Nyheter Gaza

”Jag är orolig för släkten i Gaza”

Kockarna Walaa och Saed vill få stockholmarna att upptäcka det palestinska köket. Men de senaste åtta månaderna har präglats av oron över situationen i Gaza. Särskilt för Saed som har släkten kvar där.

Publicerad 17 juni 2024
”Jag är orolig för släkten i Gaza”
Kockarna Saed Almasri och Walaa Tebakhi pratar mycket om det som händer i Gaza. Saed har släkten kvar där. Foto: Pernilla Ahlsén

– Jag saknar ord för det som händer. Man är så chockad, säger Walaa Tebakhi.

Hon står i restaurangköket på Sweet o Salti på Birger Jarlsgatan i Stockholm och lagar shush-barak. Det är palestinska dumplings fyllda med nötfärs och lök i varm yoghurtsås som toppas med persilja, vitlök och pinjenötter.

Walaa är född och uppvuxen i Hebron på palestinska Västbanken.
När hon flyttade till Sverige med sin man 2015 saknade hon det palestinska köket.

Walaa Tebakhi lagar mat i köket.
Walaa Tebakhi står i köket på sin restaurang och lagar shush-barak, en slags palestinska dumplings. Foto: Pernilla Ahlsén

– Jag har alltid älskat mat och var jämt ute och åt i Hebron, Betlehem och Ramallah. Men det fanns inga restauranger med traditionell palestinsk mat här i Stockholm. Så jag bestämde mig för att öppna en egen, säger hon.

Det fanns inga restauranger med traditionell palestinsk mat här i Stockholm. Så jag bestämde mig för att öppna en egen.

Walaa Tebakhi

På restaurangen jobbar även två andra palestinier.
En av dem är kocken Saed Almasri från Gaza. De senaste åtta månaderna har varit oroliga, särskilt för Saed som har släkten kvar där.

Släkten hjälps åt

– Vi har en stor släkt som är utspridd över hela Gaza. De har hjälpts åt under de här månaderna. När det inte går att bo kvar på ett ställe så flyttar de hem till någon annan, säger Saed.

Men det är svårt, tillägger han:
– Ett tag bodde de 50 stycken i ett litet hus. Och det är brist på allt i Gaza. Pengar, mat och mediciner.

Det är brist på allt i Gaza. Pengar, mat och mediciner.

Saed Almasri

I början av året blev situationen extra påfrestande för Saeds mamma som har cancer.
– Varje gång hon ringde sin son så grät hon, säger Walaa.

Kocken Saed Almasri lägger upp shush-barak, palestinska dumplings, i köket.
Saed Almasri började som köksbiträde i Gaza. Nu är han kock på Sweet o Salti i Stockholm.
Foto: Pernilla Ahlsén

Till slut lyckades Saed få ut sin mamma och två yngre systrar ur Gaza. I mars passerade de gränsen till Egypten.

– Det är väldigt dyrt, man måste betala 100 000 kronor per person. Men Saeds mamma behövde vård för sin cancer, säger Walaa.

”Det är kaos”

Resten av släkten är kvar i Gaza.
– Det är kaos. Vi vill hjälpa dem men vi vet inte vad vi ska göra. Även om jag bor i Sverige så är jag ju inte rik. Jag har inte råd att få ut alla släktingar, säger Saed.

Dessutom är det svårt att hålla kontakten eftersom släkten sällan har tillgång till el eller internet.

Hittills har Saed haft tur. Han har inte förlorat någon av sina närmaste. Familjens hem står kvar även om det är delvis förstört.
Men sommarhuset som han sparade för att kunna köpa är bombat och jämnat med marken.

Hela samhället påverkas

Även på Västbanken är det oroligt.
– Min mamma vågar inte resa runt på Västbanken nu. Hon är rädd för bosättare som gör livet svårt för palestinierna. Hela samhället har påverkats. Alla har det tufft ekonomiskt, säger Walaa.

Vi gör ett grymt jobb för Palestina genom att sprida glädje och få fler att upptäcka den palestinska matkulturen.

Walaa Tebakhi

Pratar ni mycket om det här på jobbet?
– Vi pratar om det varje dag. Jag frågar Saed om han har hört något från släkten och han berättar om det har hänt något. Men sedan försöker vi vara positiva och fokusera på jobbet.

Kocken Walaa Tebakhi står utanför restaurangen Sweet o Salti i Stockholm.
Walaa Tebakhi är stolt över att erbjuda traditionella palestinska rätter på sin restaurang Sweet o Salti i Stockholm. Foto: Pernilla Ahlsén

– Vi tycker att vi gör ett grymt jobb för Palestina genom att sprida glädje och få fler att upptäcka den palestinska matkulturen. Vi är stolta över det, säger Walaa.

Det är klart att vi är oroliga. Det är ju våra familjer som är där.

Walaa Tebakhi

– Men det är klart att vi är oroliga. Det är ju våra familjer som är där. Vi blir ledsna när vi ser vad som händer på nyheterna. Det är så oändligt många som dör.

Framtiden är osäker

Saed säger att hans mamma mår bättre sedan hon kom till Egypten.
– Men hon väntar bara på att få komma hem igen. Hon är rädd att hon inte ska få återvända, att de inte vill att palestinier ska bo i Gaza.

Vad tror du om framtiden för Gaza?
– Allt känns osäkert. Hela Gaza har bombats. Hur ska de kunna bygga upp allt igen? Det var svårt att leva där redan innan.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här