Malin Ackholt är avtalssekreterare i Hotell- och restaurangfacket. Nu börjar hon ladda för den kommande avtalsrörelsen.

Avtalet löper inte ut förrän i vår, vad gör ni redan nu?
– Nu kommer de lokala avtalskonferenserna att sätta igång, där alla medlemmar bjuds in för att säga sin mening. Det är en del i den demokratiska processen i HRF. Vi har en långsiktig strategi i förbundets lönepolitiska program, men nu finns det möjlighet för medlemmarna att föra fram vad de tycker. Till exempel vilka förändringar de vill se i villkoren. Allt måste vara klart senast den sista april, men för att klara det måste vi börja i god tid.
Hur kan de som inte är med på avtalskonferenserna påverka vilka frågor som ska drivas?
– Det finns flera sätt. Ett är att lämna sina synpunkter via databasen på vår webb. Man kan också kontakta sin lokalavdelning för att föra fram sin åsikt.
Vad blir viktigast i den här avtalsrörelsen?
– Dels trygghetsfrågan, både anställningsformer och arbetstidsmått. Det är väldigt viktiga frågor för våra medlemmar. Den andra delen är de långsiktiga, gemensamma målen inom LO, som ska vävas in. Och det är för tidigt att säga redan nu vilka de är, det måste först formuleras precis som att vi måste formulera våra egna yrkanden. De ska tas på en stor konferens i slutet av februari.
Vad händer om ni inte kommer överens? Blir det strejk då?
– Som fack och arbetsgivare har vi ett stort ansvar att försöka komma överens i förhandlingar. Hela den svenska modellen bygger på det. Om vi inte blir överens efter medling så är strejk eller lockout en sista utväg. Men jag utgår från att vi kommer överens i våra förhandlingar.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.