Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Krossade fingrar kostar NSP 250 000

I oktober 2009 skadades en anställd på en Burger King-restaurang i Göteborg svårt i en oskyddad skärmaskin. Nu får ägaren till restaurangen, Nordic Service Partners AB, betala 250000 kronor för arbetsmiljöbrott.

Publicerad 6 december 2010

Den 31 oktober förra året höll en kvinnlig Burger King-anställd på att strimla sallad i en grönsaksskärare. Ett skydd som ska se till att ingen kommer åt rörliga och farliga delar i maskinen var trasigt, och maskinen startade trots att den inte borde ha gjort det.
När maskinen gick igång fastnade hon med högerhanden i maskinen. Två fingrar krossades, vävnad slets bort och hon blödde mycket kraftigt. Skadan var så svår att en del av långfingret måste amputeras.

Arbetsmiljöverket konstaterade efter olyckan allvarliga brister på arbetsplatsen. Grönsaksskäraren, som var av äldre modell, hade en säkerhetsbrytare som ska stoppa maskinen så fort matarplattan förs åt sidan för att man ska lägga i mer sallad. Men brytaren fungerade inte alltid. Det gick alltså att köra maskinen ibland trots att matarplattan var förd åt sidan.
Problemet var känt och personalen hade därför fått order om att använda skyddshandskar och att alltid stänga av maskinen med nödstoppet om man behövde rätta till något.

I juni gjorde Arbetsmiljöverket en anmälan till åklagare om misstänkt brott. I anmälan skriver man bland annat att företaget genom att fortsätta använda maskinen äventyrat personalens hälsa. ”Maskinen skulle ha åtgärdats vid första upptäckt av bristen i maskinskyddet”.
Kammaråklagare Kristina Persson på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Göteborg gör samma bedömning.
– Restaurangchefen, som varit den arbetsmiljöansvarige för Burger King på Axel Adlers gata, har inte levt upp till arbetsmiljölagens krav och har därmed av oaktsamhet vållat den anställde skadorna, säger hon.
Restaurangchefen hade inte sett till att skyddsanordningen fungerade, eller att maskinen togs bort.
– Grönsaksskäraren och arbetssättet vid maskinen hade inte riskbedömts på ett tillräckligt ingående sätt, säger kammaråklagare Kristina Persson.

Kvinnan som skadades hade heller inte fått tillräcklig information och kunskap om hur hon skulle arbeta på ett säkert sätt vid maskinen.
Därför har Kristina Persson nu skrivit ut ett strafföreläggande med företagsbot på 250 000 kronor för arbetsmiljöbrott genom vållande till kroppsskada. Nordic Service Partners AB har godkänt strafföreläggandet.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här