Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Ibis granskar sina leverantörer

-Efter artikeln i Hotellrevyn har vi blivit extra noggranna. Vi vill absolut inte att det ens ska insinueras att vi medverkar till att svarta löner betalas ut, säger hotellkedjan Ibis svenska chef Stefan Lundin.

Publicerad 27 augusti 2003

Hotellkedjan Ibis/Accors svenske chef Stefan Lundin sitter för närvarande och lusläser leverantörskontrakt.
Detta sedan Hotellrevyn i juni berättade att den franska lågprishotell-koncernen betalar sin underleverantör så lite för städningen att summan – inte ens i teorin – räcker till något annat än svarta löner.
Stefan Lundin har nu beslutat att se över alla leverantörer.
– Vi ska se till att alla framtida kontrakt stämmer överens med den standard Accor har i Paris.

Vilket innebär?
– Till exempel att det ska finnas anställningsbevis för alla som städar på Ibis hotell. Och att firmorna kan visa F-skattsedel.
Uppehållstillstånd?
– Givetvis. Annars har de ingen rätt att arbeta i Sverige. Vi kräver också kopia av legitimation. Ingen ska få komma in och städa på Ibishotell utan att vi fått de här uppgifterna.
Har ni inte brytt er om de här sakerna tidigare?
– Absolut. Alltid. Men efter artikeln i Hotellrevyn har vi blivit extra noggranna. Vi vill absolut inte att det ens ska insinueras att vi medverkar till att svarta löner betalas ut.
– När vi vidtagit de här åtgärderna tycker jag att vi har gjort vad man rimligen kan begära av oss.

Städföretaget Städia har kontrakt att städa Ibishotellen för 40 kronor per rum. Det är mindre än hälften av vad rumsstädning ska kosta enligt SHR:s genomsnittsberäkningar. Städia har i sin tur anlitat Järfälla städ- och fastighetsservice för att utföra själva städningen och tillhandahålla städpersonal.

Vilken kontroll har Ibis när Städia i sin tur anlitar någon annan att utföra städningen?
– Vi har avtal med Städia och kräver att de som städar hos oss ska vara anställda av Städia. Det har jag trott varit fallet hela tiden. Men när ni skriver att det inte förhåller sig så, måste vi ju titta på det.
Kan det bli aktuellt att säga upp avtal?
– Ja, om de inte följer våra riktlinjer. Vi för en dialog med Städia.
Kan ni tänka er att anlita en städfirma som kostar lite mer?
– Jag skulle inte tveka att öka priset för städning om vi därmed kunde garantera att det gick lagligt till.
Även om det betyder att rumspriserna höjdes?
– Nej. Vi jobbar inte så. Rumspriset är en annan sak. Vi jobbar inte med rumspriser. Vi räknar inte baklänges utan för oss är det viktigast att ha hög beläggning, säger Stefan Lundin.

Hotellrevyn har sökt Städias vd för en kommentar. En man som säger sig ringa från Städia kontaktar Hotellrevyn. Han vill inte uppge sitt namn, eller namnet på Städias vd. Istället ber han att få eventuella frågor skickade per fax.

Läs mer:
Bakom Ibis röda priser. Läs reportaget här >>

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter restriktioner

Senare stängning skjuts fram

I dag meddelade regeringen och Folkhälsomyndigheten att de begränsningar som nu gäller kommer att förlängas till den 1 juni. Det innebär att restaurangernas stängning ligger kvar på 20.30 i ytterligare ett par veckor.  

Publicerad 12 maj 2021 Kommentera
Senare stängning skjuts fram
Ingen alkoholservering efter 20, och stängning 20.30. Restriktionerna gäller fortsatt och fram till 1 juni. Foto: Mostphotos

Många hade hoppats att den 17 maj skulle vara dagen som restriktionerna lättades något. Så blir inte fallet.

– Vi är inte där än, sade statsminister Stefan Löfven på en presskonferens.

Enligt regeringen och Folkhälsomyndigheten ligger smittspridningen fortsatt på för hög nivå, även om det finns positiva tecken. Trycket på vården är högt, och regionerna har uttryckt önskemål om att inte gå för fort fram med lättnader.

– Vi hade hoppats på en lättnad, framför allt av öppettiderna på restauranger, eftersom vi vet att de hade klarat av det. Men myndigheterna gjorde en annan bedömning, säger Malin Ackholt, Hotell- och restaurangfackets ordförande.

Från den 1 juni kommer däremot restriktionerna att justeras. Då förlängs de begränsade öppettiderna för restauranger till 22.30.

Samma datum kommer nöjesparkerna att kunna öppna upp, med en begränsning på en person per 20 kvadratmeter. För Gröna Lunds del innebär det att man kan ta emot max 3 100 gäster samtidigt, en femtedel av det normala antalet besökare.

– Det känns helt fantastiskt att vi nu äntligen får slå upp portarna, efter 1,5 år av nedstängning, säger Gröna Lunds vd Magnus Widell i ett pressmeddelande.

Nyheter bokning

Scandic blir vaccinmottagning

Scandic öppnar upp för vaccinering mot covid-19 i sina lokaler. Hos Scandic Swania i Trollhättan blir en konferenslokal från i dag plats för massvaccinering. Jättebra, tycker Merlita Andersson som arbetar i housekeeping.

Publicerad 12 maj 2021 Kommentera
Scandic blir vaccinmottagning
En lokal hos Scandic Swania används för vaccinering. Foto: Scandic

 Hotelldirektör Charlotta Sandblom berättar att det var vårdföretaget Kry som kontaktade dem för en visning av lokalerna.
– De kände till vårt Stay safe-arbete och vi har en konferenslokal i markplan med separat entré direkt utifrån.

Charlotta Sandblom tvekade inte att upplåta lokalerna för vaccinering.
– Det är klart att vi funderade på hur det här skulle påverka personal och gäster, men det är friska personer som kommer och det är jätteroligt i dessa tider att få bokningar. Samtidigt bidrar vi till samhällsnyttan.

Swania är ett av flera Scandic som tillfrågats om vaccinering i sina lokaler, säger Charlotta Sandblom.
– Våra hotell ligger ofta stadsnära och har bra lokaler.

Merlita Andersson. FOTO: Privat.

Housekeeping på Scandic Swania kommer att sköta den dagliga städningen. Kry ansvarar själva för all hantering och städning av den medicinska utrustningen.

Merlita Andersson som arbetar i housekeeping har varit med och förberett lokalen inför vaccineringarna.

– Vi har städat så att allt ska vara klart tills de kommer med sina saker för vaccineringen. Det här är jättebra, bra att fylla huset, säger hon.

Nyheter FÖRHANDLING

HRF kräver svar om enstaka dagar

Ett företag har under nio månader haft enstaka dagar-anställningar motsvarande 53 000 arbetstimmar. Hotell- och restaurangfacket har begärt central förhandling.

Publicerad 11 maj 2021 1 kommentar
HRF kräver svar om enstaka dagar
Ett företag har lagt ut 53 000 arbetstimmar i anställningsformen enstaka dagar. Nu har HRF begärt central förhandling med Visita. Foto: Colourbox

I förra årets avtalsrörelse var enstaka dagar en av de stora frågorna för Hotell- och restaurangfacket. Anställningsformen ska användas när det inte går att schemalägga arbetstiden, om arbetet är oregelbundet till sin karaktär eller när arbetsgivaren har behov av tillfällig arbetskraft. HRF:s bild var att enstaka dagar tillämpades mer än nödvändigt.

I det nya kollektivavtalet finns en skrivning som innebär att den arbetsgivare som anses ha missbrukat anställningsformen inte längre ska kunna använda den. Nu står den första centrala förhandlingen för dörren.

– Vi kommer att jobba aktivt med den här frågan hela avtalsperioden, säger Emil Bäckström, central ombudsman på HRF.

Så säger avtalet

Gröna riks 4§ 1:2
”De centrala parterna kan vid central förhandling komma överens om att ett bolag temporärt ska undantas från rätten att använda sig av anställningsformen anställning för enstaka dagar. Fråntagandet av ovanstående rätt kan aktualiseras om de centrala parterna bedömer att bolaget konsekvent och grovt bryter mot kollektivavtalets förutsättningar för att använda sig av anställningsformen. Fråntagande av rättigheten gäller under den tid och vid den/de enhet/er som parterna överenskommer.”

Det aktuella företaget har under perioden april–december lagt ut 53 000 timmar i enstaka dagar. Det motsvarar ungefär 25 heltidstjänster.

Emil Bäckström har begärt förhandling med Visita, men något datum är ännu inte satt.

– Om Visita är seriösa med att vilja stävja det här måste de också inse att det här är ett typexempel på missbruk av enstaka dagar.

Fråga om jobbet.
105
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här