Nyheter PERSONALVÅRD

Lina och hennes kollegor får gratis mensskydd

Nära hälften av alla som jobbar i Sverige önskar att det fanns mensskydd på jobbet. Men knappt en av tio arbetsplatser erbjuder det. På Bastard Burgers finns det numera mensskydd på personaltoaletterna.

Publicerad 20 maj 2022
Lina och hennes kollegor får gratis mensskydd
Lina Aronssons arbetsplats var den första i kedjan med gratis mensskydd. Foto: Bastard Burgers, Istockphoto
Niclas Öberg. Foto: Bastard Burgers

Gratis tamponger, bindor och trosskydd. Det har Bastard Burgers anställda tillgång till på personaltoaletterna. Det var i februari i år som kedjan tog sitt senaste steg för att öka jämställdheten på de 65 arbetsplatserna runt om i landet.

Tidigare har Bastard Burgers toppat upp sina anställdas föräldraersättning, för att locka fler kvinnor till jobb på restaurangerna.
– När vi startade Bastard Burgers för fem år sedan var vi ett gäng killar. Vi insåg snart att om det här ska bli något stort måste vi vara lika många tjejer. Mensskydd känns lika självklart som toapapper och ett sånt här initiativ bidrar förhoppningsvis till att fler tjejer trivs, känner sig trygga och ser en framtid hos oss, säger kedjans HR-direktör Niclas Öberg.

Snart är vi helt jämställda. Det är målet.Niclas Öberg

De senaste åren har han märkt en skillnad i jobbansökningarna.
– Det är väldigt många fler tjejer som vill jobba här nu. I senaste rapporten var 47 procent tjejer, av 800 anställda. Snart är vi helt jämställda. Det är målet, säger han.

Målet är också att det ska vara en jämn könsfördelning på alla positioner.
– Att hitta tjejer som jobbar i service är enklare än att hitta killar. Men i köket är det fler killar, kan man lugnt säga. Det är samma med restaurangcheferna – där vill vi också ha in fler tjejer.

Nästa steg i jämställdhetsarbetet handlar just om cheferna. Det finns planer på ett chefsnätverk för kvinnor inom företaget. Detta så att tjejerna kan inspireras av och få hjälp av varandra inom hela kedjan.

Restaurangchef Lina Aronsson tycker att mensskydden har underlättat vardagen.

Vi är ganska många tjejer i köket här, fast det är ett mansdominerat yrke. Lina Aronsson

Lina Aronsson är restaurangchef på Bastard Burgers i Alvik i Stockholm och är glad över kedjans jämställdhetsarbete. Hon har märkt skillnaden.

Under sina 20 år i restaurangbranschen hade hon bara jobbat med två kvinnor tidigare och härdats av sexskämt och hierarki. Men när hon började på Bastard Burgers för två och ett halvt år sedan möttes hon av en kvinnlig kökschef.

– Det tyckte jag var fantastiskt! Vi är ganska många tjejer i köket här, fast det är ett mansdominerat yrke. Det är svinroligt. Det är väldigt blandat över huvud taget med olika kulturer, religioner och kön. Det var skönt att komma till Bastard. Vi har en god ton till varandra som jag inte är van vid. Det är ingen skillnad på oss. Det känns otroligt tryggt, säger hon.

Mensskydd på jobbet

  • Två tredjedelar av alla arbetande kvinnor har fått mens oväntat på jobbet.
  • Bara 7 procent erbjuds gratis mensskydd av arbetsgivaren. Det är vanligare i Stockholm (13 procent) än i resten av landet (5 procent).
  • Nästan hälften av alla, både kvinnor och män, som jobbar tycker att det borde finnas mensskydd på jobbet.
  • Frågan är viktigast för unga. Drygt 60 procent av dem mellan 18 och 34 år tycker att man borde få mensskydd på jobbet, jämfört med lite över 40 procent i de äldre grupperna.
Källa: Undersökning av Kantar Sifo, på uppdrag av hygien- och hälsoföretaget Essity.

Alviksrestaurangen var den första i kedjan att testa gratis mensskydd.
– Vi tjejer var helt överlyckliga – ”Men guud är det gratis?”. Killarna reagerade också positivt. Fy fan vad bra, äntligen!

Mensskydden har underlättat vardagen, säger hon.
– Det är inte bara en gång man har glömt, trott att man haft i väskan, men så hade man inte det och så har man fått springa till Ica eller fråga om någon annan har. Det känns tryggt att inte behöva tänka på det längre.

Både Lina och Niclas hoppas att fler restauranger ska ta efter och erbjuda gratis mensskydd.
– Det här känns rätt i både magen och i hjärtat. Det är en väldigt liten kostnad för att ha nöjda medarbetare, säger Niclas Öberg.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här