sig till ett nytt huvudavtal med Svenskt Näringsliv.

Publicerad 10 november 2021
LO säger ja till nytt huvudavtal
Hotell- och restaurangfackets ordförande Malin Ackholt var en av dem som röstade för att LO ställer sig bakom det nya huvudavtalet. Foto: Peter Jönsson (porträtt)

Det är drygt ett år sedan LO:s styrelse sade nej till nytt huvudavtal. Det var inte tillräckligt bra, ansåg man då.

Sedan dess har regeringen valt att jobba vidare med den uppgörelse som LO sade nej till, men som tjänstemannaorganisationen PTK och Svenskt Näringsliv undertecknade.

I går kväll vände LO.

– Lagprocessen rullar på. Vi tycker att det är bättre att medverka än att stå utanför, sade LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson vid en pressträff.

Dessutom, menar han, har avtalet förändrats till det bättre sedan IF Metall och Kommunal anslöt sig. Bland annat har reglerna kring visstidsanställning och hyvling skärpts, men framför allt löste man frågan om hur omställning ska se ut för fackförbund som inte ansluter sig till det nya huvudavtalet.

Viktiga förändringar i avtalet

  • Saklig grund byts ut till sakliga skäl.
  • Allmän visstid blir särskild visstid. Den som jobbat visstid totalt mer än 12 månader under en femårsperiod hos en arbetsgivare har rätt till tillsvidareanställning.
  • Den som varit inhyrd hos en arbetsgivare mer än två år under en treårsperiod ska erbjudas tillsvidareanställning.
  • Omställningsavtalet omfattar även tidsbegränsat anställda.
  • Hyvling av tjänst ska följa turordningen, den som jobbat kortast tid ska först erbjudas omplacering med lägre tjänstgöringsgrad. Den som accepterar får rätt till omställningstid motsvarande uppsägningstiden.
  • Den som ogiltigförklarar en uppsägning har inte rätt att kvarstå i anställning tills tvisten är löst. Däremot höjs skadeståndet för felaktig uppsägning.
  • Alla arbetsgivare får rätt att undanta tre personer från turordningen.
Hela avtalet finns här.

Malin Ackholt vet inte hur Hotell- och restaurangfacket kommer att ställa sig när det blir dags för de enskilda fackförbunden att välja att ansluta sig eller inte.

– Vi har sagt att vi behöver ta vårt ställningstagande när vi vet om LO omfattas av ett huvudavtal. Nu fortsätter vår interna process. Det är viktigt att förbundet får den tiden på sig, så att frågan är genomdiskuterad när vi fattar beslut.

Det finns delar i uppgörelsen som hon anser skulle gynna förbundets medlemmar.

– Man förkortar perioden som man kan vara tidsbegränsat anställd. Det är en förbättring för många i vår bransch. Sedan ser vi en ökning av bemanning, och det finns lösningar för det i avtalet. Men det finns också delar som förändrar eller till och med försämrar dagens regelverk, säger Malin Ackholt.

Från fackligt håll är det framför allt två saker som är svårsmälta: förändringar av turordningen och att ”saklig grund” byts till ”sakliga skäl” vid uppsägning.

Däremot är många nöjda med de nya reglerna för omställning, som bland annat ger anställda möjlighet att utbilda sig mitt i livet, med ersättning.

– Vi är ett förbund med väldigt många nya medlemmar. Men många har också jobbat hela sitt yrkesliv i branschen. De kommer i åtnjutande av väldigt bra omställningsmöjligheter om de riskerar att förlora jobbet, säger Malin Ackholt.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här