Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Livsmedelsverket: Kräv godkänt i hygien av restaurangpersonal

Alla som jobbar med livsmedelshantering på restauranger måste gå kurs och skriva godkänt prov i hygienkunskap. Det föreslår Livsmedelsverket i en rapport som lämnats över till regeringen.

Publicerad 22 juni 2006

Redan idag finns regler som ställer krav på viss utbildning för de som arbetar med livsmedel. Men Livsmedelsverket vill att kraven ska bli tydligare.
– Vi vill sätta upp ett minimikrav på utbildning. Vi vill specificera att de som har de här sysslorna ska kunna de här sakerna, säger Anna Önell som är jurist på Livsmedelsverket.

I rapporten föreslår verket att kvalitetsgranskade hygienutbildningar som ska tas fram i samråd med branschen. Enligt förslaget ska kurserna omfatta 8 respektive 16 lektionstimmar och avslutas med ett skriftligt prov. Främst är det kockar och restaurangbiträden som kommer att behöva gå utbildningen. Men även servispersonal kan innefattas av de nya reglerna.
– Det beror helt på arbetsuppgifterna. Servisen behöver inte utbildas om de inte hanterar frysta eller oförpackade livsmedel. Men om de gör det så ska de utbildas, säger Anna Önell.

Förslaget ligger nu hos regeringen. Om det blir verklighet kan de nya reglerna börja gälla redan 1 juli 2007. I början kommer företagare dock att kunna få dispens för redan anställd personal. Senast 31 december 2009 ska alla anställda som arbetar med oförpackade livsmedel ha genomgått utbildningen enligt förslaget.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här