Nyheter tillgänglighet

Krav på tillgänglighet för alla branschföretag

Från och med maj nästa år måste alla restauranger och kaféer vara tillgängliga för gäster med funktionsnedsättningar. Tidigare gällde kravet bara företag med fler än tio anställda, men nu ska undantaget bort. Det beslutade riksdagen nyligen.

Publicerad 13 november 2017
Krav på tillgänglighet för alla branschföretag
Nästa vår ändras reglerna för tillgänglighet på bland annat restauranger och kaféer. Foto: Mostphotos
Rasmus Isaksson, DHR. Foto: Albert Martinsson.

År 2015 utökades diskrimineringslagen till att gälla även bristande tillgänglighet i näringslivet. Följden blev att alla företag som säljer varor och tjänster till allmänheten måste vara tillgängliga för alla sorters kunder, annars riskerar de att stämmas i domstol. I lagen gjordes dock flera undantag, bland annat för arbetsgivare med färre än tio anställda. Men nu är det slut med det. I förra veckan beslutade riksdagen att undantaget ska bort.
– Det är jättebra. Det finns fortfarande problem kvar men det är ett steg i rätt riktning, säger Rasmus Isaksson, ordförande för DHR – Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder.

DHR, och fler med dem, var kritiska till undantaget när lagändringen gjordes. Det är ofta just på de mindre företagen, som kaféer och restauranger, som problem med bristande tillgänglighet finns, menade man. En av anledningarna till undantaget var att inte orsaka oskäligt stora kostnader för små företagare. Det tycker Rasmus Isaksson och DHR är orimligt.
– Lagen är skriven så att du inte behöver att det inte kan krävas att du måste bygga dyra hissar eller bygga om helt. Det kan handla om ramper eller dörröppnare. Om du har ett litet företag med några anställda riskerar du knappast att gå i konkurs på grund av det här. Gör man det har man inte haft en bra affärsidé från början. En bra affärsidé bör inte bygga på att man måste diskriminera grupper av kunder.

Stefan Lundin, chefsjurist Visita. Foto: Visita.

Visita är en av remissinstanserna som varit kritiska till lagändringen, både 2015 och nu.
– Vi tycker att regleringen är otydlig och olämplig. Tillgänglighet är en viktig fråga, men vi tror inte att den här lagstiftningen är rätt väg framåt, säger Stefan Lundin, chefsjurist på Visita.
Organisationen har dock inte fått signaler från medlemsföretagen om vare sig problem eller framsteg sedan lagen ändrades. Stefan Lundin säger att Visitas uppfattning är att de allra flesta företagare i branschen vill arbeta med sin tillgänglighet.
– Vi har stor respekt för frågan. Jag tycker att man ska påtala för företagen direkt vilka brister man upplever. Jag tror att det i många fall kan leda till förändringar.”

Undantaget om antalet anställda försvinner från och med maj 2018.

Fakta: Bristande tillgänglighet

Sedan lagändringen infördes 2015 har bara ett fåtal fall om bristande tillgänglighet prövats i domstol, inget av dem rör hotell- och restaurangbranschen. Däremot har Diskrimineringsombudsmannen utfärdat två tillsynsbeslut som rör branschföretag, en konferensanläggning och en restaurang.

Nyheter PERSONALLIGGARE

Svartarbete minskar med personalliggare

Personalliggarna har haft effekt för restaurangbranschen, visar Skatteverkets nya studie. Lönesumman ökar hos de företag som haft besök. Det har även blivit fler anställda inom branschen.

Publicerad 11 december 2019 Kommentera
Svartarbete minskar med personalliggare
Skatteverket ser effekt av personalliggare. Foto: Mostphotos

Efter att Skatteverket har varit på besök för att kontrollera personalliggare märks en ökning av lönesumman under de kommande månaderna, visar en studie som Skatteverket har gjort.

Det kan tyda på att arbetsgivaren redovisar sina lönekostnader på ett mer sanningsenligt sätt efter kontrollerna, säger Conny Svensson, kontrollsamordnare på Skatteverket.
– Mycket pekar på att de betalar mer lön till dem som tidigare haft väldigt låga löner och kanske fått en del svart.

Detta ligger i linje med vad Skatteverket ser under sina inspektioner av restauranger, säger Conny Svensson.
– Vi ser att det förekommer att framför allt utomeuropeiska utnyttjas. De bor på restaurangen och får inte rätt lön.

Mer om studien

”Hur påverkas restaurang- och byggbranschen av personalliggare?” är Skatteverkets studie av hur införandet av personalliggare påverkat antal anställda, löneredovisning och sammansättningen av de anställda. Studien visar på en större effekt för restaurangbranschen än för byggbranschen. Studien är förankrad externt, av Skatteverkets vetenskapliga råd.

 

Studien visar också att antalet anställda i restaurangbranschen har ökat sedan personalliggarna infördes 2007. Ökningen kan inte förklaras av sänkta arbetsgivaravgifter för unga som genomfördes under samma tid, säger rapportförfattaren Nikolay Angelov.
– Vi har undersökt detta närmare genom att beräkna lönesumman för alla utom dem som omfattades av sänkningen. Ökningen av antalet anställda ändrades inte av detta.

Det går däremot inte att se någon ökning av den totala lönesumman på branschnivå. Det förklarar Skatteverket med att de som har gått från att arbeta svart till vitt troligen har en lägre lön än genomsnittet i restaurangbranschen.

Svartarbete är vanligast bland dem som befinner sig längre från arbetsmarknaden, ofta lågutbildade och utrikes födda.

Nyheter arbetsmiljö

Många omedelbara förbud vid krogkontroll

Över 260 krav och 45 omedelbara förbud för farliga maskiner. Det blev resultatet när Arbetsmiljöverket inspekterade restauranger på ett 30-tal orter nyligen.

Publicerad 11 december 2019 Kommentera
Många omedelbara förbud vid krogkontroll
Under sin tillsyn satte Arbetsmiljöverket 45 omedelbara stopp för farliga köksmaskiner. Maskinen på bilden var inte en av dem. Foto: David Calzada/Mostphotos

Det var i slutet av november som Arbetsmiljöverket deltog i en tillsynsinsats tillsammans med bland annat Skatteverket, Migrationsverket och Arbetsförmedlingen. Sammanlagt inspekterades arbetsmiljön på nästan 140 restauranger på ett 30-tal orter.

Och bristerna var många. Arbetsmiljöverkets inspektörer utfärdade bland annat 45 omedelbara förbud mot farliga köksmaskiner, som degblandare och skärmaskiner.

Dessutom ställer verket nu över 260 krav på åtgärder hos arbetsgivarna. Det handlar bland annat om bristfälliga personalutrymmen, otillräcklig skyddsutrustning eller oskyddade strömförande elkablar.
– Kontrollerna visade på allvarliga arbetsmiljörisker, exempelvis farliga köksmaskiner och osäker hantering av kemikalier. Det är viktigt att alla lever upp till gällande regler, så att människor inte riskerar att fara illa på jobbet, säger Arne Alfredsson, tillförordnad chef på avdelningen för myndighetsgemensam kontroll på Arbetsmiljöverket.

Nyheter nobel

Nobelservitrisen: ”Det ska bli en jäkligt rolig kväll”

I kväll är det Nobelfest i Stockholms stadshus. Servitrisen Elin Larsson från Helsingborg är en av de 190 som är med och serverar.

Publicerad 10 december 2019 Kommentera
Nobelservitrisen: ”Det ska bli en jäkligt rolig kväll”
Ikväll serverar Elin Larsson från Helsingborg på Nobelfesten i Stadshuset. Foto: Privat, Colourbox

Hur kommer det sig?
– Jag brukar följa det på tv och har haft en dröm om att få stå där själv någon gång. Så nu tänkte jag att jag måste ta chansen. Jag skickade ett mejl, som en spontanansökan, där jag berättade om mig och att jag gärna ville servera på festen. I höstas fick jag svar att jag skulle få komma och provjobba. I november var jag Nobel-aspirant, som det heter, på två banketter. Och så blev jag godkänd.

Hur har du förberett dig?
– Jag har inte förberett mig så mycket, mest jobbat på som vanligt här hemma på mitt vanliga jobb. Jag har träffat min gamla mentor från skolan som har hjälpt mig lite med fatserveringen, så att jag ska känna mig lite säkrare. Annars har jag inte gjort något.

Vad är det värsta som kan hända?
– Att man snubblar i trappan eller spiller något på en gäst. Det skulle inte vara kul.

Vad har du för förväntningar på kvällen?
– Jag har inte så mycket förväntningar, förutom att det kommer att bli en jäkligt rolig kväll.

Fråga om jobbet.
85
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här