Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Klänningstvång på Pizza Hut

Kvinnor som jobbar på Pizza Hut ska bära klänning och volangförkläde. Varför får vi inte välja, undrar servitrisen Johanna Keskitalo.

Publicerad 1 mars 2013
inlinebild
Pizza Huts nya arbetskläder. Foto: Pizza Hut

Pizza Hut har fått nya arbetskläder. Rugbytröja, svart förkläde och långbyxor eller svart klänning och rött volangförkläde.
Extrajobbande servitrisen Johanna Keskitalo trodde att hon fick välja bland de nya plaggen. Men för kvinnliga anställda är det klänning och volangförkläde som gäller.
– Tidigare har vi haft svarta byxor och svart förkläde. Det har funnits två olika överdelar, men jag har valt att jobba i unisextröjan eftersom blusen verkligen var jättetajt, säger Johanna Keskitalo.
– För mig är det ingen stor grej, det borde vara självklart att valet ska vara fritt. Jag tycker inte att man ska behöva gå till chefen och förklara varför man vill ha byxor.

Johanna skrev ihop ett mejl med sina åsikter och på hennes arbetsplats, Pizza Hut i Örebro, skrev alla jobbarkompisar utom två under.
Sedan dess har företaget mjukat upp sin linje. Klänningen benämns nu tunika och ska gå att kombinera med byxor. Men den är fortfarande obligatorisk. Johanna är inte nöjd med svaret hon fick från restaurangkedjans vd.
– Jag förstår inte problemet, det vore bättre om tjejer och killar fritt fick välja mellan de uniformer som finns.

Johanna får medhåll av Therese Guovelin, vice ordförande för Hotell- och restaurangfacket, HRF.
– Det är en förlegad syn, den här stereotypa uppdelningen i kvinnligt och manligt och det är stelbent att inte låta de anställda få välja. Om kvinnliga anställda ska gå till chefen och be om att få ha byxor och tröja, kan killarna också be om lov att få ha tunika över byxor?

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här