Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Kongressen: »Facket i Europa måste värva fler medlemmar«

Facket i Europa har slagit sig till ro. Om man inte ser upp nu så har man snart förlorat allt det man har vunnit. Det sa den internationella hotell- och livsmedelsfackets generalsekreterare Ron Oswald, när han talade på Hotell- och restaurangfackets kongress.

Publicerad 21 maj 2005

I hela världen vinner det internationella kapitalet och de stora företagen terräng. Arbetare pressas av dåliga villkor och facket får kämpa hårt för att uppnå förbättringar.
– Många tror att Europa är annorlunda, sa Ron Oswald. Men så är det inte.
– Vi har framför oss många år av hård facklig kamp i östra Europa innan arbetarna där har anständiga villkor.

Och även i västeuropa, där facket av tradition har varit starkt, hotar nu försämringar.
– i Tyskland tvingas arbetarna nu jobba längre till lägre lön. I Frankrike hotas den 35 timmars-vecka, som man nyligen fått. Det som vi har uppnått och tror att vi har säkrat kan väldigt snabbt hotas.

Ron Oswald efterlyste mer kampanda inom fackföreningarna i Europa. Och han manade dem att värva fler medlemmar.
– Vi tror att vi vinner för att vi har goda argument. Och visst har vi goda argument. Men det som biter är vår styrka och den bygger på många medlemmar.

Ron Oswald kritiserade ochså de stora företagens patenträttigheter på det medicinska och biologiska området.
– Det är absurt när vi ordnar världen så att kapitalets patenträttigheter hotar människoliv, sa han och nämnde striden om billiga mediciner mot hiv som exempel.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.