Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Ingen samordning i avtalsrörelsen

Det blir ingen samordning mellan LO-facken i avtalsrörelsen. Det blev för svårt att enas om en lösning på frågan om en satsning på höjda löner i kvinnodominerade yrken.

Publicerad 21 oktober 2015
Ingen samordning i avtalsrörelsen
Det blir en samordnad avtalsrörelse för LO:s förbund. Foto: Sofia Andersson
inlinebild
HRF:s ordförande Therese Guovelin beklagar att LO-förbunden inte kunde enas om en gemensam linje. Foto: Stig Hammarstedt

Beslutet att det inte blir någon LO-samordning i den här avtalsrörelsen fattades på LO:s representantskap tidigare i dag, onsdag. Då hade LO-styrelsen jobbat hårt för att hitta ett förslag som förbunden skulle kunna ställa sig bakom. Men så blev det inte. I stället går nu alla förbund in i avtalsrörelsen som enskilda spelare.
– Det är beklagligt och tungt att vi inte lyckades knyta upp de sista knutarna. Men vi får inte drabbas av panik, vi är fortfarande ett LO. Och vi är överens om att ta ett gemensamt ansvar för lönebildningen, trots att det blir förbundsvisa förhandlingar, säger Therese Guovelin, ordförande i Hotell- och restaurangfacket. 

Att det skulle bli svårt att samordna förbunden har stått klart ända sedan Kommunal i september krävde en särskild satsning på undersköterskornas löner. Det kravet kunde övriga förbund ställa upp på. Däremot gick det inte att komma överens om en helhetslösning, som också innehöll en låglönesatsning. Något som framförallt hade gynnat kvinnor i låglönebranscher.
– Från HRF:s sida sa vi ja till förslaget. Nu blev det inte så, men det gäller att ta alla möjligheter som nu finns för att driva på i olika frågor som är särskilt viktiga för våra medlemmar, säger Therese Guovelin.

LO har sedan i våras ett övergripande mål som bland annat innebär att löneskillnaderna mellan kvinnor och män ska vara halverade 2028. För att nå dit anser många att det hade varit viktigt att nu få upp lönenivåerna för lågavlönade kvinnor.

För Hotell- och restaurangfacket fortsätter nu avtalsrörelsen med det interna arbete som redan var inplanerat. Just nu samlar man in förslag från medlemmarna om vilka förbättringar de vill ha med i ett nytt avtal.  På en avtalskonferens i slutet av februari beslutar man vilka krav som kommer att drivas gentemot arbetsgivarparten Visita.

Vad är LO-samordningen?

LO-förbunden brukar samordna några gemensamma krav och driva dem tillsammans. Tanken är att det ska ge ökad tyngd för de frågorna. Sedan är det de enskilda förbunden som för fram kraven till sina respektive motparter.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här