Nyheter UKRAINA

HRF:aren Oskar hjälper flyende från Ukraina

HRF:aren Oskar Karlsson blev berörd av scenerna från gränsen till Ukraina. På måndag tar han sin lastbil och kör ner medicin och vårdutrustning till de flyende. Arbetsgivaren Elite Stadshotellet i Västerås gillade initiativet och står för omkostnaderna.

Publicerad 3 mars 2022
HRF:aren Oskar hjälper flyende från Ukraina
HRF:aren Oskar Karlsson blev pappa för ett och ett halvt år sedan. När han såg bilderna på mammor och barn på flykt från Ukraina ville han bidra. Här har han precis tagit emot sjukvårdsmaterial av Lottie och Rondek på Lindesbergs sjukhus intensivvårdsavdelning. Foto: Privat

Restriktionerna har förvisso släppts, men för festvåningsansvariga Oskar Karlsson är det fortfarande lugnt på jobbet. Därför kändes det okej att be om ledigt några dagar för att försöka hjälpa flyktingar vid polsk-ukrainska gränsen.

– Jag jobbar heltid på hotellet, men jag har också ett eget företag där jag kör ved. Lastbilen används bara på hösten så nu står den bara, och då tänkte jag att jag kan ta några dagar ledigt och starta en insamling och köra ned till Polen.

Hotelldirektören var positiv, och beviljade inte bara ledigheten, utan ordnade också så att Elite står för alla omkostnader.

– Det hjälper mig jättemycket, jag blir alldeles varm i hjärtat. Nu kan jag koncentrera mig på att få med bra grejer. Annars hade jag behövt leta sponsorer, för jag har inte råd att betala för dieseln tur och retur.

Jag har aldrig gjort något sånt här förut. Jag tycker det är lite otäckt.

Oskar kommer precis från Lindesberg där han varit och hämtat sex pallar medicinsk utrustning på sjukhusets intensivvårdsavdelning. På vägen har han också hämtat modersmjölksersättning på en Ica i Köping som råkat göra en felbeställning. Det är mediciner, blöjor och sjukvårdsmaterial som han fokuserar på.

Fler initiativ från branschen

  • Choice Hotels meddelat att de matchar varje 50-lapp som gäster skänker till Unicef. Kedjan har också slagit upp dörrarna till sitt hotell i Vilnius för människor på flykt från kriget
  • Plaza Hotel i Västerås kommer att skänka en hel dags omsättning av brunch och à la carte till Röda Korset. Man räknar med att det kommer att landa på cirka 100 000 kronor.
  • En organisation med bas i Washington USA, World Central Kitchen, samarbetar med lokala serveringsställen för att förse ukrainska flyktingar med varm mat på flera platser längs gränsen i Polen, Moldavien, Ungern och Rumänien. De bistår också restauranger inne i Ukraina med pengar för att de ska kunna skänka mat.

– Vi kommer inte att ta emot kläder, för det finns redan. Jag fick kontakt med Röda Korset där nere och de säger att de behöver mediciner. De ber även om starka mediciner till militären, de har ingenting. De vill till och med ha öppnade förpackningar.

På fredag och lördag står Oskars lastbil utanför hotellet i Västerås för att samla in material. På måndag åker han till Przemysl i Polen.

– Jag valde faktiskt att ta med min kompis och granne Dennis. Jag har aldrig gjort något sånt här förut. Jag tycker det är lite otäckt. Jag kommer med dyra grejer i min lastbil och man vet aldrig vad man kan möta längs vägen. Vi två halvtjocka svenskar kanske inte kan erbjuda så mycket motstånd, men det känns tryggare.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här