Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Krögare dömd till fängelse för bokföringsbrott

En krögare i Stockholm har dömts till sex månaders fängelse och fem års näringsförbud för ekonomisk brottslighet. Han har fuskat med skatten och begått bokföringsbrott.

Publicerad 6 september 2004

Krögaren har drivit Stockholmsrestaurangen i flera års tid. Skattemyndigheten blev misstänksam mot verksamheten när man vid en rutinkontroll märkte att inkomster och personalkostnader var mycket lägre än för andra jämförbara restauranger i branschen.

Efter ett par inspektioner polisanmäldes krögaren. Han åtalades för att ha fifflat med restaurangens kassaapparat och för att ha låtit bli att redovisa inkomster på omkring en miljon kronor för skattemyndigheten. Åklagare och polis misstänkte dessutom att de oredovisade pengarna använts för att avlöna svart arbetskraft.

Under rättegången som följde hävdade krögaren att han var oskyldig. Han hade visserligen ibland använt sig av oavlönad arbetskraft, men det handlade om nära släktingar som ryckte in och hjälpte till mot att de fick en eller annan måltid gratis.
Kassaapparaten hade han inte fifflat med och de låga intäkterna förklarade han bland annat med att restaurangen serverade stora matportioner till låga priser och satsade på kostsamma Happy hour-erbjudanden för att locka kunder.

Stockholms tingsrätts ledamöter ansåg att det är svårt att bevisa exakt hur mycket pengar som försvunnit i redovisningen. Men rätten anser ändå att det finns tillräckligt stora hål i bokföringen för att det ska räcka till en fällande dom. Hundratusentals kronor verkar ha försvunnit spårlöst. Krögaren döms därför till fängelse i sex månader för bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll. Han får dessutom näringsförbud i fem år.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här