Arbetslivsakuten DILEMMA

Kollegan blir orkeslös av sin diet!

»Åh vad trött jag är«, säger Diana. Det är inte första gången som hennes kollegor hör det. Sedan Diana började med sin diet är det ofta hon inte orkar, klagar på huvudvärk och liknande. Diana är vuxen och bestämmer över sig själv, men ska man ändå säga något?

Publicerad 27 augusti 2020
Kollegan blir orkeslös av sin diet!
Diana går på diet och är trött och orkeslös, ska jag ta upp saken? Illustration: Mattias Käll

»Berätta vad du ser«

Sara Ask dietist och författare, aktuell med boken »Bli vän med sockret«:

Sara Ask. Foto: Maria Annas

– Att prata om vad någon annan äter – eller inte äter – kan vara rätt känsligt. Särskilt om det görs inför andra, hur välment det än är. Om du verkligen känner dig orolig för Diana kan du passa på att prata om ni får något tillfälle på tu man hand. Som kollega är du en viktig person eftersom du har ett dagligt utifrånperspektiv som man sällan har på sig själv. Diana har kanske inte ens tänkt på att hon verkar tröttare nu än förr.

– Visst kan trötthet bero på för lite eller för ensidig mat, men det kan också ha andra orsaker. Därför är det bra att inte komma med lösningen direkt, även om du tror att du har den.
Ett mer konstruktivt grepp kan vara att berätta vad du ser och låta Diana fundera över vad det kan bero på.
En bra inledning kan vara: »Du, Diana, du verkar så trött nu jämfört med förr, är allt som det ska?«

– När man är mitt uppe i sitt liv med allt vad det innebär av jobb och vardagsbestyr är det lätt att glömma bort att det finns grundläggande saker kroppen behöver för att fungera. Får Diana den sömn hon behöver eller ligger hon kanske vaken och grubblar, tröstar ledsna barn eller har fullt upp med skröpliga föräldrar? Ger dieten som hon går på tillräckligt med energi? Får hon tillräckligt med näring? Månader av lågt intag av järn eller vitamin B12 kan till exempel leda till anemi (blodbrist) och lågt intag av jod kan leda till att sköldkörteln inte tillverkar de hormoner som behövs för att omsätta maten man äter till bränsle.

– Det sistnämnda kan hända alldeles oavsett vad man äter. Särskilt hos kvinnor i medelåldern kan sköldkörteln börja fungera sämre, med övervikt och trötthet som följd. Och om man inte förstår att man har drabbats av en sjukdom kan det hända att man börjar med en diet för att försöka hålla vikten. Både blodbrist och sköldkörtel­sjukdom kan identifieras med ett enkelt blodprov, så ditt tips till Diana kan också vara: »Boka en tid hos doktorn. Vi är rädda om dig!

Ur temat Coronakrisen
Nyheter RESTRIKTIONER

”Nu har vi en stol per bord”

Max en gäst per bord gäller nu för serveringsställen på handelsplatser. Seija Andersson Ter-Borchs arbetsplats, restaurangen på Ikea Haparanda, är en av dem som påverkas av de nya restriktionerna.

Publicerad 5 mars 2021 Kommentera
”Nu har vi en stol per bord”
Seija Andersson Ter-Borch jobbar på Ikea Haparandas restaurang, som berörs av de nya restriktionerna. Foto: Nina Sandell/Mostphotos, Tomas Bergman
Seija Andersson Ter-Borch.

Vilka förändringar har ni gjort efter de senaste restriktionerna?
– Vi har tagit bort alla sittplatser i bistron vid utgången. Inne i restaurangen har vi nu en stol per bord, så det är 85 sittplatser i stället för 230 som det blev när vi glesade ut förra gången. Det är en märkbar skillnad. Jag hade inte varit så glad om jag var kund, men samtidigt är det bara att gilla läget.

Sköter kunderna sig?
– De duktiga sätter sig vid varsitt bord även om de kommer in tillsammans. Andra flyttar på stolarna. Vi kan bara informera om vad som gäller, våra besökare har ett eget ansvar att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Pandemin gör sitt och den stängda gränsen också.

Något som har ändrats gällande maten?
– Vi tillagar halvbleck till lunchen, för att det inte ska bli svinn. Folk kan någon gång få vänta lite medan vi steker på nytt. Men det här är ju Norrland så de klarar att vänta. Menyn är annars samma, köttbullar och kyckling går bäst.

Hur mycket kunder har ni?
– Pandemin gör sitt och den stängda gränsen också. Så det är ganska lugnt. Men sakteligen kommer folk mer och mer, det är inte som i början. Jag tror att de helt enkelt är less på att vara hemma. Det ska bli spännande att se hur det är på lördag, då brukar det vara lite mer folk.

Ingår i temat: Coronakrisen 117 artiklar

Alla artiklar i temat (114 till)
Nyheter arbetsmiljö

HRF och Choice vill förebygga smitta

Hur kan hotellanställda skyddas mot coronavirus i sitt arbete? Det har HRF och Nordic Choice Hotels försökt ta reda på i ett gemensamt projekt. Målet är att ta fram ett verktyg, som en checklista, som kan användas på kedjans hotell.

Publicerad 1 mars 2021 Kommentera
HRF och Choice vill förebygga smitta
Nordic Choice Hotels och HRF tar gemensamt grepp på coronarisker i arbetsmiljön. Foto: Paul Wallén/Mostphotos, Colourbox
Alejandro Quezada

I augusti förra året gick Nordic Choice-kedjan ut med att alla deras anställda med gästkontakt skulle bära munskydd för att förhindra coronasmitta. Problemet var bara att beslutet inte hade förhandlats med Hotell- och restaurangfacket.

Till slut hittade parterna en lösning – ett gemensamt projekt för riskbedömning och riskhantering kring covid-19 på hotellen.
– Vi har tillsammans med företagshälsovården i form av läkare och arbetsmiljöingenjör gått igenom hur arbetet med smittorisker ser ut på hotellen, vilka åtgärder som har gjorts och vad som behöver göras, säger Alejandro Quezada, HRF-ombudsman och regionalt skyddsombud som arbetar med projektet.

Sex Choice-hotell har genomgått en fördjupad riskbedömning. Planen är att med erfarenheterna därifrån skapa ett verktyg som sedan ska kunna användas på samtliga hotell i Nordic Choice-kedjan.
– Branschen är bra på att hitta lösningar, men det har inte funnits ett standardiserat sätt att arbeta med det här. Vi vill ge hotellen en struktur att följa, någon form av mall eller checklista. Vi som parter vill ta ett grepp på hur man kan jobba förebyggande i arbetsmiljön, säger Alejandro Quezada.

Erfarenheterna från hotellen ska diskuteras på ett möte i nästa vecka.

Nyheter VÅRT HRF

Hallå där, Anne Carlén Hellgren

Att starta nytt jobb under en pandemi är inte optimalt. Men Anne Carlén Hellgren, ny kassör i HRF:s avdelning 31 Karlstad, är taggad.

Publicerad 1 mars 2021 Kommentera
Hallå där, Anne Carlén Hellgren
Anne Carlén Hellgren. Foto: Linn Malmén
Anne Carlén Hellgren. Foto: Linn Malmén

I december tog Anne Carlén Hellgren över rodret som kassör på HRF-kontoret i Karlstad.
Vad gjorde du tidigare?
– Jag kommer från Kommunal, där jag bland annat var regionalt fackligt ombud för privatanställda. Jag har stor erfarenhet av att arbeta med små privata arbetsgivare.

Vad lockade med HRF?
– Det är snabba puckar, kortare beslutsvägar och man får vara mer allround. Jag gillar att ha många bollar i luften, och det får man verkligen här. Det är underbart!

Vad tar du med från Kommunal?
– Förmågan att värva förtroendevalda. Att organisera, att väcka intresse. Jag har jobbat jättemycket med det. Ju fler förtroendevalda, desto mer kan vi påverka.

Fråga om jobbet.
100
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här