Nyheter KONFLIKT

Jensens lockoutar fackanslutna

Mitt under coronakrisen väljer danska Jensens Bøfhus att lockouta alla anställda som är medlemmar i fackförbundet 3F. Bakgrunden är att facket inte vill gå med på en ny löneöverenskommelse.

Publicerad 23 mars 2020
Jensens lockoutar fackanslutna
Jensens Bøfhus vill sänka lönen för serveringspersonal i Danmark. Foto: Ove Nordström/Mostphotos

I dag lockoutade Jensens Bøfhus alla fackanslutna anställda i Danmark. Det betyder att de utestängs från arbetsplatsen och står utan lön så länge konflikten pågår.

Förhandlingarna om nya löner har pågått under en längre tid utan att parterna har kunnat komma överens. Det nya avtalet skulle innebära lägre lön för nyanställd serveringspersonal. Kedjan vill ha ett likadant avtal som den konkurrerande restaurangkedjan Flammen.

Fackförbundet 3F vill inte gå med på detta, eftersom de menar att Jensens till skillnad från Flammen har anställda servitörer.

Om Jensens Bøfhus fick Flammens överenskommelse skulle lönen för en servitör bli 20 kronor mindre i timmen. Det motsvarar 3 200 i månaden för en heltidsanställd. Dessutom tillkommer semesterlön och pension, skriver 3F till tidningen Ekstrabladet.

Facket vill att det prövas arbetsrättsligt om uppgifterna på Jensens är att betrakta som serveringsarbete, men företaget har inte svarat på detta utan i stället valt att lockouta, enligt 3F.

De 25 som lockoutats får pengar via facket så länge som konflikten pågår.
Samtidigt med lockouten pågår coronakrisen och alla restauranger är stängda.

 

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här