Arbetslivsakuten DILEMMA

Kollegan blir orkeslös av sin diet!

»Åh vad trött jag är«, säger Diana. Det är inte första gången som hennes kollegor hör det. Sedan Diana började med sin diet är det ofta hon inte orkar, klagar på huvudvärk och liknande. Diana är vuxen och bestämmer över sig själv, men ska man ändå säga något?

Publicerad 27 augusti 2020
Kollegan blir orkeslös av sin diet!
Diana går på diet och är trött och orkeslös, ska jag ta upp saken? Illustration: Mattias Käll

»Berätta vad du ser«

Sara Ask dietist och författare, aktuell med boken »Bli vän med sockret«:

Sara Ask. Foto: Maria Annas

– Att prata om vad någon annan äter – eller inte äter – kan vara rätt känsligt. Särskilt om det görs inför andra, hur välment det än är. Om du verkligen känner dig orolig för Diana kan du passa på att prata om ni får något tillfälle på tu man hand. Som kollega är du en viktig person eftersom du har ett dagligt utifrånperspektiv som man sällan har på sig själv. Diana har kanske inte ens tänkt på att hon verkar tröttare nu än förr.

– Visst kan trötthet bero på för lite eller för ensidig mat, men det kan också ha andra orsaker. Därför är det bra att inte komma med lösningen direkt, även om du tror att du har den.
Ett mer konstruktivt grepp kan vara att berätta vad du ser och låta Diana fundera över vad det kan bero på.
En bra inledning kan vara: »Du, Diana, du verkar så trött nu jämfört med förr, är allt som det ska?«

– När man är mitt uppe i sitt liv med allt vad det innebär av jobb och vardagsbestyr är det lätt att glömma bort att det finns grundläggande saker kroppen behöver för att fungera. Får Diana den sömn hon behöver eller ligger hon kanske vaken och grubblar, tröstar ledsna barn eller har fullt upp med skröpliga föräldrar? Ger dieten som hon går på tillräckligt med energi? Får hon tillräckligt med näring? Månader av lågt intag av järn eller vitamin B12 kan till exempel leda till anemi (blodbrist) och lågt intag av jod kan leda till att sköldkörteln inte tillverkar de hormoner som behövs för att omsätta maten man äter till bränsle.

– Det sistnämnda kan hända alldeles oavsett vad man äter. Särskilt hos kvinnor i medelåldern kan sköldkörteln börja fungera sämre, med övervikt och trötthet som följd. Och om man inte förstår att man har drabbats av en sjukdom kan det hända att man börjar med en diet för att försöka hålla vikten. Både blodbrist och sköldkörtel­sjukdom kan identifieras med ett enkelt blodprov, så ditt tips till Diana kan också vara: »Boka en tid hos doktorn. Vi är rädda om dig!

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här