Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Ibis granskar sina leverantörer

-Efter artikeln i Hotellrevyn har vi blivit extra noggranna. Vi vill absolut inte att det ens ska insinueras att vi medverkar till att svarta löner betalas ut, säger hotellkedjan Ibis svenska chef Stefan Lundin.

Publicerad 27 augusti 2003

Hotellkedjan Ibis/Accors svenske chef Stefan Lundin sitter för närvarande och lusläser leverantörskontrakt.
Detta sedan Hotellrevyn i juni berättade att den franska lågprishotell-koncernen betalar sin underleverantör så lite för städningen att summan – inte ens i teorin – räcker till något annat än svarta löner.
Stefan Lundin har nu beslutat att se över alla leverantörer.
– Vi ska se till att alla framtida kontrakt stämmer överens med den standard Accor har i Paris.

Vilket innebär?
– Till exempel att det ska finnas anställningsbevis för alla som städar på Ibis hotell. Och att firmorna kan visa F-skattsedel.
Uppehållstillstånd?
– Givetvis. Annars har de ingen rätt att arbeta i Sverige. Vi kräver också kopia av legitimation. Ingen ska få komma in och städa på Ibishotell utan att vi fått de här uppgifterna.
Har ni inte brytt er om de här sakerna tidigare?
– Absolut. Alltid. Men efter artikeln i Hotellrevyn har vi blivit extra noggranna. Vi vill absolut inte att det ens ska insinueras att vi medverkar till att svarta löner betalas ut.
– När vi vidtagit de här åtgärderna tycker jag att vi har gjort vad man rimligen kan begära av oss.

Städföretaget Städia har kontrakt att städa Ibishotellen för 40 kronor per rum. Det är mindre än hälften av vad rumsstädning ska kosta enligt SHR:s genomsnittsberäkningar. Städia har i sin tur anlitat Järfälla städ- och fastighetsservice för att utföra själva städningen och tillhandahålla städpersonal.

Vilken kontroll har Ibis när Städia i sin tur anlitar någon annan att utföra städningen?
– Vi har avtal med Städia och kräver att de som städar hos oss ska vara anställda av Städia. Det har jag trott varit fallet hela tiden. Men när ni skriver att det inte förhåller sig så, måste vi ju titta på det.
Kan det bli aktuellt att säga upp avtal?
– Ja, om de inte följer våra riktlinjer. Vi för en dialog med Städia.
Kan ni tänka er att anlita en städfirma som kostar lite mer?
– Jag skulle inte tveka att öka priset för städning om vi därmed kunde garantera att det gick lagligt till.
Även om det betyder att rumspriserna höjdes?
– Nej. Vi jobbar inte så. Rumspriset är en annan sak. Vi jobbar inte med rumspriser. Vi räknar inte baklänges utan för oss är det viktigast att ha hög beläggning, säger Stefan Lundin.

Hotellrevyn har sökt Städias vd för en kommentar. En man som säger sig ringa från Städia kontaktar Hotellrevyn. Han vill inte uppge sitt namn, eller namnet på Städias vd. Istället ber han att få eventuella frågor skickade per fax.

Läs mer:
Bakom Ibis röda priser. Läs reportaget här >>

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter stängning

Snabb omställning för snabbmatsrestauranger

Från och med måndag ska inget serveringsställe hålla öppet efter 20.30. Nu är oron stor bland anställda på bland annat snabbmatskedjor.

Publicerad 26 februari 2021 Kommentera
Snabb omställning för snabbmatsrestauranger
Takeaway blir fortsatt möjligt, men från den första mars ska alla serveringsställen i övrigt hålla stängt efter klockan 20.30. Foto: Colourbox

I onsdags presenterade Folkhälsomyndigheten nya restriktioner. Bland annat berörs matställen på handelsplatser, där serveringen kraftigt ska begränsas.

Dessutom meddelade myndigheten att alla serveringsställen, inte bara de med utskänkningstillstånd, ska hålla stängt efter 20.30.

– Det är klart att det är viktigt att bekämpa smittspridningen. Men det här är ytterligare ett slag för vår näring som innebär att folk riskerar att bli av med jobbet, säger Malin Ackholt, HRF:s ordförande.

Det är fortfarande tillåtet att erbjuda takeaway efter halv nio på kvällen. På Max restauranger jobbar man med att ställa om.

– Vi lyssnar och tar in direktiven som regering och myndigheter kommer med och behöver nu snabbt vidta åtgärder för att stänga våra restauranger för sittande gäster tidigare, säger Charlotte Zetterlund, kedjans personalchef, i ett mejlsvar till Hotellrevyn.

I nuläget ser inte kedjan några behov av personalminskningar, men man utesluter det inte om situationen förvärras och det kommer fler restriktioner.

Charlotte Zetterlund säger att man hade önskat mer tydlighet från regeringens sida i kommunikationen med branschen.

– Det hade varit lättare för oss att vidta åtgärder om direktiv och instruktioner varit klarare.

Erica Edberg. Foto: Elis Hoffman

På McDonald’s i Skåne blev oron stor när Folkhälsomyndigheten presenterade de nya bestämmelserna.

– Det är jättemånga som har hört av sig. Det är en oro att man inte kommer att få sina timmar och att det kommer att bli schemaändringar fram och tillbaka, säger Erica Edberg, platsombud på McDonald’s i Eslöv och ledamot i HRF:s avdelningsstyrelse i Syd.

Malin Ackholt hade önskat bättre framförhållning och klarare besked.

– Vi vet att det kan komma ytterligare restriktioner med kort varsel. Detta slår rätt in i våra medlemmars privatekonomi.

 

Nyheter AVTAL 2020

Sista avtalet på plats

I går tecknade HRF och Almega Tjänsteföretagen ett nytt avtal för anställda på bingohallar. Därmed är alla förbundets kollektivavtal klara.

Publicerad 25 februari 2021 Kommentera
Sista avtalet på plats
Avtalet för anställda på bingohallar är klart. Foto: Kicki Nilsson
Per Persson
Per Persson. Foto: Peter Jönsson

Det nya avtalet gäller från den 1 januari 2021 till den 30 november 2023, och innehåller löneökningar i två steg. Den första höjningen sker i juli 2021 och motsvarar 736 kronor per månad för en heltidsanställd. Den andra höjningen på 598 kronor sker den 1 december 2022.

Även i övrigt följer det nya bingoavtalet HRF:s andra kollektivavtal, säger förbundets avtalssekreterare Per Persson.
– Vi har fått ut det vi ska enligt samordningen.

Därmed är det sista kollektivavtalet tecknat. Per Persson tycker att en av denna kollektivavtalsrörelses största vinster är de tidigarelagda pensionsinbetalningarna.
– Det är den största satsningen på ungdomar kanske någonsin. Det är en stor grej. 24-åringarna kommer kanske inte tacka oss nu, men om 40 år kommer det att göra skillnad.

Även om avtalsrörelsen nu är över för denna gång, så finns det en hel del arbete kvar att göra, säger Per Persson.
– Nu har vi uppföljningsarbetet kvar att göra, att hantera det som förbundet har förhandlat fram. Vi har en rad arbetsgrupper som ska jobba med olika saker.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter STÖD

Efterlängtat besked om stöd

I dag meddelade regeringen att verksamheter som tvingas stänga av smittskyddsskäl ska kunna få lönekostnaderna täckta av staten. HRF välkomnar beskedet.

Publicerad 23 februari 2021 Kommentera
Efterlängtat besked om stöd
HRF:s ordförande Malin Ackholt välkomnar dagens besked från regeringen, som innebär mer stöd till företagen. Foto: Mostphotos, Peter Jönsson

I januari antogs den pandemilag som gör det möjligt för regeringen att fatta beslut om att vissa näringsverksamheter ska hålla stängt. I dag presenterades en ändring i det ekonomiska stödpaket som beslutats tidigare. Nyheten innebär att de anställdas löner ska räknas som fasta kostnader, och därmed täckas upp till hundra procent vid en nedstängning.

– Det är glädjande information regeringen kommer med i dag. Det är högst rimligt, så att våra medlemmar kan behålla jobben, säger Malin Ackholt, HRF:s ordförande.

Hon gläds också åt beskedet att företag från och med torsdag ska kunna söka omställningsstöd för perioden augusti–december 2020.

– Stödet hjälper företagens likviditet. Det är synd att det har tagit tid, men det är bra att det kommer. Nu måste pengarna ut, det är väldigt efterlängtat.

Finansminister Magdalena Andersson sade vid en pressträff att de ekonomiska stöden vuxit i omfattning sedan pandemins start, för att nu uppgå till nästan det dubbla jämfört med för ett år sedan.

– Anledningen till att vi gör det här är ju att vi ser ljuset i tunneln, nämligen vaccinet. Och vi vill ju att samhället ska stå redo, att ekonomin ska stå redo att starta upp när smittan trycks ned.

Ingår i temat: Coronakrisen 116 artiklar

Alla artiklar i temat (113 till)
Fråga om jobbet.
100
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här