Nyheter UTBILDNING

Iskall lektion för turismelever

Samarbete med näringslivet och evenemang ingår i utbildningen för hotell- och turismeleverna på Lapplands gymnasium.

Publicerad 30 januari 2019
Iskall lektion för turismelever
Lisa Andersson och Hanna Johansson, elever från hotell- och turismprogrammet på Lapplands gymnasium i Kiruna. Foto: Hans-Olof Utsi
Anders Kärrstedt. Foto: Hans-Olof Utsi

Det är snöfestival i Kiruna och elever från hotell- och turismprogrammet på Lapplands gymnasium i Kiruna är på plats. De väntar på att barn ska komma och vilja kasta hatten av en snögubbe, i konkurrens med hundspann, snöskulpturer och snöslungetävling.

Skolan jobbar mycket med att eleverna ska vara ute och göra riktiga evenemang, berättar läraren Anders Kärrstedt. Den här gången är det en mindre aktivitet för ettorna, som mest handlar om att de ska klara av att vara ute i kylan.
– I början kan de vara dåliga på att klä sig. En del skulle kunna komma i jeans med hål på knäna.

Skolan har mycket samarbete med näringsliv och offentlig sektor.
– Det är lite unika förutsättningar i och med att så mycket pågår här hela tiden. De brukar fråga om vi kan hjälpa till i olika sammanhang. Vi är ofta ute tillsammans med restaurangeleverna.

Några större evenemang är fjällsäkerhetsdagen för alla niondeklassare och en vintervecka som treorna ordnar för Rotarys utbytesstudenter.
– Då producerar och bokar de en riktig vintersemester med hundspann, skoter, pimpelfiske och samisk upplevelse, säger Anders Kärrstedt.

De av eleverna som vill jobba i branschen brukar få jobb efter studenten. En del vet redan vad de vill. Hanna Johansson vill starta ett turistföretag och Lisa Andersson siktar på att köra hundspann.
– Jag gick elprogrammet först, men bytte för det var roligare att ta något som man verkligen vill göra i framtiden, säger Lisa Andersson.

Båda har sedan tidigare varit mycket ute i naturen.
– Det har inte varit så mycket nytt nu i ettan. Stormkök, slå upp tält och allt sådant kunde jag redan, säger Hanna Johansson.

Hon ser fram emot vårens evenemang.
– Vi ska ta hand om dem som nyss har kommit till landet och går på skolan, visa dem fjällen och vad vi har här.

Hanna Johansson och Lisa Andersson låter festivalbesökarna försöka kasta hatten av en snögubbe.