Nyheter TESLASTREJKEN

HRF:are går strejkvakt utanför Tesla

Förtroendevalda från HRF avdelning Stockholm-Gotland vill visa sitt stöd för IF Metalls kamp för kollektivavtal på Tesla. Nu går de strejkvakt i 18 minusgrader.

Publicerad 6 december 2023 Kommentera
HRF:are går strejkvakt utanför Tesla
Jim Kruse och Paul Bodén stöttar IF Metalls strejk. Foto: Paul Bodén

Sedan den 27 oktober strejkar IF Metall på Teslas svenska serviceställen och verkstäder. En rad andra fackförbund har vidtagit sympatiåtgärder, genom att till exempel inte leverera post till Tesla eller att inte serva laddstationer.

Hotell- och restaurangfacket stöttar på andra sätt. I dag står förtroendevalda Paul Bodén och Jim Kruse strejkvakt utanför Teslas anläggning i Upplands Väsby.

Vad händer, Paul?
– Vi har varit i Upplands Väsby sedan tjugo i sju i morse. Då var det 18 grader kallt. Vi och IF Metall har satt upp tält så att vi kan turas om att värma oss lite. Läget är lugnt, strejken har ju pågått en och en halv månad. Tesla har låtit flyga in arbetare från andra länder, vi får ju inte gå in till dem men vi finns här om någon skulle vilja komma ut.

Vad skulle ni säga då?
– Vi skulle förklara att man ska ha kollektivavtal och prata om tryggheten det ger.

Varför ville du vara strejkvakt?
– Det var en självklarhet att ställa upp. I vår egen bransch har vi många stora utländska bolag. Bolag ska inte få komma hit och skita i den svenska modellen. Kollektivavtal är en principsak.