Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Liten ökning av arbetslösa

Januari är en stillsam period i hotell- och restaurangbranschen. De öppet arbetslösa och sysselsatta i arbetsmarknadsåtgärder blev fler under månaden.

Publicerad 11 februari 2013

I slutet av januari fanns 4 907 öppet arbetslösa i Hotell- och restauranganställdas a-kassa. Det är en ökning med 84 personer jämfört med månaden innan och även något fler än januari 2012, då 4 854 a-kassemedlemmar var öppet arbetslösa.
Arbetsförmedlingens olika program fick fler deltagare under årets första månad. Ytterligare 119 personer sysselsattes i åtgärder under månaden. Det är 86 personer fler än i januari 2012.

Allt färre har rätt till a-kassa. Sedan 2006 har reglerna stramats åt och de som får a-kassa har blivit 120 000 personer färre, enligt siffror från LO.
– Framförallt har det blivit svårare för löntagare med svag förankring på arbetsmarknaden och med deltid- och timanställningar att kvalificera sig till ersättning. Men försäkringen har också blivit dyrare och sämre, då avgiften höjts och ersättningen sänkts, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson i ett pressmeddelande.
I januari var 2797 av HRAK:s medlemmar deltidsarbetslösa eller tillfälligt timanställda. Det är en minskning med 172 personer jämfört med samma period året innan.

Månadsstatistiken

Siffrorna kommer från Arbetsförmedlingens månadsstatistik. Där finns uppgifter om arbetslöshet och varsel. Statistiken går både att läsa länsvis och uppdelat på respektive a-kassa.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här