Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

LO: Så kan välfärdsvinsterna begränsas

Genom att införa en ny bolagsform, hårdare kontroll och ökade krav på bemanning och kvalitet vill LO begränsa att välfärdspengar försvinner i vinster.

Publicerad 15 januari 2013

Det skriver LO:s fjorton förbundsordföranden i dag i en gemensam artikel på DN Debatt.
Bakgrunden är LO-kongressens krav från i somras om att LO ska verka för icke vinstdrivande principer inom välfärdssektorn. En förbundsgemensam arbetsgrupp har under hösten arbetat fram hur det ska gå till.

Välfärdstjänster ska som huvudregel utföras av icke vinstdrivande aktörer, menar LO och föreslår en ny bolagsform, samhällsbolag. Dessa  ska regleras i aktiebolagslagen och får inte ta ut mer vinst än statslåneränta plus en procent på det totala kapitalet.

I övrigt lyfter LO fram att det krävs mer resurser till välfärdssektorn, tydligare krav kring bemanning och kvalitet, bättre insyn samt att Lagen om valfrihet (Lov) ska avskaffas.
LO föreslår också att ett nationellt välfärdsråd, bestående av politiker, forskare och arbetsmarknadens parter, ska inrättas för att löpande följa utvecklingen.

I dag, tisdag, håller LO en hearing i ämnet. Den startar klockan 11.30 och kan följas på webben här.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här