Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

HRF: Vi vill ha kontakt med städarna på hamburgerkedjorna

I veckan avslöjade tv-programmet Uppdrag granskning att anställda städare vid städföretag som städar åt tre stora hamburgerkedjor, tvingats arbeta för slavlöner. Nu begär HRF förhandling med de tre kedjorna och franchiseföretagarna som anlitat städbolagen.

Publicerad 26 oktober 2007

Hotell- och restaurangfacket begär förhandling med hamburgerkedjorna som anlitat städentreprenörer som haft städare anställda under slavliknande förhållanden.

– Vi undersöker hur förhandlingsarbetet har gjorts när man anlitade de här företagen. Vi undrar om någon tagit kontakt med Hotell- och restaurangfacket när detta gjordes. Vi tycker att företag som McDonald’s, Max och Burger King måste ställa högre krav på sina entreprenörer. De måste fråga sig om det går att utföra en viss typ av arbete för så låg ersättning, säger Mats Hansson, avtalssekreterare på HRF.

Extra förvånande är det att ett så stort företag som McDonald’s brustit i sin kontroll, säger Mats Hansson.
– Samtidigt tycker jag att kedjan agerat på ett kraftfullt sätt när missförhållandena kom fram.

Nu vill HRF kontrollera om medbestämmandelagen, MBL, har följts på ett korrekt sätt. Företagen har ju skyldigheter både mot de anställda städarna och mot de fackliga organisationerna.

– Vi kommer att begära förhandling med de större bolagen och franchiseföretagen. De har enligt vår lokala organisation inte följt gällande lagstiftning, säger Mats Hansson.

Han understryker också att HRF vill komma i kontakt med de städare som har arbetat under slavliknande förhållanden på de tre hamburgerkedjorna.
– Vi försöker få kontakt med dem eftersom vi vill veta hur de jobbat, hur deras lönebesked sett ut, hur mycket skatt som betalats och hur det står till med försäkringar.

Mats Hansson säger att det kan handla om stora belopp i skadestånd för facket.
– Men vi gör inte detta för att få skadestånd, utan huvudsakligen i förebyggande syfte. Det ska inte gå att konkurrera eller tjäna extra pengar genom att anta extremt billiga anbud från oseriösa entreprenörer med slavliknande arbetsförhållanden. Vi måste arbeta för att stärka MBL och arbetsgivarnas skyldigheter att hålla de fackliga organisationerna informerade.

Mats Hansson tycker också att de stora restaurangkedjorna borde jobba mer tillsammans med facket.
– Vi är här för att stödja och hjälpa och se till att allt sköts på rätt sätt.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här