Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

HRF varslar om sympatiåtgärder

Hotell- och restaurangfacket varslar nu om sympatiåtgärder för att stödja Seko i tågkonflikten med arbetsgivarna i Almega Tjänsteföretagen. Den 25 juni sätts all tågcatering från LSG Skychefs i blockad om parterna inte enats innan dess.

Publicerad 12 juni 2014
inlinebild
Malin Ackholt, avtalssekreterare för HRF. Foto: Jann Lipka/HRF

– Sekos konflikt är vår konflikt. De frågor som Seko kämpar för är samma frågor som är viktiga för våra medlemmar. Personal som sägs upp och återanställs till lägre sysselsättningsgrad och överutnyttjande av timanställda, säger Malin Ackholt, HRF:s avtalssekreterare. 

Varslet, som lämnades till arbetsgivarna i Svenska Flygbranschen nu på förmiddagen, berör anställda på LSG Skychefs på Arlanda och centralstationerna i Malmö, Stockholm och Göteborg samt ytterligare en arbetsplats i Malmö. Varslet innebär blockad mot alla arbetsuppgifter som berörs av företagets tågcatering. Det handlar om tillagning, transport och furnering av mat, livsmedel eller varor till SJ:s tåg. Andra delar av LSG Skychefs verksamhet, som flygcatering, berörs inte.  

Konflikten mellan fackförbundet Seko och arbetsgivarföreningen Almega har pågått i två veckor nu och gäller villkoren för anställda i tågtrafiken. Hittills har strejken omfattat drygt 400 anställda på Öresundståg och Snälltåget i södra Sverige, men Seko har varslat om att utöka konflikten inom kort. Den 17 juni tas anställda på Kustpilen ut i strejk, och på midsommarsafton utökas konflikten med Krösatågen och pendeltågstrafiken i Stockholms län.

Medlare från Medlingsinstutet har kopplats in för att lösa konflikten. Senare i dag, torsdag, väntas medlarna komma med ett bud som parterna ska ta ställning till. 

Malin Ackholt, HRF:s avtalssekreterare, hoppas att Seko får gehör för sina krav.
– Det är viktigt att arbetsgivarna tar sig samman och hittar en lösning. Detta är inte acceptabelt på arbetsmarknaden 2014. 

Mer information om HRF:s varsel kommer finns på hrf.net.

Fakta: Mer om Seko:s konflikt

– Konflikten har sitt ursprung i att tågoperatören Veolia sade upp 250 tågvärdar och lokförare för att kunna återanställa dem till nya, försämrade villkor. Seko kräver nu att tim- och deltidsanställningarna begränsas, inte bara på Veolia utan i det centrala avtalet för spårtrafiksanställda.

– I samband med att Seko varslade om strejk lade arbetsgivarna i Almega ett varsel om lockout på de berörda arbetsplatserna.

– Även Elektrikerna har varslat om sympatiåtgärder. Det träder i kraft den 23 juni och gäller arbetsnedläggelse för anställda på Installationsavtalets tillämpningsområde på Tanums shoppingcenter samt blockad.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här