Nyheter

Kockeleverna är redo för Nobelfesten

På lördag är det dags för årets Nobelbankett. Då är kockeleverna Malou Blom Hänninen och Felicia Henåker med i köket.

Publicerad 6 december 2016
Kockeleverna är redo för Nobelfesten
Malou Blom Hänninen och Felicia Henåker ser fram emot lördagen. Foto: Joakim Funk

Klockan åtta på onsdagen får Malou Blom Hänninen och Felicia Henåker veta vad som står på den hemliga menyn till Nobelfesten. De går båda tredje året på på restaurang- och livsmedelsprogrammet på Skövde gymnasium Kavelbro.
– Det känns speciellt och väldigt spännande. Det är inte så ofta man lagar middag åt 1400 personer, säger Malou Blom Hänninen.

 Hur har ni förberett er?
– Inte så mycket eftersom vi ju inte vet vad vi ska göra. Men vi var med på en bankett i Stadshuset. Det var roligt att se hur de  arbetade när det är så många gäster och så mycket som ska ut samtidigt, hur de hanterade stressen och att det blev så bra.

 Hur ser schemat ut inför lördagskvällen?
– När menyn presenterats får vi reda på vilka stationer vi ska vara på. Sedan är vi där och preppar dagarna fram till festen.

Det är tionde året i rad som kockelever från Kavelbro är med i Nobelköket. Läraren Joakim Funk har varit med alla åren.
– Det hela började med att en av serveringslärarna på skolan som fick ta med elever frågade om inte vi också kunde få komma. Det är fantastiskt att få göra sitt tionde Nobel. Jag jobbar som vilken kock som helst.

 Vad brukar eleverna få göra?
– Det är lite olika från år till år, men de får vara med hela tiden och brukar bli väldigt väl omhändertagna. Men det är klart att de inte precis får göra såsen. Någon har stått i timmar och skalat ärtor, en tjej fick göra många ”lökspöken” av lufttorkade membran.

Det är inte bara de två elever som får vara med i Stadshuset som får Nobelerfarenhet. Varje år kommer köksmästaren Gunnar Eriksson från Stadshusrestauranger till skolan för att laga hela Nobelmenyn tillsammans med tvåor och treor.
– Eleverna får komma i kontakt med råvaror och tillagningstekniker som de inte arbetar med i vanliga fall, säger Joakim Funk.

 

­